Márványos, omlós bejgli

Hozzávalók

  • 4 rúdhoz:
  • 52 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg zsír
  • 6 dkg porcukor
  • 4 db kisebb tojássárgája
  • 4 csipet só
  • 4 csipet élesztő
  • kevés tej
  • A diós töltelékhez:
  • 3 dl tej
  • 2 dkg méz
  • 2 dkg reszelt narancshéj
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg mazsola
  • 12 dkg finomra darált dió
  • 6 dkg durvára vágott dió
  • 6 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)
  • kevés fahéj és rum
  • A mákos töltelékhez:
  • 3 dl tej
  • 2 dkg méz
  • 2 dkg reszelt narancshéj
  • 4 dkg reszelt alma
  • 8 dkg cukor
  • 4 dkg mazsola
  • 20 dkg darált mák
  • 4 dkg édes morzsa
  • A tészta kenéséhez:
  • 1 db egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje

Elkészítés

    1. A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, majd hozzákeverjük a többi alapanyagot is, és hagyjuk teljesen kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapjunk.
    2. A tészta készítésénél előbb a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval, amíg sima, nedves tésztát nem kapunk.
    3. Ezután kb. 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtjuk ki a tésztát (a tészta kinyújtásához ne használjunk lisztet).
    4. A hideg tölteléket rásimítjuk a kezünkkel, úgy, hogy 1 cm széles részt hagyjunk ki a szélén. A széleit behajtjuk, és jó szorosra tekerjük. Ha ezzel végeztünk, hideg helyre tesszük pihenni pár órára.
    5. Bekenjük a tojássárgájával, majd fél óra múlva megismételjük a lazán felvert tojásfehérjével. Ezután további 30 percig pihentetjük a tésztát, majd villával megszurkáljuk a tekercs tetejét, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
    6. 190 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni. 

Megjegyzés

Azért ajánlom a márványos omlós bejglit az ünnepi asztalra, mert teljesen más ízvilága van, mint a hagyományos kelt bejglinek. Másik előnye, hogy hosszú ideig eltartható, úgy, hogy a minősége nem változik.
Ha így kenjük le a tekercset, akkor lesz márványos a teteje.

szeker
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin