Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Potato cake, avagy a brazil csoda

MME MME
4 3.4/5
90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4-6 személyre:
  • A krumplipüréhez:
  • 1,5 kg krumpli
  • tej
  • reszelt sajt
  • A húshoz:
  • 50 dkg darált hús (lehetőleg marha és sertés vegyesen)
  • 1-2 paradicsom
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó újhagyma
  • olívabogyó
  • olívaolaj
  • ketchup
  • oregánó
  • petrezselyem
  • kevés vörösbor
  • A rétegzéshez:
  • 5 keménytojás
  • A tetejére:
  • reszelt sajt

Elkészítés

Elkészítés: A krumplit megpucoljuk, majd apróra vágva sós vízben készítjük el a krumplipüréhez. Összetörjük, hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot, majd egy kicsit átforraljuk. Vigyázzunk, ne legyen nagyon folyós!

Egy nyeles nagyobb lábosban olívaolajat melegítünk, belekerül a zúzott fokhagyma, majd a fehér része az újhagymának. Rárakjuk a húst is, amíg barna lesz, pirítgatjuk, majd a paradicsomot is hozzáadjuk. Sózzuk, kechupozzuk (csak hogy egy kis színt kapjon), belerakjuk a felkarikázott zöldhagymát és a szintén felaprított olívabogyót, majd felöntjuk egy kis borral. Addig pároljuk, amíg jól összeérnek az ízek, végül oregánóval (ez lesz a domináns íz!) és petrezselyemmel bolondítjuk.

Rétegzés: Fogunk egy jénai tálat, az aljára kerül a fele krumplipüré, rá jön a hús, erre kerülnek a felkarikázott tojásszeletek, majd követi a maradék krumplipüré. A tetejét megszórhatjuk kevés parmezánnal vagy más reszelt sajttal.

200 fokon megsütjük. Akkor jó, ha a sajt a tetején megpirul.

Megjegyzés

Ezt a receptet egy brazil barátunktól kaptuk. Nekünk azóta ez az egyik kedvencünk, olyannyira, hogy már csak akkor főzzük, ha vendégek jönnek, mert sajnos két ember is fel tudja falni az egész tálnyit! ;-) Ha nincs otthon olívabogyó, ki lehet hagyni, ugyanúgy a vörösbort is. A fő ízt a fokhagyma és az oregánó adja. Savanyúsággal kíváló. Öcsém pedig a tejfölre esküszik. - MME

Ezek is érdekelhetnek