Római kömény, az újra felfedezett íz

A római kömény több mint 5000 éves történelemre tekint vissza. A feltételezhetően iráni gyökerekkel bíró köményt az egyiptomiak is előszeretettel használták, nem csak ételekhez, hanem a mumifikálásához is.

Köményből sajtolt olajat találtak Tuthankhamon sírjában is, amit nem csak a halottak preparálásához használtak, hanem az élők immunrendszerének erősítéséhez is. Feltételezhetően a fáraó túlvilági jó egészségi állapotát kívánták ezzel a szerrel biztosítani.

A római kömény Egyiptomból hódította meg a görögöket, majd természetesen a rómaikat. Mind ízével, mind pedig azzal a képességével, hogy kozmetikumként sokat tett a sápadt arcszín eléréséért. Állítólag a római diákok is sokszor alkalmazták, hogy sápító hatásával elhitessék: napestig a könyveik fölé görnyedve tágították a fejüket. Az ókori Rómában  a köményt a fösvénységgel és a kapzsisággal is összekötötték, épp ezért érdemelte ki Marcus Aurelius a kömény becenevet.

A görögök úgy tartották ezt a fűszert az asztalon, mint manapság a sót és borsot szoktuk (Marokkóban a mai napig szokás ez). A köményt a római háztartásokban a bors helyett is sokszor használták, mert a bors drága és néha elérhetetlen volt. Apicius, a római gasztronómus szerint  minden háztartásban kellett lennie köménynek.

A kömény még a Bibliában is több helyen szerepel, mind az Ó-, mind az Újszövetségben (mint egyfajta papoknak fizetendő adó.) Olyan értékes volt, hogy pénzként lehetett használni. Az i. e. 1 században már a kelták is használták a római köményt sült hal ízesítésére.

A középkori Európa egyik leggyakrabban használt fűszere volt. Sok helyen használták a kenyér ízesítésére, a németeknél, leveseket, a káposztás ételeket is köménnyel ízesítették, sőt több desszertet is megszórták egy kis köménnyel. A hollandok a sajtjaikat ízesítették római köménnyel. Aztán valahogy elmúlt a népszerűsége, és manapság fedezik fel újra maguknak az európaiak, köszönhetően az indiai és a mexikói konyhának.

A hollandok nem csak sajthoz használták fel a köményt, hanem 1570 körül likőrt is készítettek. Lucas Bols párolta le az első köménylikőrt, majd Németországban és Oroszországban is megjelentek a köménylikőrök. Az orosz Kummel is már 400 éves múltra tekint vissza. A római kömény az általunk gyakran használt köménymaggal és az édesköménnyel együtt több szíverősítőnek is alapanyaga. A köménylikőr állítólag kedvelt és hagyományos itala az angol golfkluboknak.

Magas vastartalma, jó hatással van az emésztőrendszerre, alkalmas a rák megelőzésére és az általános állapot javítására és annak fenntartására. Frissíti és élénkíti a szervezetet, határozottan jó hatással van a tüdőgyulladásra és a köhögésre. Bevált görcsoldó és jó vízhajtó. Antiszeptikus és antibakteriális hatással bír. Indiában a konyha mellett az ayurvedikus gyógyításban is nagy szerephez jut.

Fontos összetevője a currynek, a garam masalának és a baharatnak. Fontos eleme a tex-mex, a közel-keleti, a nyugat kínai és az indiai konyhának. Mind egészben, mind porrá őrölve használják. Enyhén csípős, citrusos felhangokkal. Jó párost alkot a chilivel.

Húsokhoz használják a leggyakrabban, de halakat is szoktak vele ízesíteni. Jól megy a lencséhez, csicseriborsóhoz, babhoz. Tojásos ételekhez, omlettekhez is remek, de érdemes levesek és szószok ízesítésére is használni. Mint nálunk használatos társát, a római köményt is lehet prököltekhez, ragukhoz adni. Zöldségek közül a cukkinihez, a padlizsánhoz és a krumplihoz illik a legjobban. Páclevekhez is nagyon jó, főleg a citromos pácokhoz. Erős illata és íze miatt mértékkel használjuk, és több forrás szerint is érdemes kerülni a terhesség alatt.

Érdemes a római köményt száraz serpenyőben megpirítani egy kicsit, így még intenzívebb íze lesz. Ha igazi ízorgiára vágyunk, akkor az enyhén pörkölt magokat őrölve tegyük az ételhez.

Kukorica-krémleves

Hozzávalók:
50 dkg konzerv kukorica
1 szál póréhagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 l húsleves alaplé (lehet kockából is)
1,5 dl főzőtejszín
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál fehérbors
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A hagymát és az összenyomott fokhagymát olajon megdinsztelem, majd ráeresztem a lecsöpögtetett kukoricát, és felöntöm a húslevessel. A főzőtejszínt is hozzáöntöm, botmixerrel összesimítom az egészet. Amikor kezd egységes állagot ölteni: fűszerezem. Utána takarékon még 20 percig rotyogtatom. Kenyérkockával, reszelt sajttal bolondítható, bár magában is igen tartalmas leves.

Maláj kókuszos csirke

Hozzávalók:
1 csirke 
5 dl kókusztej
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál curry
1 teáskanál római kömény

Elkészítés: A csirkét ollóval felszelem, a bőrét eltávolítom.. Az apróra vágott hagymákat és a kinyomott fokhagymagerezdeket egy nagy és mély serpenyőben vajon megdinsztelem. Hozzáadom a curryt és a római köményt, kicsit átpirítom, majd felöntöm a kókusztejjel, sózom. Ebbe fektetem bele a csirkedarabokat. Takarékra véve összefőzöm. 

További receptek római köménnyel >>>


 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Ferenc 4 évvel ezelőtt
Köszönöm!
Mindmegette 4 évvel ezelőtt
Kedves Ferenc! Fűszerboltokban vagy úgynevezett gourmet boltokban találsz. Ha budapesti vagy, akkor a Csarnok aljában vagy a Fény utcai piac aljában lévő fűszereseknél mindenképp, de neten is lehet rendelni. Barátunkat :), a Google-t érdemes kérdezni így: római kömény beszerzése... Sok sikert! Üdv MMe
Ferenc 4 évvel ezelőtt
Valaki megmondaná, hogy hol lehet a római köményt beszerezni? Én még interneten is próbáltam, hát nem sikerült sehogyan sem :(
hozzászóló1 6 évvel ezelőtt
Ja igen, és még valami: ha valaki kóstolt már római köményes sajtot, szerintem soha nem fogja megunni! (Időről időre itthon is feltűnik egy-egy borfesztiválon, ahol sajtos pult is van.) Kár, hogy a magyar tejipar még nem fedezte fel sajtkészítéshez, remek és különleges sajtot lehetne belőle készíteni.
hozzászóló1 6 évvel ezelőtt
Jaj Istenem, mennyire imádom! Köszönöm, hogy végre ennek is szenteltek figyelmet. Sokkal aromásabb, illatosabb, mint az általtunk használt kömény, és nagyon meg tudja bolondítani az ételeket. Gyakran főzök indiai ételt, és abban nélkülözhetetlen. De ajánlom kipróbálásra azoknak is, akik szeretik a köménymagos (rántott v. rongyos) levest. Egészen más ízt fognak kapni, érdemes vele próbálkozni! Egy egyszerű indiai recept (mártásként valamilyen ételhez): 1 mokkáskanálnyi római köményt teflonserpenyőben megpirítunk (olaj nélkül!), és hozzákeverjük 2 kis pohár natúr joghurthoz. 1 órára hűtőbe tesszük.
simonani 6 évvel ezelőtt
Apropó, még annyit: gyógyászati hatásában nem sok különbség van a \"mezei\" és a római kömény között! Amióta gyermekeim megszülettek, szinte csak illó olajokkal igyekeztem gyógyítani őket, -amelyeket fűszerként is használok- mértékkel, és természetesen tiszta, gyógyszertári alapanyagokat használva. Bocsi, hogy ilyen\" okos\" - nak látszom, de ez életszemléletemmé vált, minden ilyen észrevételre \"rámozdulok\" mint egy kis természetgyógyász! Bocsi, ha hosszú voltam, de mint mondtam, ez egyik legnagyobb szenvedélyem!
simonani 6 évvel ezelőtt
Igaz, nem római köményt, csak az egyszerű köményt én mindenféle nehezebb hús és káposztás ételek ízesítésére használom!!! Lásd a fűszeres kelkáposzta levesem receptjét! Olyan ízt tud adni - igaz annyit is teszek a levesbe- mintha sok borsot tennék bele. Csípősségét és a nehéz káposzta emészthetőségét nagyban segíti. Én szinte minden ételhez - ritka a kivétel- használom!! IMÁDOM a köménymag levest! Természetesen, ahogy anyukámtól tanultam. Ha egyszer egy kicsit több időm lesz, fel fogom tenni az oldalra! Nagyon örülök a cikknek!

Magazin