Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Májusi gasztroprogramok

A májusban annyi minden történik! Hirtelen megtelik a világ illatokkal, színekkel, ízekkel és ez a gasztrofesztiválokon is látszik. Rengeteg rendezvény várja az érdeklődőket, lesznek borral, sajttal, pálinkával, eperrel foglalkozó fesztiválok, de a kenyér, a palacsinta és a Jókai bableves is külön esemény alapjául szolgál.

2014. május 1-4. Villányi borzsongás, Villány
A Villányi borvidéken kilencedik alkalommal rendezik meg a Borzsongás Fesztivált, amelyen számos településen, számos zsongó borudvarban várják a borvidékre érkező vendégeket. Igazi majális hangulatú, de egyedi hangvételű előadásokban lehet része a nagyérdemű közönségnek, melyre sehol másutt még nem volt példa. A pincészetek közötti jól érezhető összefogás, ami már annyi vendéget vonzott eddig is a Villányi borvidékre, ismét tárt pinceajtókkal és kedves vendégművészekkel hívogat. A helyszínek közötti közlekedést külön buszjárattal (Zsongójárat) segítik, kilenc település (Harkány, Villány, Villánykövesd, Siklós, Kisharsány, Palkonya, Kisjakabfalva, Csarnóta és Túrony) között.
www.borzsongas.hu

2014. május. 2-3. Hollókői bornapok
Magyarország tájegységeinek ismert borászai idén is vendégei lesznek a Hollókői Bornapoknak.
A finom borok mellett mindkét nap kóstolhatnak a résztvevők palóc macsánkát, borkorcsolyákat és finom sajtokat, miközben élőzene és kézműves vásár teszi még hangulatosabbá ezt a két napot.
www.holloko.hu

2014. május 2-3. Gyomaendrődi nemzetközi sajt- és túrófesztivál, Gyomaendrőd
Az ország eme, a Körös holtágak által formált kis szigetén fennmaradtak azok a jellegzetes, tradicionális családi kis gazdálkodások, ahol az emberek még kétkezi munkával biztosítják saját megélhetésüket. Ez nagy felelősség és egyfajta kötelesség is egyben, melyet a sajtkészítés iránti szeretet tesz teljessé. Példaértékű lelkesedésük és elhivatottságuk tiszteletére rendezik meg a szervezők a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt-és Túrófesztivált. Az elmúlt időszakban egyre több kézműves sajttal találkozhattak a fesztiválra látogatók. A kül- és a belföldi kiállítók árusítással és kóstoltatással népszerűsítik termékeiket, és segítik azok ismertebbé tételét. Házi tehén- és kecskesajtok, zöldfűszeres, hagymás, diós, paprikás, füstölt és még sok másfajta sajt kerül ki az elszánt és lelkes szakemberek kezei közül a legkülönfélébb formákban és színekben. A fesztiválon a kézműves sajtkészítőkön kívül a magyar történelmi borvidékek termelői, pincészetei és a térség méztermelői is részt vesznek.
www.gyomaendrod.hu

2014. május 3. Palacsintafesztivál, Balatongyörök
A Balatongyöröki Hölgyklub asszonyai palacsintasütő-versenyre várják a bátor jelentkezőket. A vállalkozó kedvű versenyzők a délután kezdődő vidám programokkal tarkított mulatságon összemérik palacsintakészítő és forgató tudásukat. A szerencsés győztes(ek) elnyerik a Györöki Palacsintás király és Palacsintás királynő címet. A vendégek különlegesebbnél különlegesebb palacsintákat kóstolhatnak. Emellett gyermekprogramok, zenés programok színesítik az eseményt.
www.balatongyorok.hu

2014. május 3-4. Jókai napok, Balatonfüred
E hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, a városhoz több szállal kötődő Jókai Mórra emlékeznek a szervezők, aki itteni villájában írta az Aranyember c. regényét. A villa ma emlékmúzeum. A programok között megtalálható irodalmi est és matiné, könyvbemutató, könyvvásár, kiállítás. A rendezvény érdekessége a Jókai bableves főzőverseny a Koloska völgyben, ahol tavaly kb. 60 db 3 fős csapat főzte bográcsban a finom ételt. Főzés közben a felállított színpadon különböző programok szórakoztatják a közönséget.
www.furedikultura.hu

2014. május 3-4. Fűszeresek és Kézművesek Vására, Füzesgyarmat
A rendezvényen a Fűszer utca mellett egész nap izgalmas programokkal várják az érdeklődőket a szervezők. A Fűszerutcában nem csak bemutatók lesznek, hanem kóstolók is, sőt fűszer- és lekvárfelismerő versenyen is bemutathatják tudásukat a fesztiválra ellátogató vendégek. Az ételkóstolók mellett különleges kávékreációkról gondoskodik Perna Andor barista és Erdélyi Zsuzsa bártender gyümölcskoktéljai az egész nap folyamán, az előre bemondott időpontokban ingyenesen kóstolható.
www.kezmuvesfeszt.webnode.hu/programok/

2014. május 4. Vérteslovas Kemencés Fesztivál, Vértesboglár
Aktív, gazdag tartalmú családi nap, aprókat s nagyokat szórakoztató, koncertekkel, mesejátékkal, népi mesterségekkel, egész nap suttogó lovaglással, helyben sütött házias étkekkel, roppanós kürtőskaláccsal, kemencés lángossal, zenével, tánccal…
www.verteslovas.hu

2014. május 9-11. Rosalia, Budapest
Nyárköszöntő borünnep friss rosékkal, pezsgőkkel és további finom borokkal. Gasztronómiai élmények, önfeledt borozgatás és szórakozás az egész családnak! A magyar rosé és pezsgő borok közel teljes kínálata egy helyen egyszerre megkóstolható!
www.borkulturakft.hu/rosalia_33

2014. május 10-11. Kenyér- és péksütemény fesztivál, Budapest
Az idén immár harmadszor várja a látogatókat a budapesti Kenyér- és Péksütemény Fesztivál, amelyen bemutatkoznak az ország legjobb pékségei és pékjei, a hagyományos és a legújabb technológiákkal készülő ínycsiklandó édes és sós finomságok. Az érdeklődők megkóstolhatják az ország különböző tájegységeinek tradicionális kenyérfajtáit, jellegzetes péksüteményeit, hagyományos ízeit. Az idén is megsütik a Budai Vár kenyerét, amelyet a meg is lehet kóstolni. A finom falatok mellé színvonalas műsort is kínál a fesztivál: népzenei és néptáncprodukciók, játékos vetélkedők, népi ügyességi játékok szórakoztatják a látogatókat.
www.kenyerfesztival.com

2014. május 15-18. Pálinkafesztivál, Budapest
Több mint 400 féle párlat közül válogathatnak majd a résztvevők a Budapesti Pálinkafesztiválon, ahol idén a körte évét ünnepelik. 2014-ben is folytatódik a fesztivál tematikus sorozata, amelyben a szilva, a barack, valamint a meggy után ezúttal a körte kerül a főszerepbe. A gyümölcsök királynője által ihletett édességek és ételek mellett a körtés pálinkakülönlegességek kapják a legnagyobb hangsúlyt, köztük a hazai pálinkafőzdék párlatainak házasításából született Év Körtepálinkája is. Az Év Pálinkáját a blendmesterek kivételével eddig senki sem kóstolta meg, így a fesztivál látogatói az elsők között tesztelhetik az egyedi, díszüveges alkotást. A belépőjegy mellé két kóstolókupon is jár, amelyek egyikét az Év Körtepálinkájára, a másikat pedig bármely főzde egyedi ajánlatára válthatják be a látogatók. A rendezvényen résztvevő pálinkafőzdék kínálatából idén a különleges körtepárlatok emelkednek majd ki. A Tokaj - hegyaljai Likőr - és Pálinkamanufaktúra standjánál a Császári vilmoskörte, Lombfakasztó vadkörte, valamint a Napfogta Clapp viszi a prímet, míg a méltán népszerű Árpád pálinkák közül a dupla ágyas körte kerül terítékre. A Városháza Parkba visszaköltöző fesztiválon a legjobb körte párlatok mellett a körtés ételeket és édességeket is érdemes lesz megkóstolni.
www.facebook.com/palinkafesztival

2014. május 16-18. Grillétel- és sörfesztivál, Hajdúszoboszló
A jó idő beköszöntével megrendezett gasztronómiai eseményen grillezett, szabad tűzön készült ételeket és azokhoz illő ízletes söröket, sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg az ínyencek. Frissen sütött szaftos grillek, kísérje le hideg sörrel!
www.hajduszoboszlo.com

2014. május 17. Nagy hal nap, Gyenesdiás
Balatoni halak sülve, főve, erről szól a nagy hal nap. A magyar halfogyasztás ugyan évről, évre nő, de még messze nem éri el az európai átlagot, pedig vizeink – többek között a Balaton – igen gazdag jóízű halakban. A gyenesdiási piacon tartott fesztiválon megkóstolhatóak a különféle halból készített fogások.
www.gyenesdias.info.hu

2014. május 17-18. Töltött káposzta fesztivál, Rátka
Rátkán, a Tokaj-hegyaljai sváb településen rendezik meg a Töltött Káposzta Fesztivált. Az előző évek sikerei után most is azt szeretnék a szervezők, hogy Rátka polgárai és a hozzájuk látogató vendégek kikapcsolódást, szórakozást találjanak ezeken a napokon. Legyen az bor- vagy káposztakóstolás, egy kellemes sörözés, népdal vagy táncbemutató, kézműves foglalkozás, délutáni gyerekműsor vagy éjszakai utcabál, ezen a fesztiválon megtalálják és kellemes élményekkel térjenek majd haza. A főzőverseny május 17-én szombaton lesz, május 18-án a rendezvényhez kapcsolódóan a Padi-hegyen szőlőszentelő szentmisét tartanak.
www.ratka.hu

2014. május 17-18. Kevi juhászfesztivál, Túrkeve
A hagyományőrzés és a gasztronómia jegyében ismételten megrendezik Túrkevén a Kevi Juhászfesztivált, ahol változatos, a juhászathoz kapcsolódó szakmai, gasztronómiai és kulturális programokat kínálnak az idelátogató vendégeknek. Az eddigiekhez hasonlóan most is lesz szakmai találkozó, amelynek keretében a juhászattal kapcsolatos aktuális témákban szerveznek konferenciát. Sok érdeklődőre számíthat az egész nap folyamatosan zajló juhnyíró bemutató is, ahol a nézők betekintést kapnak a birkanyírás rejtelmeibe, és a bátrabbak ki is próbálhatják majd a juhnyírás mesterfogásait. A fesztivál elengedhetetlen része a Kevi és Kunsági birkapörkölt-főzőverseny, valamint az egyéb tájjellegű és bográcsos ételek versenye, amelyeket a helyszínen a látogatók is megízlelhetnek.
www.turkeve.hu

2014. május 17-18. Szürkebarát túra, Badacsonytomaj
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében második alkalommal kerül sor a borvidék három meghatározó szőlőfajtájának egy-egy tematikus borhétvége keretében való bemutatására. E három rendezvény alkalmával a borospincék mélyén, hamisíthatatlan környezetben, a boros gazdák rejtett kincsei mellett megismerhetik az igazi badacsonyi Szürkebarátot, a Kéknyelűt és az Olaszrizlinget. A pincékben egész hétvégén borkóstolókkal és kulturális, valamint gasztronómiai programokkal várják a látogatókat. Ízelítő a pincék programjaiból: dűlőtúra, jazzest, cigányzene, grillbemutató, a szabadban főzés rejtelmei, különleges borkorcsolyák stb. A rendezvényekhez játék is párosul. A vendégek a Bortriatlon felfedezőút során a részt vevő pincéknél boros címkét, bélyeget és pecsétet gyűjthetnek. A pecsétgyűjtő füzetet a pincészeteknél vagy a badacsonyi Tourinform irodában kaphatják meg a játékosok. Aki három boros címkét, bélyeget vagy pecsétet összegyűjt, kitűzőt kap. Hat boros címke, bélyeg vagy pecsét megszerzése esetén a jutalom egy palack bor.
www.badacsony.com

2014. május 24. Orbán-napi Vigasságok és Strázsahegyi Pincék Fesztiválja, Monor
Májusban ismét kinyílnak a strázsahegyi pinceajtók, hogy borral és mindenféle jóval várják a hegyre érkező vendégeket. Immár ötödik alkalommal rendezi meg a Monori Borút Egyesület és a Gazdakör az Orbán-napi vigasságok és Strázsahegyi pincék fesztiválját. A bor, a kultúra, a művészet és a gasztronómia kedvelőit idén 20 pincében várják.
http://www.strazsaborrend.hu/)

2014. május 24. Szamócás vásári forgatag, Lajosmizse
Nyersen, cukorral, csokiba mártva, tejszínhabbal, lekvárban, süteményben, tortán, szörpként, pálinkában, borban, és végre idén egy vásári forgatagban, ahol minden a szamócáról szól. A szervezők - az érdeklődők mellett - szeretettel várnak minden kézművest, lekvár- és pálinkafőzőt, süteménykészítőt, és minden alkotót, akinek munkáját a szamóca íze, színe vagy formája ihlette.
www.szamocavasar.hu


 
2014. május 29-június 1. Budapest Essentials, Budapest
A Budapest Essentials fesztivál az elmúlt évek fejlődései nyomán megújult Budapest image ünnepe. Az esemény célja a város pozitívumainak kihangsúlyozása, a megszokott lokációk szokatlan kontextusba helyezése, valamint a budapesti életérzés közkinccsé tétele – mindez a kikapcsolódás, a szórakozás, a rekreáció, a kultúra és a gasztronómia bűvkörében. A négy napos városi fesztivált lokálpatrióta húzónevek, külföldi fellépők, közösségépítő programok, valamint különleges gasztronómiai kedvezmények jellemzik. Helyszín a város, a díszlet pedig Budapest!
A közösségépítő mozgalomként, illetve koncert- és partysorozatként is aposztrofálható Budapest Essentials változatosságával emelkedik ki az urbánus fesztiválok mezőnyéből, hiszen 13 élvonalbeli szórakozóhely, Essentials-specifikus kedvezményeket kínáló vendéglátóhelyek, kulturális és rekreációs programok, továbbá releváns rendezvények keverékéből hoz létre egy, a város minden ízéből kóstolót adó Budapest-koktélt.
A prémium szórakozóhelyek kollekcióját – amely egy minden ízlésnek kedvező stíluskavalkád – a budapesti éjszakai élet olyan képviselői erősítik, mint az elektro szentély Corvintető, a hipszter epicentrum Toldi, a felhajtott gallérú Trafiq, a művésztelep-romkocsma fúziót megtestesítő WNDRLND, a harapósan vad Fogasház, a műfajokban lubickoló Akvárium, a kiküldött tudósítóval operáló kolor vagy épp az örök reneszánszát élő Ötkert.
A 13 éjszakai csomópont között testvériesen elosztott fellépő felhozatal sokszínűsége a helyszínek diverzitását tükrözi, ugyanis a műfajpaletta a jazztől egészen a technoig terjed. Táncalapanyag terén többek között Nabiha, Alex Metric, Kraak&Smaak, a Duff Disco, Joyce Muniz, Jillionare, Dizzy Bell és DJ Yoda teszi le a cipőtalpak alá névjegyét.
Az organikusan burjánzó városi művészeteket divat- és design centrikus art shopok képviselik. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: a szitanyomás és az ökodesign kávéillatú tanulószobája, vagyis a Printa, a Budapest patrióták egyenruháit biztosító BP Shop, valamint a magyar képző- és iparművészet ékszerdoboza, a rododendron.
A Budapest szövetébe mélyen beágyazódott urbánus kultúrát a startup színfalak mögé bepillantást engedő open office day, a sablonmentes múzeumlátogatások, a nem éppen tériszonyos Tip Top Bar Rooftop színházának előadásai, a több témával támadó városi túrák, az EuShorts Filmfesztivál, valamint a WAMP designvásár segítenek előbányászni. Az eseményhez továbbá csatlakozik a Szépművészeti Múzeum, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint számos budapesti fürdő is, amelyek a fesztivál belépőjegyével szintén ingyenesen látogathatóak lesznek a négy nap alatt.
A gasztronómiai élményekről és kedvezményekről egyebek mellett a papírpohárból kanalazható leves műfajának meghonosítója, a LEVES, a kóser gasztronómiát magyarosra finomhangoló Macesz Huszár, a kávéspecialista My Little Melbourne, a Liszt Ferenc tér legfrissebb attrakciója, a Cirkusz, és a lángszórónál is perzselőbb burgerekkel bombázó W35 gondoskodik.
www.budapestessentials.com

2014. május 30-31. V. Pörkölt- és Folklórfesztivál, Ábrahámhegy
A Pörkölt - és Folklór Fesztivál mind a gasztronómiát, mind a kulturális bemutatókat kedvelőknek nyújt tartalmas és érdekes programokat, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A fesztiválon a pörköltek színes kavalkádja tekinthető és kóstolható meg, valamint a vállalkozó kedvűek a pörköltfőző verseny keretein belül be is bizonyíthatják pörköltfőző tudományukat.
www.porkoltfesztival.hu

Ezek is érdekelhetnek