Slambuc bográcsban

default user icon
14 3.2/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 10 személyre:
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kg burgonya
  • 60 dkg füstölt kolbász
  • 3 paradicsom
  • 3 zöldpaprika
  • 1,5 dl olaj
  • 60 dkg lebbencstészta
  • 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • 2 evőkanál ételízesítő
  • 1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika

Elkészítés

    Előkészítés: Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.

    Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.

    Munka: kb. 45 perc
    Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
    1 adag: 960 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Éva 2 évvel ezelőtt
Sziasztok Mi is elkészítettük a hétvégén, úgy ahogy azt kell természetesen bográcsban, szabad tűzön. Csak annyi volt a különbség, hogy a miénkben csirkeszárny is volt. Hát nem rontotta el, higgyétek el nekem :)
Vakmerő 3 évvel ezelőtt
Sziasztok! Tetszik a recept, bár én azt vallom, hogy aki főzni akar az tanuljon is főzni! Az ételízesítő azoknak való akik nem akarnak megtanulni főzni. Ha már bográcsot pörgettek akkor azt csakis füstös, pernyés igazi tűz fölött tegyétek. Gázpalackos variáció nem magyarnak való! Nyári estéken a szúnyogok sem fognak titeket zaklatni ha van némi füst és talán kissé visszatérhettek az őseinkhez! Igaz, hogy a bors, paprika és krumpli igazi \"újvilági\" eredetű motyó. Amerikából akkor még jó dolgok is vándoroltak hozzánk! :) Nagy igazság: olaj nem bográcsba való dolog. A szalonnát pontosan ezért találták fel, hogy legyen a bográcsba való zsiradék! A tésztáról igaza van az előttem szólónak. Édesanyámék a rokonság nőnemű tagjaival kalákában készítették a lebbencs tésztát. Ilyenkor minden \"talpalattnyi helyen\" csak tésztacsíkok voltak. Ebben a mai fogyasztó társadalomban manapság csak keveseknek adatik meg. Tudom! Sok a szöveg. Szóval a lényeg: hívd össze a cimbiket családostul, rakj tüzet és próbálkozz! A fortélyokra úgyis magadtól jössz majd rá! Közben beszélgess és érezd jól magad! A finom étel mellé finom ital is dukál ám! :)
haverina 5 évvel ezelőtt
Tegnap, szombaton, megcsináltam pontosan ezekkel a hozzávalókkal, amik írva vannak.Egyetlen különbséggel. A sütőben főztem-sütöttem készre. Van egy nagymamámtól örökölt öntöttvas fazekam.Nagyon szeretek főzni benne szaftos ételeket. Gondoltam ezt is kipróbálom ebben. Nagyon- nagyon finom lett.Minden falat elfogyott. Köszi ezt a csudajó receptet :)
omegaline 5 évvel ezelőtt
Úgy látom, hogy félévente hozzászól e témához valaki. Nos én végigolvastam a receptetet, és a hozzászólásokat, és mind tanulságos, nagyon! Az kell mondanom, hogy mindenki hozzátett valamit, amit nem kipróbálni vétek! Én abból indulok ki, hogy amikor szegények voltunk, a hatvanas évek elején, csak a legszükségesebbeket raktuk bele a bográcsba (sós fehérszalonna, krumpli, tészta, víz). Ezt hortobágyi slambucnak is hívtuk mi. Később már tettünk bele hagymát, fűszerpaprikát, paradicsomot, zöldpaprikát is. (Én is kipróbáltam kolbásszal, de szerintem az az erős fűszerk miatt, elviszi az ízét, szerintem). A lényeg az elkészítésen, és az étel közös elfogyasztásán van. Szerintem rengeteg törődés kell hozzá!
feketekun álmos 5 évvel ezelőtt
Egy páran elég jól le írtátok!De egyikőtök sem szólt a tésztáról. Ugyanis az a lényeges ,de még mennyire! Bűn gyári tésztát használni.Csak saját gyúrt tésztát,és ami a legfontosabb ennek a tésztáját soha sem metéljük,daraboljuk vágjuk,de nem ám! Hanem amikor ki van nyújtva olyan jó vékonyra akkor a sodrófára vissza tekerni,és egy árnyékos helyre tiszta vászonra le teríteni és hagyni egy esetleg két napig.Amikor a köröm nyoma már fehér marad ha meg kaparod akkor teli tenyereddel bele tenyerelsz,de óvatosan.és addig tördeled,amíg a legnagyobb is csak úgy kisbaba tenyérnyivé lesz.Na ekkor jó nem baj ám ha körömnyiek is lesznek benne.Nos ekkor az tésztát beleszeded egy vászon zacskóba és szellős hűvös helyen jól el áll.Egyébbkét azt a fránya vegetát vagy mit el kell a csudába felejteni.A csombor az nagyon jó .Ám én amikor főzöm akkor bizony két három jó gerezd fokhagymát kés lapjával össze töröm és azt is beleteszem rögtön mielőtt föl lesz öntve a lével. Ha annyira flancolni akarunk,vagy ki akarunk tenni magunkért nos akkor lehet ám egy jó marhahús levest főzni,le szűrni ,semmit sem hagyni benne és ezzel a levessel föl önteve! Nahát!! De ez már urizálás.
ancient 6 évvel ezelőtt
Hello! Én ugyan nem járok főzőversenyekre, de amit és amikor lehet, azt bográcsban főzök. Tudomásom szerint az öreglebbencs nem keverendő össze a slambuccal. Előbbit forgatják, kérgesítik. A slambucot nem. Továbbá: a tradicionális magyar konyha nem ismeri sem a borsot, sem a vegetát. Ez utóbbi olyan, mintha tojásmentes tésztából és laktózmentes tejből, nátriummentes sóval főznénk bármit. Visszatérve: gazdagítható a fenti étel kolbászhússal, túróval is. Ezzel együtt némileg változik az elkészítési mód, s a név is. Javaslom felütni a pásztorételekkel foglalkozó autentikus szakirodalmat. Ismeretes számtalan őshonos fűszernövény. Illene ismerni, és legalább a hagyományos ételeinkhez használni! Pl. bors \"helyett\" csombor. Ami pedig szinte a népirtás bűnével felérő cselekmény: bográcsba szalonnát illik használni! NEM pedig olajat. Jó, hogy nem olívaolajat írt be valaki... xD Mondjuk aki a teszkóból kénytelen főzni, azt tényleg sajnálom.
Csabina Ildikó 6 évvel ezelőtt
Na, csak,hogy legyen,aki megvédi ezt a szegény teremtést,ha már egyszer vette a fáradtságot és feltette nekünk a receptjét:az én anyukám kisvárdai és én pont ugyanígy tanultam tőle a slambuc elkészítését,ahogy a receptben le van írva.És szerintem így a legfinomabb!!:)
Cs Sanyi 7 évvel ezelőtt
Az én édes anyukám Mezőtúri és én tőle tanulta a slambuc készítését: Hozzávalók: Szalonna, lebbencstészta, krumpli, zöldpaprika és ízlés szerint só. Elkészítés: a szalonnát kisütjük és a zsírjában a lebbencstésztát szép barnára pirítjuk. A krumplit kockára vágjuk, a zöldpaprikát szintén összevágjuk és mindkettőt hozzáadjuk a már megpirult lebbencstésztához. Ízesítjük sóval és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Addig főzzük míg a leve teljesen elfő. Ezért is hívják még tanyai levetlennek is. Keverni nem szabad csak a bográcsot mozgatva forgatjuk. Főző versenyeken szoktam vele benevezni és elég jó sikerem van vele. Mindenkinek nagyon jó étvágyat hozzá.
Dr. Lupó Attila 9 évvel ezelőtt
Üdv! Egyetértek az előttem szólókkal, ez nem slambuc. A slambuc húsnélküli étel (a szalonnát leszámítva), és paprika sem kell bele. A 32x-i forgatás jól hangzik, valójában sokkal többször meg kell forgatni, hogy szépen megpiruljon. Ha zsírosabb, ez vmivel könnyebb. Nagyon fontos a krumpli (ókrumpli jobb) és a tészta aránya. Amikor a víz kezd elfőni állandóan kavarni kell, mert akkor még nem lehet forgatni, és amíg a zsír nem tud az aljára menni könnyen leég. Ha már forgatni lehet, amihez kell némi erő és gyakorlat, onnan egyszerű.
Dharma 9 évvel ezelőtt
tényleg nem ez a slambuc de mostanában én is akarok csinálni, úgyhogy utána kell néznem.

Hasonló Receptek

Magazin