Részletes receptkereső »
  •  
  •  

Római kömény, az újra felfedezett íz

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Római kömény, az újra felfedezett íz

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Római kömény, az újra felfedezett íz

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A római kömény több mint 5000 éves történelemre tekint vissza. A feltételezhetően iráni gyökerekkel bíró köményt az egyiptomiak is előszeretettel használták, nem csak ételekhez, hanem a mumifikálásához is.

Külsőre hasonlít a köményhez Külsőre hasonlít a köményhez
Köményből sajtolt olajat találtak Tuthankhamon sírjában is, amit nem csak a halottak preparálásához használtak, hanem az élők immunrendszerének erősítéséhez is. Feltételezhetően a fáraó túlvilági jó egészségi állapotát kívánták ezzel a szerrel biztosítani.

A római kömény Egyiptomból hódította meg a görögöket, majd természetesen a rómaikat. Mind ízével, mind pedig azzal a képességével, hogy kozmetikumként sokat tett a sápadt arcszín eléréséért. Állítólag a római diákok is sokszor alkalmazták, hogy sápító hatásával elhitessék: napestig a könyveik fölé görnyedve tágították a fejüket. Az ókori Rómában  a köményt a fösvénységgel és a kapzsisággal is összekötötték, épp ezért érdemelte ki Marcus Aurelius a kömény becenevet.

A görögök úgy tartották ezt a fűszert az asztalon, mint manapság a sót és borsot szoktuk (Marokkóban a mai napig szokás ez). A köményt a római háztartásokban a bors helyett is sokszor használták, mert a bors drága és néha elérhetetlen volt. Apicius, a római gasztronómus szerint  minden háztartásban kellett lennie köménynek.

A kömény még a Bibliában is több helyen szerepel, mind az Ó-, mind az Újszövetségben (mint egyfajta papoknak fizetendő adó.) Olyan értékes volt, hogy pénzként lehetett használni. Az i. e. 1 században már a kelták is használták a római köményt sült hal ízesítésére.

Kenyérfélékhez is gyakran használják a római köményt Kenyérfélékhez is gyakran használják a római köményt

A középkori Európa egyik leggyakrabban használt fűszere volt. Sok helyen használták a kenyér ízesítésére, a németeknél, leveseket, a káposztás ételeket is köménnyel ízesítették, sőt több desszertet is megszórták egy kis köménnyel. A hollandok a sajtjaikat ízesítették római köménnyel. Aztán valahogy elmúlt a népszerűsége, és manapság fedezik fel újra maguknak az európaiak, köszönhetően az indiai és a mexikói konyhának.

A hollandok nem csak sajthoz használták fel a köményt, hanem 1570 körül likőrt is készítettek. Lucas Bols párolta le az első köménylikőrt, majd Németországban és Oroszországban is megjelentek a köménylikőrök. Az orosz Kummel is már 400 éves múltra tekint vissza. A római kömény az általunk gyakran használt köménymaggal és az édesköménnyel együtt több szíverősítőnek is alapanyaga. A köménylikőr állítólag kedvelt és hagyományos itala az angol golfkluboknak.

Keleten és az arab világban igen népszerű a római kömény Keleten és az arab világban igen népszerű a római kömény

Magas vastartalma, jó hatással van az emésztőrendszerre, alkalmas a rák megelőzésére és az általános állapot javítására és annak fenntartására. Frissíti és élénkíti a szervezetet, határozottan jó hatással van a tüdőgyulladásra és a köhögésre. Bevált görcsoldó és jó vízhajtó. Antiszeptikus és antibakteriális hatással bír. Indiában a konyha mellett az ayurvedikus gyógyításban is nagy szerephez jut.

Használják egészben is a római köményt, de gyakrabban őrölve Használják egészben is a római köményt, de gyakrabban őrölve
Fontos összetevője a currynek, a garam masalának és a baharatnak. Fontos eleme a tex-mex, a közel-keleti, a nyugat kínai és az indiai konyhának. Mind egészben, mind porrá őrölve használják. Enyhén csípős, citrusos felhangokkal. Jó párost alkot a chilivel.

Húsokhoz használják a leggyakrabban, de halakat is szoktak vele ízesíteni. Jól megy a lencséhez, csicseriborsóhoz, babhoz. Tojásos ételekhez, omlettekhez is remek, de érdemes levesek és szószok ízesítésére is használni. Mint nálunk használatos társát, a római köményt is lehet prököltekhez, ragukhoz adni. Zöldségek közül a cukkinihez, a padlizsánhoz és a krumplihoz illik a legjobban. Páclevekhez is nagyon jó, főleg a citromos pácokhoz. Erős illata és íze miatt mértékkel használjuk, és több forrás szerint is érdemes kerülni a terhesség alatt.

Érdemes a római köményt száraz serpenyőben megpirítani egy kicsit, így még intenzívebb íze lesz. Ha igazi ízorgiára vágyunk, akkor az enyhén pörkölt magokat őrölve tegyük az ételhez.

Kukorica-krémleves

Hozzávalók:
50 dkg konzerv kukorica
1 szál póréhagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 l húsleves alaplé (lehet kockából is)
1,5 dl főzőtejszín
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál fehérbors
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A hagymát és az összenyomott fokhagymát olajon megdinsztelem, majd ráeresztem a lecsöpögtetett kukoricát, és felöntöm a húslevessel. A főzőtejszínt is hozzáöntöm, botmixerrel összesimítom az egészet. Amikor kezd egységes állagot ölteni: fűszerezem. Utána takarékon még 20 percig rotyogtatom. Kenyérkockával, reszelt sajttal bolondítható, bár magában is igen tartalmas leves.

Maláj kókuszos csirke

Hozzávalók:
1 csirke 
5 dl kókusztej
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál curry
1 teáskanál római kömény

Elkészítés: A csirkét ollóval felszelem, a bőrét eltávolítom.. Az apróra vágott hagymákat és a kinyomott fokhagymagerezdeket egy nagy és mély serpenyőben vajon megdinsztelem. Hozzáadom a curryt és a római köményt, kicsit átpirítom, majd felöntöm a kókusztejjel, sózom. Ebbe fektetem bele a csirkedarabokat. Takarékra véve összefőzöm. 

További receptek római köménnyel >>>

Nagyon karakteres fűszer, módjával használjunk belőle! Nagyon karakteres fűszer, módjával használjunk belőle!

 

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 7 db
  • 2012. február 21. 20:24
    Köszönöm!
  • 2012. február 20. 19:44
    Kedves Ferenc! Fűszerboltokban vagy úgynevezett gourmet boltokban találsz. Ha budapesti vagy, akkor a Csarnok aljában vagy a Fény utcai piac aljában lévő fűszereseknél mindenképp, de neten is lehet rendelni. Barátunkat :), a Google-t érdemes kérdezni így: római kömény beszerzése...

    Sok sikert!
    Üdv
    MMe
  • 2012. február 20. 19:07
    Valaki megmondaná, hogy hol lehet a római köményt beszerezni? Én még interneten is próbáltam, hát nem sikerült sehogyan sem :(
  • 2010. szeptember 10. 17:15
    Ja igen, és még valami: ha valaki kóstolt már római köményes sajtot, szerintem soha nem fogja megunni! (Időről időre itthon is feltűnik egy-egy borfesztiválon, ahol sajtos pult is van.)
    Kár, hogy a magyar tejipar még nem fedezte fel sajtkészítéshez, remek és különleges sajtot lehetne belőle készíteni.
  • 2010. szeptember 10. 17:12
    Jaj Istenem, mennyire imádom! Köszönöm, hogy végre ennek is szenteltek figyelmet. Sokkal aromásabb, illatosabb, mint az általtunk használt kömény, és nagyon meg tudja bolondítani az ételeket.
    Gyakran főzök indiai ételt, és abban nélkülözhetetlen. De ajánlom kipróbálásra azoknak is, akik szeretik a köménymagos (rántott v. rongyos) levest. Egészen más ízt fognak kapni, érdemes vele próbálkozni!
    Egy egyszerű indiai recept (mártásként valamilyen ételhez): 1 mokkáskanálnyi római köményt teflonserpenyőben megpirítunk (olaj nélkül!), és hozzákeverjük 2 kis pohár natúr joghurthoz. 1 órára hűtőbe tesszük.
  • 2010. szeptember 6. 21:58
    Apropó, még annyit: gyógyászati hatásában nem sok különbség van a "mezei" és a római kömény között!
    Amióta gyermekeim megszülettek, szinte csak illó olajokkal igyekeztem gyógyítani őket, -amelyeket fűszerként is használok- mértékkel, és természetesen tiszta, gyógyszertári alapanyagokat használva.
    Bocsi, hogy ilyen" okos" - nak látszom, de ez életszemléletemmé vált, minden ilyen észrevételre "rámozdulok" mint egy kis természetgyógyász!
    Bocsi, ha hosszú voltam, de mint mondtam, ez egyik legnagyobb szenvedélyem!
  • 2010. szeptember 6. 21:47
    Igaz, nem római köményt, csak az egyszerű köményt én mindenféle nehezebb hús és káposztás ételek ízesítésére használom!!!
    Lásd a fűszeres kelkáposzta levesem receptjét!
    Olyan ízt tud adni - igaz annyit is teszek a levesbe- mintha sok borsot tennék bele. Csípősségét és a nehéz káposzta emészthetőségét nagyban segíti.
    Én szinte minden ételhez - ritka a kivétel- használom!!
    IMÁDOM a köménymag levest!
    Természetesen, ahogy anyukámtól tanultam.
    Ha egyszer egy kicsit több időm lesz, fel fogom tenni az oldalra!
    Nagyon örülök a cikknek!
Hasznos csomag