Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Márciusi gasztroprogramok

A kései húsvétnak köszönhetően a március még javában a farsangi időszak végéről, a disznóvágásról, illetve a nagyböjtről szól. A korai tavasznak köszönhetően a programokat már összeköthetjük egy-egy nagyobb kirándulással, sétával, s a friss levegőn, a jóféle falatok kóstolása mellett figyelhetjük az éledő természet szépségét is.

2014. március 06-09. Szegedi toros pálinkafesztivál, Szeged
Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál és a jubileumi alkalomból a megszokott színvonalat tovább emelve, még több programmal és nyereményekkel készülnek a szervezők. Idén is lesz a már jól megszokott Böllérverseny, ahol a szervezetek, egyesületek mellett civil személyek alkotta csapatok mérik össze tudásukat értékes nyereményekért és természetesen a dicsőségért. Ezen kívül a fesztivál szervezői versenyt hirdettek zenészek, zenekarok között, hogy komponálják meg az igazi Toros Dalt.
www.torosfesztival.hu

2014. március 07-09. Szoboszlói toros napok, Hajdúszoboszló
A rendezvény célja a hagyományok ápolása, a régmúlt disznóvágások hangulatának felidézése. A fesztiválon számos népi és táj-jellegű étel mellett lelket melengető magyar pálinkák és borok is szerepelnek a gasztronómiai kínálatban a változatos programokon kívül.
www.hajduszoboszlo.hu

2014. március 07-09. Veszprémi bor-blues-böllér napok, Veszprém
Veszprémvölgyben, a Kolostorok és Kertek rendezvényterülete ad helyet a második alkalommal megrendezésre kerülő Veszprémi Bor-Blues-Böllér Napoknak. A szórakoztató programok mellett a szervezők szeretnék a helyi, illetve környékbeli népi és gasztronómiai hagyományokat is bemutatni az idelátogató vendégeknek. Ez évben első alkalommal szeretnének mindenkinek lehetőséget adni arra, hogy saját ízlésvilágát megmutathassa egy torta vagy sütemény formájában. A tavalyi évhez hasonlóan a vendégek idén is találkozhatnak a disznótoros gasztronómiával, a borosgazdákkal, illetve pálinkafőző mesterekkel. Mindezek mellett lehetőség nyílik a kézműves termékek készítőivel találkozni, az elkészült termékeket megtekinteni, megvásárolni. A kézműves mesterek az érdeklődőkkel megismertetik a kosárfonás, az üvegfestés, a gyöngyfűzés, a kékfestő, a nemezelés és a fajátékok elkészítésének csínját-bínját. A vásáron lesz még faszén parázson sült kürtőskalács, igazi házi rétes, kemencében sült kenyérlángos is.
www.veszpremvolgy.hu

2014. március 07-09. Tiszator, Abádszalóki böllérfesztivál, Abádszalók
A rendezvényen felelevenítik, megőrzik és tovább adják az évszázados hagyományokat, miközben szakértői zsűri bírálja el azt, hogy ki készíti a legjobb májas hurkát, vagy ki főzi a legfinomabb orjalevest. Eldől a vita, hogy ki főzette a legzamatosabb pálinkát az adott évben, vagy ki sütötte aznap reggel a legfinomabb pogácsát. A nap folyamán népi kézműves termékek, fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok kirakodó vására várja a látogatókat. A borkóstoló, pálinka bemutató után pedig jóleshet egy kis sétakocsikázás.
www.tiszator.eu

2014. március 07-09. Kocsonyafesztivál, Miskolc
Miskolc belvárosa idén tizennegyedik alkalommal ad otthont a turisztikai nívódíjas Kocsonyafesztiválnak, amely elsősorban a városhoz kötődő ételkülönlegességre, a kocsonyára, az étel legendájára épül. " A kocsonya a XVIII. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a XIX. századra datálódik. Lényege pedig az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket - mint borkorcsolyát - a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában. A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.
www.kocsonyafesztival.hu

2014. március 21-22. Országos pálinkafesztivál, Eger
Országosan ismert pálinkafőzdék kínálják termékeiket, emellett különféle gasztronómiai kínálattal várják a vendégeket. A színpadon neves fellépők és színes programok lesznek.
www.eger.hu

2014. március 22. Csopaki boros-toros napok, Csopak
A fesztiválon lesz látványos disznóvágás, majd kolbásztöltő-verseny, ezen kívül ügyességi vetélkedők gyerekeknek és felnőtteknek, néptáncegyüttesek műsora, 19 órától estébe nyúló zenés borozgatás a csopaki gazdákkal. A rendezvényen a programok és versenyek mellett, gasztronómiai ínyencségek, finom és különleges borok, pálinkák, kézműves és kirakodó vásár, mesterség bemutatók és borbemutatók várják az odalátogatókat.
www.csopak.hu

2014. március 22-23. Soproni ízutazás, Sopron
Sopron és környéke gazdag gasztronómiai kultúráját kívánja bemutatni a rendezvény. Az ízutazás programjai a házi rétestől az ízletes kalácsig magukban foglalnak még sok-sok finomságot, gasztronómiai bemutatót és kiállítást. A program színes ételkínálata, vásári forgataga, pálinka és borkóstolói gondoskodnak a látogatók szórakozásáról és jóltartásáról.
www.sopron.hu

2014. március 28-30. Gyulai kolbász- és sódar mustra, Gyula
Szó szerint ínycsiklandozó és üde színfoltja Gyula város egyébként sem szegényes turisztikai és gasztronómiai kínálatának a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szervezésében megrendezésre kerülő Gyulai Kolbász- és Sódar Mustra, azaz a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (merthogy a sódar sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek nemzetközi vására, versenye és kiállítása. A Kolbászfesztivál sokszínűségéről szórakoztató programok gondoskodnak: nemzetek disznóvágása, kirakodóvásár, játszóház, dumaszínház, koncertek szerepelnek a kínálatban. A média hírességei is próbára teszik kolbászgyúró és -töltő tudásukat a nagy "médiagyúrásban". Összefoglalva tehát, aki szereti az ízletes füstölt disznóságokat, idén se hagyja ki a Gyulai Kolbász és Sódar Mustra programjait.
www.sodarmustra.hu

2014. március 29. Böjtös gasztrohétvége, Ópusztaszer
Ezen a hétvégén a böjt jegyében népi ételeket lehet megkóstolni, amit gasztobloggerekkel készítenek el. Bemutatják, hogy – a köztudattal ellentétben – mennyire változatos és sokoldalú volt a hús nélküli étkezés már a paraszti világban is. Nemcsak modern eszközökkel főznek, hanem sparhelten, öntöttvas és cserép lábosban rotyognak majd az étkek.
www.opusztaszer.hu

Ezek is érdekelhetnek