Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ilyen húst vettél, ne fogyaszd el – veszélyes lehet!

default user icon
MME
Újabb termékvisszahívást jelentett be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A bejelentés szerint a METRO áruházakban kapható friss marha lábszár, friss marhahátszín és friss marha rostélyos tartalmaz egészségre káros anyagot, ezért arra kérik a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el azokat.

Az elmúlt napokban megszaporodtt a termékvisszahívások száma. Most a Metróban kapható marhúsoknál találtak veszélyes anyagot, ezért kellett a forgalomból kivonni azokat.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el a megengedettnél magasabb PFOS (perfluor-oktánszulfonsav) szint miatt:

FRISS MARHA LÁBSZÁR CSN.VAC.EU

  • Fogyaszthatósági idő: 2023.12.05.
  • Gyártás dátuma: 24.10.2023
  • LOT: 32000001171017002343200001

FRISS MARHA HÁTSZÍN 4,5-5 KG VAC EU

  • Fogyaszthatósági idő: 2023.12.05.
  • Gyártás dátuma: 24.10.2023
  • LOT: 32000001171017002343200001

FRISS MARHA ROSTÉLYOS ~2,5-3 KG VA EU

  • Fogyaszthatósági idő: 2023.12.05.
  • Gyártás dátuma: 24.10.2023
  • LOT: 32000001171017002343200001

A termékek a METRO Kereskedelmi Kft. bármely áruházába visszavihetők, a termékek teljes vételárát visszatérítik.

mi az a PFOS (perfluor-oktánszulfonsav)?

A vegyület a perfluoralkil anyagok (PFAS) csoportjába tartozó, hidrofób alkil-láncból és hidrofil végcsoportból álló felületaktív anyagok. Az 1940-es évektől a perflouralkil vegyületeket számos területen használták pl. textil-, szőnyeg-, bőrimpregnálásra (víz- és szennyeződésálló kezelés/réteg); tűzoltó habokban, zsírpapír készítésénél. A széleskörű felhasználás és perzisztens tulajdonságuk következtében a környezetben szennyeződésként megtalálhatók. Az élelmiszerekbe a vízi és szárazföldi élelmiszerláncban történő bioakkumuláció révén és élelmiszerrel érintkező (pl. csomagoló) anyagokból kerülhetnek. Biomonitoring során a PFOS és PFOA csaknem minden vizsgált ember vérében kimutatható volt. A vegyületek becsült humán felezési ideje 5 év (PFOS) ill. 2-4 év (PFOA). Az EFSA 2018-ban értékelte az élelmiszerekben található PFOS és PFOA miatti humán egészségügyi kockázatokat. A PFOS bevitel fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek, húsok és húskészítmények, tojás és tojástermékek. A PFOA főként tej és tejtermékek, ivóvíz valamint halak és más tengeri élelmiszerek fogyasztásával jut a szervezetbe. A tolerálható bevitel (TWI) PFOS esetén 13 ng/ttkg/hét, a PFOA-ra 6 ng/ttkg/hét. A lakosság jelentős részénél a bevitel meghaladja az egészségügyi referencia értékeket mindkét vegyület esetén.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek