Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Pincepörkölt bográcsban (ahogy a Kapitány szokta)

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Pincepörkölt bográcsban (ahogy a Kapitány szokta)

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 135
  • Elküldve: 155

Hozzávalók:

  • 4 kg marhalábszár (egészben megvéve)
  • 2 kg sertéscsülök (kérjük kicsontozva)
  • 2 kg krumpli
  • 50 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg vöröshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (csípős+édes)
  • frissen őrölt bors (ízlés szerint)
  • őrölt kömény (késhegynyi)
  • 2 babérlevél
  • majoranna (csipetnyi)
  • 3-4 dl száraz, testes vörösbor

Elkészítés:

Minden igazi bográcsolás részletes receptleírása ott kezdődik, hogy rakj tüzet. Sokan elkövetik a hibát, hogy először felállítják a bográcsot, megrakják alatta a tüzet, és innét van két lehetőségük: 1. Jól választották meg a száraz fát, így a lángok magasra felcsapva azonnal túlhevítik a bográcsot és az állványt. 2. Nedves fát választottak, és a szerencsétlen szakácsjelölt könnyező szemekkel küzdhet a heveny füstmérgezés tünetei ellen. Tehát fellobban a tűz, és mint lámpa fénye az éjjeli lepkéket, odavonzza a bográcsolás résztvevőit. Ezt a Kapitány gátlástalanul kihasználja, az egyikre rábízza a hagyma pucolását, a másikra a paprikát és paradicsomot megmosás céljából (ugye akartok enni), a többit pedig elküldi fát gyűjteni a meglévő halomhoz (úgyis kell még). Ő maga pedig nekilát, hogy centis csíkokra vágja a szalonnát, amit még ujjnyi távolságra bevagdos, majd a bográcsba teszi. Felkockázza a hagymát, előkészíti egy kis tálba, majd a felszabaduló két munkaerőt rászabadítja a mit sem sejtő krumplira, ugyan hámozzák meg, rémséges fenyegetéseket helyezve kilátásba, ha megpróbálnák felvágni. Ezek után felaprítja a zöldpaprikát, és beleteszi egy kis edénybe, hogy bármikor bevethető legyen. Most teszi oda a bográcsot a benne lapuló szalonnaszeletekkel, és közepes tűzön gusztusos *kakastaréjokat* süt ki belőlük. Ezeket kiszedi, és tányérra teszi. Minden bográcsolásnál van olyan, aki még aznap nem evett, az csippentsen egyet a szalonnából egy karéj kenyérrel, igyon meg rá egy pohár bort, és rögtön szebbnek látja a világot. De kevesen is tudnak ellenállni a sült szalonna csábításának, így az eredetileg díszítésre szánt kakastaréjok hamar elfogynak. A Kapitánynak csak egy dolga van: éberen őrködni a paprika-paradicsom fölött, nehogy a csipegetők elprivatizálják a bográcsbavalót…

A hagymára nem kell ügyelnie, mivel azt belezúdítja a bográcsba a szalonnazsírra, és ugyancsak közepes tűzön sűrűn megkeverve világossárgára süti. Az üveges még nem jó, mert nem indult meg a karamellizálódás folyamata, a barnásra (túl)sütött hagyma pedig nem oldódik föl a szaftban. Amikor a hagyma már üveges, beleveti a zöldpaprikát (már csak a paradicsomot kell szemmel tartani), és ha nem követett el hibát, azonnal meglegyinti orrát a sülő paprika kellemes illata. Közben késhegyig menő harcot vív a körülállókkal, akik mindegyre újabb és újabb ágakat dugnának a kondér alá, mondván, úgy hamarabb kész lesz. Amikor a hagyma jó, mehet bele a pirospaprika. Igen, a csípős is, hiszen ha nem pikánsan csípős a pörkölt, akkor nem az igazi. Ezt úgy kell *belőni*, hogy első kóstolásnál ne lehessen érezni a paprika erejét, csak a második-harmadik kanál elfogyasztása után jelenjen meg garat tájékán az a bizonyos enyhén bizsergető érzés. Ha viszont túl csípős, akkor élvezhetetlen, torkot és bárzsingot maró étel a végeredmény, ami a rekeszizmokat harmonikázásra készteti. Tehát a paprika a hagymás zsíron megfuttattatik, de persze vigyázva. Ugyanis itt (is) a Kapitány kötélen táncol. Ha a paprika nem kap elegendő hőt, akkor nem adja ki színét és zamatát, ami a jó pörköltben nélkülözhetetlen. Ha a paprika túl erős hőt kap, megég és keserű lesz. A kezdők jól teszik, ha ilyenkor leveszik a kondért a tűzről, belehintik a paprikát, elkeverik, visszaakasztják, de csak addig, míg egyet forr, utána tüstént leveszik, és máris zúdítják bele a felkockázott és kiengedett marhahúst. (A húsokat ugyanis a Kapitány már négy napja megvette, megtisztította, felaprította, és kilós csomagokban betette a fagyasztóba, külön a bocit és a malackát. A húst vagy egészen frissen jó felhasználni, mikor porhanyós, vagy 2-3 nap fagyasztás után, amikor a rostok egy kissé meglazultak.)

Tehát belezúdult a bográcsba a hús, lehűtötte a forró paprikás-hagymás zsírt, megtette kötelességét. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy felöntik és kaktusz, hadd menjen. Ám a Kapitány tudja, hogy a húsnak magának kell levet és szaftot engednie, úgy az igazi. Nekigyürkőzik tehát, és erős tűzön elkezdi folyamatos keverés és forgatás mellett pörkölni a húst. Hiszen innét kapta a nevét, vagy mi a szösz. A hús először puha, később fehéres kérget kap, ruganyossá válik, majd ismét megpuhul és szaftot ereszt, beletörődvén sorsába. A Kapitány végre kifújhatja magát (hosszú percek állnak mögötte), és enyhe tűzön elkezdheti a nyugodt, alig rottyanó főzést. Beleteszi a sónak körülbelül a kétharmadát, majd ha már szépen alakul a pörkölt, beleteszi a disznóságokat is, úgymint a felaprított csülköt és a csülökcsontot. A disznó körülbelül félóra hátránnyal indul a marhához képest, így remélhetőleg egyszerre érnek célba. Persze ezt befolyásolja az állatok életkora, a húskockák mérete, és a vakszerencse is. A Kapitány tehát itt is kockáztat: ha túl későn kerül bele a disznó, kemény marad, ha túl korán, szétfő. Ahogyan Kenobi mester tanítványát, őt is csak az ösztönei vezérlik.

Most Kapitányunkra nyugodt időszak következik, amit arra használ föl, hogy a krumplit ujjnyi hasábokra vágja. No persze nem egy topmodell ujjacskáira gondolok, egy 130 kilós Kapitány mancsa másként néz ki… Beleteszi a bográcsba a megtisztított, összezúzott fokhagymát és babérlevelet, időnként megkeveri a kondért, és ellenáll a kísértésnek, hiszen az egyre vidámabb társaság már a harmadik pohárnál tart, neki pedig kezd egészen száraz lenni a torka… De a Kapitány erőt merít, szent kötelességtudat vezérli, megingathatatlan, mint Gibraltár szirtfoka.

Ha a szaft más sűrűsödik, beleteszi az apró kockákra vágott paradicsomot. Keverget, időnként kevés vízzel az elpárolgott vizet pótolja oly módon, hogy lassan, körbe a bogrács szélére önti a vizet, így az kissé felmelegszik és belemossa az edény falára feltapadt értékes pörzsanyagokat. Időnként az önjelölt tűzmesterek újabb fölösleges hasábokat akarnak tenni a tűzre, időnként őket el kell hessegetni. A hús mindjárt kész, húsz perc lehet még hátra, most kell ügyelni, de nagyon. A Kapitány beleteszi a krumplit a bográcsba, enyhén sóz, belemorzsolja a majorannát, elkeveri, közben kihalássza a babérleveleket, borsoz, köményez, kiemeli a csülökcsontot, és tányérra teszi (hátha van rá jelentkező). Jöhet a bor! Ugyancsak bogrács széléről csorgatva, óvatosan elkeverve, nehogy a krumpli összetörjön.

A futam a végéhez közelít, felgyorsulnak az események, a Kapitány ellenőrzi a sertéshúst, ellenőrzi a marhahúst (viszed onnét azt a fát!!), nézi a krumplit, sósság, paprikásság (mindjárt kész, még bírd ki addig!!), csípősség, borsosság (felszeleteltétek a kenyeret? Nem??! Rajta!!), majoránnásság-köményesség (mindjárt kész, lehet teríteni!) bort még egy kicsit, pici só, csak egyet rottyanjon… Elég!

A Kapitány állványostól elviszi a bográcsot a tűz közeléből, biztonságba helyezi, most jött el számára A Pillanat, hogy háromórás idegölő küzdelem után, elfáradva, porzó vesével egyhajtásra megigyon fél liter vöröset. Persze a pörkölt még nem kész! Az most (lehetőleg lefedve) önmagán dolgozik, kicsit hűl, összeérnek az ízek, hogy 10-15 perc elteltével, amikor a Kapitány az asztalhoz viszi, kitálalja, akkor a megmerülő kanalak és villák nyomán égnek forduljanak a tekintetek: Istenem… Higgyétek el, felebarátaim: ilyen asztalnál nem ülnek ateisták.

Hmm... Most látom csak, hogy nem egy klasszikus receptet küldök, hanem egy elbeszélést. Mindegy. Remélem, tetszeni fog. No és bár részletesnek tűnik, sok mindenre nem világít rá, például a bors összetételére, a hús kiválasztása, tisztítása, felvágásának apró titkaira... De ennyi azt hiszem elég arra, hogy egy laikus is belelásson: ami vendégként egyszerűnek tűnik, az kondérmesterként picit nehezebb...

Megjegyzés:

A receptet (avagy elbeszélést) Balu75 küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 8 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2012. február 5. (vasárnap) 22:40
    Bár timea80 pincepörköltje már rég elenyészett, később csatlakozó érdeklődők talán szívesen veszik: hivatalosan 30dkg hús számít fejenként. Ezt én mindig megfejelem kb. 1 kg-mal- mivel az éttermi fogyasztás és a baráti bográcsolás két különböző fogalom. (Nálunk általában a max. létszám 10-13 fő, ahhoz cca 5kg húst veszek.)
Receptválogatás
Dinnyét mindenbe! Az összes észbontó recept egy helyen
Az eper és a málna után itt a másik nagy kedvenc: a dinnye. Imádjuk az összes fajtáját! Önmagában is nagyon finom, de grillezve, salátában, sütikben, fagyikban, sőt, még főételekben is isteni.
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Karibi csirketekercs Karibi csirketekercs
Pudingos-szilvás sütemények Pudingos-szilvás sütemények
Zöldségek babmártással Zöldségek babmártással
Isteni csokoládétorta Isteni csokoládétorta
Sült káposzta II. Sült káposzta II.
Batanga koktél Batanga koktél
Jimi Mojito koktél Jimi Mojito koktél
Málnás turmix, vanília pudinggal Málnás turmix, vanília pudinggal
Uborkás répás zöldségragu Uborkás répás zöldségragu
Lecsó sajtos virslivel és krumplival Lecsó sajtos virslivel és krumplival
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 2 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125848_olajosmag_110.jpg 4 olajos mag, amitől egészséges és szép leszel

Nagy energia- és zsírtartalmuk miatt sokan kerülik a csonthéjasokat és az olajos magvakat, pedig nélkülözhetetlen tápanyagokkal…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125846_etelsurites_110.jpg 4 tuti tipp a csomómentes sűrítéshez

Garantáltan csomómentes és sűrű lesz a mártás és a leves, amennyiben mindig az étel jellegének megfelelő módszert választod.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125835_shutterstock_72552841_110.jpg Mit esznek a vegetáriánusok, ha húst nem?! XIX. Vegetáriánus Fesztivál

19. Vegetáriánus Fesztivál Budapesten- a belépés ingyenes, a program igen színes, érdemes ellátogatni!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125839_danieldieta_110.jpg 21 napos diéta: teljes átalakulás, éhezés nélkül!

Az alábbi diétával teljesen átalakíthatod a tested, mindössze néhány könnyű megszorítást kell bevezetned - cserébe viszont annyit…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125832_ThinkstockPhotos-470796092_110.jpg Minden, amit eddig nem tudtál a koktélokról - ütős receptekkel!

„A cocktail különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert (feltételezhetően) kitűnő, élénkítő…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125829_leves_110.jpg Isteni levesbetétek - 5 tésztafajta, ami nem hiányozhat otthonról!

A leves története valószínűleg egyidős a benne lévő tésztáéval, hiszen ettől lesz laktató, amiután már csak egy desszert kell.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125820_bogres_leves_110.jpg A nagy bögrés leves-teszt! Van köztük igazán finom?

Közeleg az iskolakezdés, ami a tanszerbeszerzés mellett egy másik igen fontos kérdést vet fel a felsőoktatásban résztvevők…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/125000/125827_tej_mez_.jpg A 6 legolcsóbb és leghatékonyabb házi szépítőszer egyenesen a kamrából

Már a nagyanyáink is ismerték a dörgést, ha sütésről és szépségápolásról volt szó. Érdemes megfogadni a tanácsaikat, a házi…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept
\n\n