Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Somlói galuska torta

Hozzávalók

  • A natúr piskótához:
  • 4 db tojás
  • 40 dkg cukor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2,5 dl tej
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 tk sütőpor
  • 22 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • A kakaós piskótához:
  • 4 db tojás
  • 40 dkg cukor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2,5 dl zsíros tej
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 tk sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 csipet só
  • A diós piskótához:
  • 4 db tojás
  • 40 dkg cukor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2,5 dl zsíros tej
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 tk sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg darált dió
  • 1 csipet só
  • A vaníliakrémhez:
  • 1 l tej
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tejszín
  • 2 tk vaníliaaroma
  • A sziruphoz:
  • 2 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • rumaroma
  • A tükörglazúrhoz:
  • 13 dkg cukor
  • 11,5 dkg víz
  • 1 dl tejszín
  • 50 g kakaópor
  • 5 g zselatinpor
  • A csokoládéöntethez:
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 1 liter tej
  • 5 ek kakaópor
  • 2 ek cukor
  • rumaroma
  • A díszítéshez:
  • 2 dl habtejszín
  • vágott vagy darált dió

Elkészítés

    1. A tojásokat 4 perc alatt lazán felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, és további 5 percig keverjük. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport.
    2. Egy lábosban felmelegítjük fel a tejet, hozzáadjuk a vajat. A lisztes keverékhez keverjük a cukros-tojásos keveréket, majd a vajas-tejeset is, és átkeverjük a tésztát.
    3. Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral, és beletöltjük a vajas piskótátát, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 1 óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk, hogy a formában kihűljön.
    4. A fenti menetrend szerint elkészítjük a másik két piskótát is úgy, hogy a lisztes-sütőporos keverékhez diós esetében a diót, a kakaós esetében a kakaóport adunk pluszban.
    5. A vaníliakrémhez egy habüstben – fém tálban - simára keverjük a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a tejszínnel és egy kevés tejjel. A maradék tejet felforraljuk, és beleöntjük a habüstbe. Vízfürdőre tesszük, és kézi habverő segítségével besűrítjük. Levesszük a tűzről, és egy darab átlátszó fóliát rakunk közvetlenül a krém tetejére, hogy ne dermedjen meg. A sziruphoz a vizet és a cukrot felforraljuk. Ha kihűlt, beleöntjük a rumaromát.
    6. A csokoládéöntethez a vajat felolvasztjuk, és hozzákeverjük a lisztet. Simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, kakaóport és a cukrot, és kézi habverővel besűrítjük. Ne legyen túl sűrű. Ha kihűlt, beleöntjük a rumaromát.
    7. A piskótákat átitatjuk a rumos sziruppal. Először a diósat megkenjük a vaníliakrémmel, ésdarált, cukrozott diót öntünk rá. Rátesszük a kakaós piskótát, ezt is megkenjük vaníliakrémmel, és megszórjuk dióval. Végül a natúr piskótát is rátesszük, majd hűtőbe tesszük kb. egy órára.
    8. A tükörglazúrhoz a cukrot, 100 g vizet, a tejszínt és a kakaóport 106 fokig melegítjük. A 15 g vizet és a zselatint összekeverjük, majd a kakaós keverékhez öntjük. Szűrőn átszűrjük, hogy csomómentes legyen. A keveréket 40 fokig hűtjük, majd a torta tetejére öntjük. Nem baj, ha nem az egész tortát fedi be. A tortát hűtőbe tesszük.
    9. Ízlés szerint dióval és felvert habtejszínnel díszítjük, csokiöntettel kínáljuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin