Részletes receptkereső »
  •  

Sütőtököt mindenkinek!

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Sütőtököt mindenkinek!

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Sütőtököt mindenkinek!

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú sütőtökök a zöldséges standokon. Kisebb rokonai dekorációs kellékként, a nagyobb példányok azonban kiváló konyhai alapanyagként szolgálhatnak.

A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket is készíthetünk. Ha darabban vásároljuk a sütőtököt, vigyázzunk arra, hogy felülete hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.

Fűszeres sütőtökpürét készíthetünk sültek mellé is Fűszeres sütőtökpürét készíthetünk sültek mellé is

A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a patisszon is: a „kobakosok” egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal.

Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban Közép- és Dél-Amerikából: az indiánok kedvelt eledele volt. Sok száz éve Európa-szerte ismert és kedvelt zöldség. Hazánkban is nagyon régóta termelik, általában a kukoricásban volt a helye. A második világháború után néptápláléknak számított. A legjobb ízű sütőtök Nagydobos és környékén terem, ahol minden évben dínomdánommal egybekötött sütőtökünnepet is tartanak.

A répatortához hasonlóan tortát is süthetünk belőle, akár sok csokival... A répatortához hasonlóan tortát is süthetünk belőle, akár sok csokival...

Élettani előnyei

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.

Egészséges és kalóriaszegény a sütőtök Egészséges és kalóriaszegény a sütőtök

A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.

A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején – burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.

Nem csak bébipapinak való, izgalmas leves is készülhet sütőtökből Nem csak bébipapinak való, izgalmas leves is készülhet sütőtökből

A konyhában

Előnyei közé tartozik, hogy jól eltartható (de csak nyersen!), és sok más zöldséggel, gyümölccsel ellentétben az sem árt neki, ha megcsípi a dér, sőt! Ekkor lesz igazán finom és édes.

A nevéből ítélve a sütőtök sütve a legismertebb, ilyenkor a benne felhalmozódott cukor karamelles ízt kölcsönöz neki, és szétomlik a szánkban.

Sütőtökkenyér :) Sütőtökkenyér :)

Sütésre főképp a hosszúkás alakú, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, ami viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom.

A sütőtök kimondottan ízletes sáfránnyal, curryvelszerecsendióval, tökmagolajjal, de akár kardamommal, kókusztejjel, édesség készítésekor vaníliával és szegfűszeggel.

Magja fogyasztható salátában vagy müzliben, megsütve pedig nagyon jó ropogtatnivaló, és ki ne hagyjuk a tökmagolajat, amit inkább ízesítőként használjunk salátákhoz, levesekhez, mártogatókhoz. Nem csak nagyon finom és karakteres, de rendkívül egészséges is.

Tölteléknek is remek pitébe, rétesbe Tölteléknek is remek pitébe, rétesbe

Sütőtökturmix

Hozzávalók:
sütni való tök
barna cukor vagy méz
fahéj
gyömbér

Elkészítés: A megsütött tök húsából tegyünk egy keveset egy turmixgépbe. Adjunk hozzá barna cukrot vagy pár csepp mézet, egy csipetnyi fahéjat és gyömbért. Alaposan mixeljük össze, és máris fogyaszthatjuk.

Sütőtöktorta

Hozzávalók (4 személyre):
A tésztához:
10 dkg háztartási keksz
3 tojásfehérje
10 dkg dió
12 dkg barnacukor

A töltelékhez:
kb. 1 kg sütőtök
2 evőkanál tej
2 tojás
15 dkg barnacukor
fél-fél mokkáskanál só
őrölt bors
szerecsendió
fahéj
szegfűszeg
0,3 dl whisky

Elkészítés: A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk, magjait kikaparjuk. Héjastól nagyobb kockákra vágjuk, tepsire tesszük, és sütőben, közepes lángon megsütjük. Amíg kihűl, a kekszet és a diót ledaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy 20-30 cm átmérőjű, enyhén kikent, morzsával behintett formába öntjük. Sütőben nagy lángon 15 percig sütjük. Ez idő alatt a sütőtököt meghámozzuk, és áttörjük. Az így kapott tökpüréhez hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a kissé felvert tojásokat, a fűszereket és a whiskyt. A masszát az elősütött tésztára öntjük, majd közepes lángon 45 percig tovább sütjük.

Még több recept sütőtökkel! >>>


Fogyókúrázóknak

A ma nagyon divatos és hatásos 90 napos diétában sütőtököt nyersen bármelyik napon, sütve vagy főzve keményítőnapon lehet enni. Gyümölcsnapon egy kis sült sütőtök még nem számít nagy bűnnek.

Curry, sáfrány, szerecsendió, kókusztej is passzol a sütőtöklevesbe Curry, sáfrány, szerecsendió, kókusztej is passzol a sütőtöklevesbe

Az egyik legeredményesebb fogyókúrás leves is sütőtökkel készül. Amerikai levesdiétának hívják. Reggelire választhatunk zsírszegény joghurtot friss gyümölccsel, vegyes salátát 25 dkg friss gyümölcsből, 1 evőkanál aprított mandulával megszórva, de ehetünk rántottát is 2 tojásból 2 evőkanál ásványvízzel elkészítve, enyhén megsózva. Az ebédet és a vacsorát kell kiváltanunk a fogyókúrás csodalevessel. Fogyókúra után csak vacsorára fogyasztva szintentartást érünk el vele (kivédendő a jojó-effektust).

Fogyókúrás "csodaleves"

Hozzávalók 6 adaghoz:
80 dkg csirkemellfilé
kb. 1 kg sütőtök
40 dkg paradicsom
35 dkg sárgarépa
50 dkg brokkoli
2 cukkini (40 dkg)
1 csomag újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1,5 l zöldséges erőleves (kockából)
1 babérlevél
csípős pirospaprika

bors

Elkészítés: A sütőtök húsát és a csirkemellfilét kis darabokra, a cukkiniket hasábokra vágjuk, az újhagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a fokhagymát felaprítjuk, a brokkolit rózsákra szedjük, vastag szárait felszeleteljük, a paradicsom húsát felkockázzuk. A felforrósított olajban az új- és a fokhagymát megpároljuk. A leveskockából készült lével felöntjük, és együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a húst, a tököt és a babérlevelet, majd fedő alatt, közepes hőfokon kb. 12 percig főzzük. Beleszórjuk a zöldségeket, és további 5 percig főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük, petrezselyemzölddel díszíthetjük.

Az elkészítési idő 50 perc, egy adag 1060 kJ (250 kcal).

Bővebben a sütőtökdiétáról >>>

A sütőtökleves nagyon jól variálható különböző fűszerezéssel is A sütőtökleves nagyon jól variálható különböző fűszerezéssel is

Tökmagolaj, préselt orvosság >>>

Sütőtökös receptek >>>

Tökmagolajos receptek >>>

Sütőben sütve, picit fűszerezve desszertnek önmagában is tökéletes a sütőtök Sütőben sütve, picit fűszerezve desszertnek önmagában is tökéletes a sütőtök

re

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 7 db
  • 2013. október 10. 17:59
    Sziasztok!
    A 2-ik képen látható csokis "sütőtök tortához" hol találom a receptet? Vagy a répából van???

  • 2013. október 4. 14:53
    Mi csak natúrban, darabolás és tepsiben sütés után szoktuk fogyasztani. Az ép sütőtök leszedés után fagymentes hűvös helyen pl. a pincében nagyon sokáig tárolható. Téli vitaminbomba.
  • 2012. október 20. 21:49
    Épp sütőtök főzeléket eszegetek. Finom, édes, gyermekkorom kedvence. Akkor még csütörtök-főzeléknek hívtam, mert annak több értelme van. :D
  • 2010. december 18. 15:30
    nagyon jó hogy elolvastam a cikket,hasznos volt
  • 2010. október 25. 13:04
    Remek, sokat tanultam a cikkboel, mat holnap kiprobalom
  • 2009. november 24. 20:15
    Nagyon finom, de én kihagytam belőle a leves kockát!
    Próbáld ki, így egészségesebb.
  • 2009. október 29. 13:16
    nagyon finom leves.nekem sikerult a fogyas is. koszi nektek.persze hozzatetszem sportoltam mellette. erdemels megprobalni...
Hasznos csomag