Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyári színek, könnyed ízek – két felvonásban

Van-e csábítóbb, mint könnyed eleganciával tálalni olyan desszerteket, amelyeknek már a látványa is a nyarat idézi, némi rafinériát és különleges ízeket sejtetet?

Aligha lehet ellenállni a friss bogyós gyümölcsök legkorábbi hírnökével, a csodás apró szamócával és a mélyhűtőből desszertbe kívánkozó kék áfonyával kombinálható klasszikusok variációinak.

A túrótorta, vagy sok helyütt már „amerikai” nevén ismert cheesecake (a sajttorta valahogy számomra mindig sós, hidegkonyhai kombinációkat idéz) egyike a megunhatatlan és recepttől függően egyszerűbben vagy komplikáltabban előállítható desszerteknek. A lágy, krémes tejtermék, amely lehet semleges krémsajt vagy túró, de a kettő együtt is, még azok fantáziáját is megmozgatja, akik kevéssé hajlandóak beadni a derekukat az édességek készítése, hovatovább fogyasztása iránt.

Túrótortát számtalan változatban készítettem már, de ez a kombináció biztosan a nyertes válogatott tagja lesz – nem csupán azért, mert nagyszerű az íze és tökéletes az állaga, de gyorsan és egyszerűen elkészíthető!

A ropogósra sült vékony kekszalapra halmozott vaníliás mascarponéval elegyedő ricotta egyszerre krémes, mégsem széteső, ugyanakkor könnyű és másnap is tökéletes állagú – már amennyiben sikerül menteni belőle 1-2 szeletet. A tetejére halmozott gyümölcsrengeteg pedig nem egyszerűen impozáns dekoráció, hanem elengedhetetlen részét képezi a tökéletes íz és állag együttesének.

Indulhat-e biztatóbban a június?

Túrótorta színes gyümölcskoronával

Hozzávalók (22 cm átmérőjű kerek tortaformához):
10 dkg omlós keksz finomra őrölve
5 dkg hideg vaj
1 púpozott evőkanál barna nádcukor
25 dkg krémes ricotta
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
2 egész tojás szétválasztva
1 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál borpárlat (vagy konyak)
½ marék zamatos szamóca (szezonon kívül mélyhűtött)
½ marék kékáfonya (szezonon kívül mélyhűtött)
2 teáskanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A tortaformát sütőpapírral béleltem úgy, hogy az oldalára és az aljára egyaránt jutott – kevés vajjal rögzítettem. A kekszmorzsát a hideg vajjal és a nádcukorral, valamint 1 evőkanál borpárlattal gyorsan összedolgoztam, az előkészített forma aljára simítottam, alaposan lenyomkodtam. Az előmelegített sütőbe helyeztem.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját a ricottával, mascarponéval, porcukorral habosra kevertem, folyamatos keverés mellett hozzáadtam a borpárlatot és a vaníliakivonatot, majd óvatosan beleszitáltam a keményítőt, végül hablapáttal beleforgattam a fehérjehabot.
A sütőből kivettem a kekszalapot – nagyjából 8-10 perc alatt a teteje kissé megszilárdult –, majd rákanalaztam a ricottás krémet, további 30-35 percen át sütöttem 170 fokra mérsékelt sütőben.
Rácson hűlni hagytam, még langyosan ráhalmoztam a fagyos áfonyát és a friss, feldarabolt szamócát, vaníliával kevert porcukorral meghintettem, és 1-1½ órát pihentettem a hűtőszekrényben.

A látvány és az ízek tökéletes összhangját a legkevésbé sem csorbította, hogy itt-ott a desszertes tányérokra gurult néhány fegyelmezetlen áfonya.

A nagy sikerre, valamint a mélyhűtőben várakozó további áfonyára - és mi tagadás, az időhiányra is - tekintettel még egy édesség készült, ezúttal sütés nélkül – villámgyorsan. Ki ne ismerné azt a helyzetet, amikor kis időráfordítással lenne jó olyasmit készíteni, ami látványra alapos, átgondolt munkára enged következtetni, mégis belefér szűk negyedórába? Ez a desszert pontosan ilyen – aztán, mikor elkészült, mehet a hűtőszekrénybe, és mire vége a színháznak, koncertnek vagy mozinak, már várja is a csapatot az abbahagyhatatlan finomság.

Csokoládékrémes desszert szamócával és áfonyával

Hozzávalók:
10 dkg babapiskóta
4 dl habtejszín
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60%-os kakaótartalommal)
2 dkg aprított fehércsokoládé vagy csokoládécsepp
1 marék zamatos szamóca
1 marék áfonya
1 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A tejszínt lábosba öntöttem, beletördeltem az étcsokoládét, lassú tűznél felforraltam. Mikor a csokoládé tökéletesen felolvadt, a krém sűrűsödni kezdett, félrehúztam a tűzhelyről. A babpiskóták felét a még meleg krémbe mártottam, egy szögletes üvegtál aljára rendeztem. Mindkét gyümölcsből fél marékkal megszórtam, néhány fehércsokoládé-cseppet illesztettem rá, majd a maradék piskótával is hasonlóan jártam el, ezzel fedtem a gyümölcsös réteget. A csokoládékrém többi részével meglocsoltam, a maradék gyümölccsel és fehércsokoládéval megszórtam – 2 órára behűtöttem. Ennyi idő alatt a piskóta szépen megpuhult, a gyümölcsök nem estek össze, de a nagyszerű ízek minden alkotórészt átjártak.
Tálalás előtt vaníliával kevert porcukorral hintettem a tetejét.      

A hűtési időt nem számítva mindössze 15 perc alatt elkészül – és pillanatok alatt el is tűnik a tálból…

Ezek is érdekelhetnek