Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mennyi idő alatt áll át a szervezeted a nyári időszámításra?

Ugye nem felejtetted el, hogy március utolsó hétvégéjén térünk át a nyári időszámításra? Ez azt jelenti, hogy 31-én, vasárnap éjjel 2 óráról 3 órára kell átállítanod az órát, azaz egy órával kevesebbet alszol majd.

Meglepő lehet, de már ez a kis változás is jelentős hatással lehet a biológiai órádra. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyi időre van szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy ismét felvegye a megfelelő ritmust.

Összehangolt belső ritmus

Miért olyan fontos az a bizonyos biológiai ritmus? Azért, mert ez a belső óra felelős azért, hogy a szervezetünkben zajló különféle folyamatok összehangoltan működjenek. Miután ez megtörténik, egyensúlyba kerül a hormonrendszer és az anyagcsere, és megfelelően működik az alvás-ébrenlét ciklus is. Mivel minden egyes óraátállítás felborítja ezt az egyensúlyt, ezért érthető, ha időre van szükség ahhoz, hogy visszaálljon a megfelelő belső ritmus.

Ilyen panaszok jelentkezhetnek

Egyénileg természetesen teljesen változó, hogy kinek, mennyi időre van szüksége az átálláshoz, ezért jó, ha tisztában vagy néhány jellemző tünettel, ami ebben az időszakban jelentkezhet. Az óraátállítás legjellemzőbb következményei, tünetei a túlzott fáradtság, a lehangoltság, a kimerültség, csökkenhet a koncentrációképesség, sőt akár még emésztési problémák is jelentkezhetnek.

Legyél türelmes önmagaddal!

Szakértők szerint általában 4-14 napig is eltarthat, amíg megszokod az új időszámítást, ezért fontos, hogy legyél türelmes és kissé elnézőbb önmagaddal szemben. Két hét alatt rendeződik a hormonszint, helyreáll az alvásritmus, és a testi, valamint a lelki panaszok is elnyhülnek.

Ezt a folyamatot egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, valamint meditálással segítheted elő. Illetve azzal is feltöltheted a kimerült energiaraktáraidat, ha nagyokat sétálsz a friss levegőn.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még

Ezek is érdekelhetnek