Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Reggelizz úgy, hogy fogyj – tippek és receptek

default user icon
MME
A sikeres diéta – és így természetesen a sikeres fogyás – titka sokak szerint a reggeli első étkezéstől függ. Nem mindegy, hogy mit eszünk, de mivel különbözőek vagyunk, nem ehetjük ugyanazt. Segítünk, hogy jól dönts!

Van, aki reggel nem éhes, más az édes ízre vágyik, és olyan is akad, aki csak gyümölcsöt hajlandó magához venni a korai órákban. A jó hír az, hogy akármelyik csoportba is tartozol, tudsz egészséges reggelit választani: a dietaesfitnesz.hu bemutatja a csoportokat és tippeket ad a jó döntéshez.

1. TÍPUS: akinek reggel nincs étvágya

Vannak, akik ilyenkor nem bírnak lenyelni egy falatot sem, ezért kimarad a reggeli. Aztán délelőtt már annyira éhesek, hogy akár több péksüteményt is befalnak. Ha ebbe a csoportba tartozol, azt ajánlják a szakemberek, hogy szépen fokozatosan szoktasd rá magad a reggelizésre. Ehhez jó választás egy-egy szelet graham kenyérből készült pirítós, vagy házi müzliszelet.

Házi müzliszelet

Apríts fel 200 g natúr tökmagot, és 200 g zabpehellyel együtt pirítsd meg. Darabolj fel 200 g kandírozott narancsot. Mindezt keverd össze 100 g megolvasztott kókuszzsírral, 120 g mézzel, 200 g natúr müzlivel és 30 g liszttel. Lazítsd 1 db tojásfehérjéből vert habbal. A masszát simítsd 20 x 30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 175 fokon süsd kb. 25 percig. Ha kihűlt, vágd fel 20 szeletre, és reggelente fogyassz el belőle egy-egy darabot!

2. TÍPUS: aki csak a szuperegészséges reggeliben hisz

Ha fontos, hogy a reggelid is tökéletesen legyen összeállítva, azaz egyaránt tartalmazzon értékes fehérjéket, szénhidrátot és zsírokat, viszonylag könnyű dolgod van, hiszen egy szendvics vagy egy gyümölcsös zabpehely tökéletes reggelire.

Piros bogyós zabkása (1 adag)

30 g apró szemű zabpelyhet, 125 ml zsírszegény tejet, 1-2 csepp folyékony édesítőt és némi őrölt fahéjat tegyél fel egy kis lábosban a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hevítsd föl. Hagyd főni 2-3 percig, amíg krémes állagú nem lesz, amikor pedig már langyosra hűlt, szórd meg apróra vágott eperrel vagy bogyós gyümölcsökkel és 1 ek lenmaggal.

3. TÍPUS: a klasszikus reggeli híve


Tojás, bacon, pirítós, sajt: megadod a módját a nap első étkezésének? Nos, akkor sincs nehéz dolgod. A teljes kiőrlésű pirítós főtt tojással és 1-2 szelet sonkával párosítva remek választás. A zsíros sajtot és a szalonnát viszont inkább cseréld le friss vagy párolt zöldségre.

Tojás sült paradicsommal és spenóttal (1 adag)

Tisztíts meg 100 g spenótot, és néhány szem félbevágott koktélparadicsommal együtt fonnyaszd meg 1 tk olívaolajon. Ízesítsd sóval, borssal. Üss rá 1 db tojást, és kevergetve süss belőle rántottát. Végül szórd meg 1 tk reszelt sovány sajttal.

4. TÍPUS: AZ ÉDESSZÁJÚ

Ő az, aki croissant és kalács nélkül nem tudja elképzelni a reggelit. Ha te is édességben tudsz gondolkodni már kora reggel, oda kell figyelned arra, mit eszel és mennyit a kedvenceidből! Készítsd el magadnak a reggeli édesség-adagodat, és dúsítsd sok gyümölccsel.

Almás zabsüti (20 darab)
Hámozz meg, reszelj le 3 db almát, kicsit nyomkodd ki a húsát, majd tedd keverőtálba. Adj hozzá 100 g apró szemű zabpelyhet, 100 g, 1 tk sütőporral elkevert zabpehelylisztet, valamint ízlés szerinti mennyiségű folyékony édesítőszert és keserű kakaóport vagy őrölt fahéjat. Keverd össze alaposan, majd kanalazz kis halmokat a masszából a sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd a sütiket 180 fokon 15-20 percig. Reggelente 2-3 db-ot fogyassz el belőle 1 kis pohár natúr joghurt kíséretében.


 5. TÍPUS: A GYÜMÖLCSIMÁDÓ

„Minél több vitamin, annál jobb!” – hangzik a mottód. Ha szendvics vagy rántotta helyett ilyenkor is sokkal jobban kedveled a gyümölcsöt, akkor ebbe a csoportba tartozol. Bár a gyümölcsök tényleg egészségesek, hosszú távra nem adnak energiát. Érdemes egészséges fehérjével, például zsírszegény túróval vagy joghurttal együtt fogyasztanod őket.

Könnyű túrós pohárkrém (2 adag)


Apríts fel 2 db barackot és 1 db almát, majd rétegez pohárba 40 g ízlés szerinti bogyós gyümölccsel (lehet mirelit is). Keverj simára 50 g zsírszegény túrót 1-2 ek tejjel, pár csepp folyékony édesítőszerrel, és kanalazd ezt is a pohárba. Ízlés szerint szórd meg egy kevés őrölt fahéjjal vagy reszelt citromhéjjal, és már fogyaszthatod is!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss