Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

20 takarékos tipp, amivel sokat spórolhatsz a konyhában!

18
A konyhai berendezéseink energiatakarékos használatával nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetünket is kímélhetjük.
Takarékosan az energiával

A háztartási gépek igazi kis/nagy pénzfalók, ha nem figyelünk rájuk. Ma már kitűnő energiatakarékos berendezések kaphatók, melyek a régi gépek energiafelhasználásának felére, egyharmadára képesek, tehát ha újat vásárolsz, vegyél energiatakarékos A+ vagy A++ besorolásút. Fontos, hogy a gép mérete alkalmazkodjon a család létszámához. Egy kétszemélyes háztartásban például felesleges 12 terítékes mosogatógépet használni.

1. Hűtők

Ha percenként nyitogatod a hűtőt, rengeteg energiát pazarolsz. Pakolj ki mindent, amire a vacsoránál szükséged lesz, majd visszapakolás előtt tegyél mindent a hűtő mellé, és egyszerre tedd vissza.

A tiszta, leolvasztott hűtő kevesebbet fogyaszt, mint a piszkos és jeges! A hűtő hátulját rendszeresen portalanítsd, rengeteg energiát spórolhatsz meg!

A mélyhűtőt ne hagyd eljegesedni, olvaszd le, amikor szükséges.

A hűtőt soha ne tedd napra vagy hőforrás közelébe.

A hűtőszekrény ideális hőmérséklete +7 fok, a mélyhűtőé -18 fok, ha ennél hidegebbre állítod, rengeteg pénzt dobsz ki az ablakon.

Ha hosszabb időre elutazol, egyszerűen kapcsold ki a készüléket.

2. Tűzhely

A főzéshez használj fedőt, ha van kuktád, vedd elő! Gyorsabban, vagyis kevesebb energiával készül így el az ételed.

Mindig méretben illő edényt használj a melegítőfejeken. Így nem lesz kárbavesző energia.

Elektromos tűzhely esetén nagyobb hővel kezdj főzni, majd csökkentsd a hőmérsékletet. A főzőfejet a főzési idő lejárta előtt 10 perccel kikapcsolhatod, mivel sokáig tartja a hőt.

Itt is érvényes, hogy a tiszta villany főzőlap kevesebb energiát használ, mint a piszkos, mivel a hőátadás így a legjobb.

Ha a zöldségeket kevesebb vízben párolod és nem sok vízben főzöd, energiát takarítasz meg, ráadásul az ízek sem főnek ki a sok vízben.

A gáztűzhely környezetkímélőbb, mint a villany, mivel a villany előállítása során jóval több szennyezőanyag kerül a levegőbe.

3. Sütő

A sütési idő vége előtt lekapcsolhatod, hiszen egy felforrósodott sütő sokáig tartja a hőt, így az étel tovább sül anélkül, hogy felesleges áramot használnál.

Energiafelhasználás szempontjából olcsóbb hirtelen, serpenyőben sütni, mint a sütőben, különösen kis mennyiségeket.

Ha van kis grilleződ, kis mennyiséghez használd inkább azt.

A sütőt csak kelt tésztáknál kell előmelegíteni, más ételeknél elég akkor bekapcsolni, amikor belehelyezzük az ételt.

Vízforraló

Egyszerre annyi vizet forralj, amennyire szükséged van.

Hetente vízkőteleníts! Ehhez a leggazdaságosabb megoldás az ecet. Nem kell feleslegesen pénzt kiadnod vízkőtlenítő szerre, az ecet tökéletesen leoldja a vízkövet.

4. Mosogatógép

Kevesebb vizet használ, mintha folyó vízben mosogatnál, de érdemes jól elolvasni a használati utasítást.

Mindig várd meg, míg megtelik a gép, és ha nem túl zsírosak az edények, használd az eko funkciót.

Cikkünk első része itt olvasható >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

CsillaUK
A hűtőszekrény ideális hőmérséklete 5 fok és nem 7. A baktériumoknak ez a 2 fok sokat számít.
iringo5
Sziasztok! Kár, hogy nem olvastam újabb ötleteket! A tabletta elfelezésről azóta tapasztalataimat tudom továbbítani: teljesen jó! Ha veszek egy 50-60 db-os, jó minőségű géptablettát, majd' 5 hónapig elég. Öblítésre ecet- illóolajat is addig használtam, amíg elfogyott az illóolajam. ( ez hónapokig kitartott). Aztán nem kaptam illóolajat itt sem - ott sem, végül csak az ecet teljesen elegendő. A ruhák csodálatosan illatosak (hiszen a mosóporok is azok), és antisztatizáltak. Vagyis a kísérlet bevált, a módszer elérte célját! Már régóta vágytam gyümölcscentrifugára, ami végre mostanra valósult meg. Egy jó teljesítményű, komoly darabot vettünk, még egyenlőre csak almalevet készítettem, de hát a gyümölcsök ezután kezdenek el érni. Végülis nem kell mindent a pálinkára tenni!! Kb másfél kg alma 7 dl 100%-os levet adott, amit 1 l-re egészítettünk ki némi vízzel. Én úgy gondolom, ez spórolás, az almát a fa alól szedtem össze, a hibás részeit kivágtam, gyakorlatilag \"értéktelen\" gyümölcsöt használtam fel.
iringo5
Sziasztok !Érdekes, hogy a mosogatógépnek mennyi elszánt ellenzője van - a géppel nem rendelkezők táborából. Nekem 2000 óta van - ugyanaz a készülékem . 10 éves korában kellett a szivattyúját kicserélni. Annyira fontosnak tartom, hogy a mosógép és porszívó mellett holtversenyben áll. Meli! Ez a tabletta elfelezés! Zseniális!Ezt ki kell próbálnom!! A mosáshoz még annyit tudnék hozzátenni, hogy ha fehér függönyt mosok, a mosópor adagolóba 1 cs. legolcsóbb sütőport szórok. Csodálatosan fehérít. A nagyon leégett tepsibe egy kis vizet öntök, és a tűzhelyen felforralom. Elég jól feljön a cucc, utána könnyebb a dolgom. Van olyan kategória, amihez még a mosogatógépnek is segítség kell:-)
BaloghnéBöbe Vác
Gratulálok-e cikk megírójának!Csupa jó,megszívlelendő és főleg HASZNÁLHATÓ Ötleteket irt.Rajtunk múlik,hogy ALKALMAZZUK azokat! Végig olvastam.örömmel töltött el az a tudat,hogy én már ezeket régóta alkalmaztam./55éves vagyok.-igy érthatő,hogy ezekre magamtól rájöttem. Mégegyszer GRATULÁLOK! üdvözlettel:BnéBöbeVác
banyamaci
bizony! 6 éve áldom az eszem, hogy megvettük! ennél jobbat soha nem találtak ki! (talán valóban az automata mosógép, na meg ne feledjük a porszívót...) soha nem kell elöblíteni semmit, csak darabos ételmaradék ne maradjon az edényeken! (de nálunk maradék a mosogatóba sem kerülhet, ez szerintem logikus, bár találkoztam olyannal, aki szerint egy nokedli egy mosogatószivacs... hát azoknak nincs mit magyarázni :)) minden edényem csillog, még az öreg sütőlapok is, amik pedig láttak egy-két odaégetett kísérleti alanyt :D ha pedig társaság jön össze, akkor főleg klassz, hogy nem kell \"kiesni\" a játékból pl., vagy nem marad a buli után edényhalom a konyhában, ami tönkreteszi a hangulatot... csak ajánlani tudom! :)
kuszepi
A mosogató géphez szólnék hozzá Én is. Szerintem az automata mosógép után ez a második legnagyobb segítség, amihez egy többgyermekes család hozzájuthat. A folyamatos bepakolástól szinte teljesen megszűnt a szennyes edény a konyhában, és a családi ebédek után sem azzal megy el legalább 1 óra, hogy rendet tegyen az ember a főzés után. Pár perc és bekerülnek az edények, a kávézás alatt pedig már el is mosogattunk. Mindenkinek csak kívánni tudom!
iryna
Aztgondolom nagyon hasznos tanácsot adtatok mindenkinek ,köszönöm szépen remélem még bővititek az oldalatokat !!
KMeli
Sziasztok! A mosogatógéppel kapcsolatosan azt szeretném mondani, hogy én úgy spórolok, hogy egy mosogatótablettát elfelezek, és csak az egyik felét teszem a gépbe. Nekem így is minden tányérom és edényem tiszta lesz. Egyébként én is 50 fokon mosogatok, és már használtam olcsó mosogatógép tablettákat is, ezekkel is megoldható a félbe vágás. :) A mosogatógépet úgy tisztítom, hogy berakok egy mosogatógép tablettát, és a gépbe kevés ecetet öntök, persze az öblítési szakasz után. A legmagasabb hőfokon üresen elindítom a programot. Ezt negyed évente egyszer csinálom. Ezt a trükköt szoktam alkalmazni a mosószereknél is. Megnézem mennyi a gyártó által ajánlott adag, és csak a felét töltöm a mosógépbe. Foltos, vagy nagyon szennyezett ruhákat célszerű egy délelőttre vagy egész napra beáztatni minimális mosószeres vízbe, utána jöhet a mosás. Öblítő helyett egy kevés ecetet (kb. 0,5-1 dl) és 3 csepp 100%-os illóolajat használok, amit az öblítős rekeszbe öntök. Az ecet helyett lehetne pár csepp citromlét is használni, de én azt még nem próbáltam.
Dzsindzser
Soha nem gondoltam,hogy 50 évesen fogok mosogatógépet venni.Olyan élethelyzetbe kerültem,hogy célszerűnek láttam és elárulom nagyon jól döntöttem.Én csak a legjobbakat tudom mondani erről a szerkezetről.Annak idején 25 évvel ezelőtt az automata mosógéptől is idegenkedtem ma meg sem tudnék lenni nélküle. Van egy tanulság meg kell tanulni használni és ennyi.
kisdauer
én még nem gondoltam rá hogy mosogató gépet vegyek nekem jó a kézi mosogatás nem kell nagyon sok vizben mosogatni és igy áramot sem használok

Magazin