Szabolcsi töltött káposzta

default user icon
25 4.2/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 nagyobb fej édeskáposzta
  • 1/2 kg darált hús
  • előfőzött rizs
  • 2 fej hagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • paradicsomlé (kb. 1 liter)

Elkészítés

    Elkészítés: Egy nagyobb fazékba vizet teszek forrni. Az édes káposztát a torzsája mentén bevágom rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrok, és beleteszem a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kiveszem a vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudd ezt a műveletet megoldani. Közben kevés olajon üvegesre pirítom a rizst, majd két evőkanál ételízesítővel megszórom, és annyi vizet öntök rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzöm, míg beszívja a vizet magába. A két hagymát apróra vágom, majd megfonnyasztom, és jó sok pirospaprikát (erőset) szórok rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a darált hússal a hagymát, rizst összekeverem, ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint - ki milyen erősen szereti. Önteni kell hozzá annyi paradicsomlevet (legjobb az üveges paradicsomlé, de akinek házi van, azt használja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni! A leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára teszem, rápakolom szépen sorban a töltött káposztát. A fazekat felöntöm félig vízzel, félig paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele több paradicsomlét). Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, rákerült a paradicsomos-vizes lé, egy meleget bíró tányért szoktam a tetejére rakni, egy kicsit megnyomom a káposztákat, és úgy rá a fedőt. (Ezt nem tudom, miért kell, de anyu mindig így csinálta :) ) Körülbelül másfél-két órát kell főzni, de közben kóstolással is lehet ellenőrizni, hogy hol járunk.

Megjegyzés

Nagyon finom étel, hidegen és melegen is ehető, és minél többet melegítjük, annál finomabb!! Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

szilvi 7 évvel ezelőtt
Sziasztok igazából csacsika76 nak van igaza mert az igazi szabolcsi káposztát igy kell csinálni .
Kissné Ávár Éva 7 évvel ezelőtt
Nem tudom milyen állagú lehet ez a káposzta töltelék, de hogy nem igazi szabolcsi az biztos!! A rizset nem főzzük elő, a töltelékbe nem teszünk paradicsomlevet, de viszont teszünk fokhagymát még és én pirosaranyat is nyomok bele. A káposzta levelekbe a tölteléket lazán csavarom fel, hogy legyen hely a rizsnek dagadni. A káposztát 10-15 percnél tovább soha nem főzöm, ez alatt az idő alatt is csak pezseg, és a jó töltött káposzta titka, hogy a saját gőzében párolódik meg. Na és még van egy-két titka az igazi szabolcsi töltött káposztának.
Sipos Zoltán 7 évvel ezelőtt
Isteni finom! Kicsit változtattunk a recepten, csak a saját szánk íze miatt. A rizst olajon megpirítva, vízzel felöntve 5 percig főztük. A töltelékbe nem került paradicsom, került viszont 3 cikk fokhagyma. Alapként szalonnát zsírjára sütöttünk, ebben hagymát dinszteltünk, rá piros paprikát (sokat) és erre a apró, kimosott, savanyú kápit és 2 kis konzerv paradicsom pürét. Erre só, kicsit megrottyant és a felét kivettük, félre tettük. A lábasban maradtra szedtük a töltelékeket és erre a maradék kápit. Kis lángon 1,5-2 órát főtt. Jó főzést mindenkinek! Zoli (gasztro betyár)
Lengyel Jánosné 7 évvel ezelőtt
Én is szabolcsból származom, és a mai napig csak ezt a fajtát főzöm. Én úgy szoktam,hogy a hagyma mikor már majdnem jól meg van fonnyasztva, akkor nyomok bele fokhagymanyomón 2-3 cikk fokhagymát, és ezt is kicsit párolom,és éppenhogy teszek bele pirospaprikát. Nem üt ki az íze a fokhagymának, de ugyanakkor fokozza az ízeket.Szoktam bele delikátot is tenni a són és a borson kívűl. Az arány valóban az, hogy két rész hús, és egy rész rizs. A paradicsomot félfőtt állapotban levő t.káposztára töltjük, nem keverjük a rizshez előre. Nagyon sok olyan családi ünnep van amikor sok embernek(20-25 fő) készítem az ebédet, és ez is az asztalra kerül, akkor reggel még mielőtt a húslevest felteszem főni, már a t.káposztát megfőzöm, és párna közé rakom, és délben melegen tudom tálalni, tartja a hőmérsékletet a párna, de mielőtt beteszem a párna közé, leöntöm a levét, mert különben szétázna a rizs.
Horváth Kati 7 évvel ezelőtt
Az én anyukám is hasonlóan készíti, de nem főzi elő a rizst. Paradicsomlével meglocsolva, ahogyan írtátok. Ő mindig nagy tölteléket készített, így nekem az az igazi. De a nagymamám egészen picikéket csinált, csak egy falat volt az egész. Ez az egyik kedvenc ételem. Nekem ez A szabolcsi töltött káposzta! Időnként készített anyukám darával is, de akkor csak kukoricadara és apróra vágott füstölt hús volt a töltelék.
Horváth Edina 7 évvel ezelőtt
Ez az igazi gyerekek! Én ettem már székelyes töltött káposztát (savanyúkápiból), hát az nekem totál nem jött be! Én anyum is szabolcsi, Ő is hasonlóképpen készíti, csak nem főzi elő a húst és a rizst, mert úgy száraz lesz. (Én egyszer csináltam úgy, mert nem voltam benne biztos, hogy tanította, és borzasztó száraz lett. Szóval szerintem ne főzzétek elő.) Elég annyi, hogy a dinsztelt hagymához, még abba a forró edénybe hozzáadjátok a husit és a jól átmosott - vagyis még jó vizes - rizst, (meg persze a többi hozzávalót) és úgy keveritek össze a tölteléket. Mi is a főzővízhez a végén tesszük hozzá a paradicsomot, és jó sokat, mert mi úgy szeretjük. Öcsém szokott olyat kérni, hogy anyu egy pár darabot füstölt csülökdarabkákkal és szalonnával főzzön neki, és ő azt tejfölösen eszi, de ez már egy másik változat, egyáltalán nem szabolcsi töltött káposzta. Az igazi szabolcsi töltött káposztát így kell csinálni, és szerintem meg ez a legfinomabb étel az összes töltött káposzta közül! Ettem már vagy 7 félét, mert nagyon sok változata van, de ami dühít, hogy sokra rámondják, hogy szabolcsi, és köze sincs a szabolcsihoz. Én is ma készítem el, mert nálunk ez csak \"kiegészítő kajcsi\" az ünnepi asztalon, holnap ugyanis a holnapi menüt fogom frissen elkészíteni. A szabolcsi töltött káposzta meg minél több napos, illetve minél többször melegíted, annál finomabb!
Szikszayné Majchrics Melinda 7 évvel ezelőtt
Igazi szabolcsiként (nyíregyházi vagyok...) azt kell mondjam, majdnem 100%-os a recept, de: a rizset nyersen tesszük bele, a hús rizs aránya nálam 2:1, azaz fele rizs, egész hús, a paradicsomot pedig nem keverjük bele a töltelékbe, hanem amikor a káposzta félig megfőtt, akkor öntjük rá, és azzal főzzük tovább. Nekem a savanyú káposztába töltött egyáltalán nem jön be, viszont szoktam kelkáposztába tölteni, és az is finom. Az a tőtikápi :-)), amiben tengeridara van, inkább szatmári, ahogy tudom. És igen, minél kisebb, annál jobb...
Máté Ferencné 7 évvel ezelőtt
Akkor én most megpróbálom leírni, én hogy készítem székelyesen (szerintem ez az igazi) a töltöttkáposztát. Mivel idén nem sikerült a saját nevelésű káposztáimból gabojsza receptje szerint időben savanyítani (az időjárás közbeszólt, nem volt időben eső), most nemrég a hó alól hoztam be a jó férfiökölnyi káposztákat, és leabáltam. Ezt úgy csinálom, hogy kivágom a torzsákat, egy jó nagy fazékban vizet forralok sóval, kevés ecettel, cukorral, babérlevéllel, csomborral, szemesborssal. Beleteszem a káposztafejeket, és újraforrástól számítva lassan gyöngyöztetem még kb. fél órát. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Most, mivel hideg van, már 4-5 napja ért a kamrában. Nagyon szépen szét lehetett szedni leveleire. Ma (dec. 22.) készítettem el, de csak 24-én főzöm meg. A töltelékhez mindig olvasztok ki kolozsvári szalonna fehér részét. A kiolvadt pörcöket is benne hagyva ebben dinsztelem meg a hagymát, futtatom meg a rizst. Általában darált dagadót használok (most kb. 80 dkg hús, 15 rizs, 1 nagyobb hagyma). Három gerezd fokhagymát is nyomtam bele, színesítettem 2 kanálnyi pirospaprikával, ízesítettem őrölt borssal, kevés apróra vágott kaporral, sóval, Maggi Ízvarázzsal, lazításként 1 tojást is belegyúrtam. Én is kis töltelékeket igyekszem csinálni. Hogy ne hiányozzon az igazi savanyú káposzta íz, vettem vecsési szálas káposztát, amit kicsit átmostam és egy nagy fej szeletelt hagymával kicsit megdinszteltem. A megabált édeskáposzta- leveket leereztem, és szép kicsi töltelékekkel elkezdtem megrakni az alján a szálaskáposzta egyharmadával beterített fazekat. Ide raktam még a kolozsvári szalonna húsos darabjait és bőrét (íznek). Az első sor töltelékre megint szálas jött, ebbe ágyaztam két sertéskörmöt, megint töltelékek jöttek, aztán szálas-réteg egy kis füstölt oldalassal. A rétegekre házilag főzött paradicsomlevet is locsolok. Amikor főzni rakom, felforralok az abálóvízből a fűszerekkel együtt, ráöntöm a fazék tartalmára, és ha felforrt, takarékon legalább fél napig főzöm. Tudom, a kezdő háziasszonyokat nagyon idegesíti, ha nincsenek korrekten megadott mennyiségek, de az az igazság, hogy én meg nem méricskélek, legalábbis ilyen ételeknél nem. Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, szívesen segítek a mennyiségekben vagy elkészítési módokban.
Dorka Anett 7 évvel ezelőtt
kedves Szemane: 1. kérdés: igen, meg kell főzni a leveleket, az anyukám úgy főzi a káposztaleveleket (ezt egyébként abálásnak hívják) hogy egy legalább 2 literes lábasa beletesz egy egész fej nyers édeskáposztát, úgy hogy a torzsáját kivágja előtte, és felönti a káposztafejet vízzel, úgy hogy ellepje, sót is tesz a vízbe, és elkezdi forralni. Akkor jók a levelek, ha kis mozgatás után maguktól leválna a fejről. Néhány percig elég főzni, mert ha nagyon szétfőnek a levelek, akkor nem lehet megtölteni, mert elszakad. a leveleket folyamatosan halászgatjuk ki villával a vízből, és kiterítjük őket egy tányérra hűlni. 2. Nem kell bele habarás, se savanyú káposzta. 3. Az én édesanyám nyersen keveri össze a rizst, a nyers darált húst és a fűszereket, semmit nem főz elő, egyedül a hagymát pirítja meg és keveri össze paprikával. Azért nem lehet olyan, mint a sima paradicsomos káposzta, mert a paradicsomos káposztába kell rántás, vagy habarás, ez a töltött káposzta pedig nem főzelék, hanem húsos egytálétel,másrészt a paradicsomos káposztánál összevágjuk a káposztaleveleket, itt viszont a töltelékből gombócokat csinálunk, és ezeket a gombócokat egyesével beletekerjük az egész káposztalevelekbe, egy kis tölcsért csinálunk a levélből, és a szélesebb végénél bedugdossuk a leveleket, hogy ne folyjon ki a töltelék. Ezeket a kis gombócokat kell egymásra pakolni főzésnél. Ez a kaja inkább a töltött paprikával áll rokonságban, nem a paradicsomos káposztával, ami főzelék. Mifelénk is csinálják a Budapesten töltött káposztának hívott, savanyú káposzta darált hússal összekeverve kaját, de azt mi rakott káposztának hívjuk, nem töltött káposztának. Nálunk otthon Szabolcsban annál jobb háziasszonynak minősült egy asszony, minél kisebb, és gusztább töltött káposztákat tudott csinálni. Anyukám is tölti tormalevélbe, az nagyon pikáns, és kukoricadarával is csinálják, ha már unalmas rizzsel. Ezt a kaját kb hetente eszik a családok Szabolcsban, főleg a falvakban, esküvőn hagyományosan éjfélkor szolgálják fel, nem csak karácsonyi, hanem minden ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke.
lukacsne biro julianna 7 évvel ezelőtt
Férjemék szabolcsiak,én is igy ismerem a szabolcsi töltött káposztát.Anyósom is csinálta kukorica darával és birka hussal.Szabolcsi koleganőm esküdött,hogy apróra vágott hussal,finomabb,mint darálva.

Hasonló Receptek

Magazin