Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Levendulaszüret! Így használd a háztartásban a nyár lila csodáját

default user icon
MME
A levendula az egyik legnépszerűbb növény a világon, illata és látványa is csodálatos. Számtalan módon felhasználhatjuk, akár a háztartásban is. Mutatjuk, hogyan!

Legtutibb molyirtó

A levendula illatának erőssége miatt kiváló űzőszer a molyok ellen. Egy szárított csokrot lógassunk be fejjel lefelé a szekrénybe. Ha nincs elegendő hely, akkor levendulaolajjal áztassunk át egy szivacsot vagy vattakorongot, és ezt helyezzük a ruhák közé. Ne essünk túlzásba az olajjal, mert amennyiben túl intenzív az illat, akkor a ruhák is átvehetik azt.

 

Semlegesíti az ecetszagot

Az ecetes tisztítószerek sok esetben életmentőek lehetnek, azonban szúrós szaguk miatt sokan nem kedvelik őket, mert rosszul lesznek tőlük. Próbáljuk ki, hogy az ecetes keverékbe teszünk levendulaszárakat, majd egy hűvös helyre (például a kamrába) eltesszük pihenni 1-2 hétre. A levendula elveszi a szúrós szagot és sokkal kellemesebbé varázsolja a tisztítószert.

Olajat a viszketésre

A levendulát ősi gyógynövényként tartják számon. A belőle készített olaj kiváló a szúnyogcsípésre, amelyből nyáron akad bőven. Enyhíti a viszketést és gyógyítja a csípést. Megvásárolhatjuk a drogériákban, de akár mi magunk is elkészíthetjük: a frissen leszedett levendulát tegyük egy fiolába, majd öntsük tele az üvegcsét olívaolajjal. Hagyjuk 24 órát érlelődni a napon. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor forraljuk fel.

 

Vaníliás cukor helyett

A porcukorba, kristálycukorba előszeretettel teszünk vaníliarudat, hiszen a cukor pár nap alatt teljesen átveszi az édeskés aromát. Ugyanezt tehetjük a levendulával is: a friss virágokat tegyük a cukros edénybe. Kiváló lesz süteményekhez, édességekhez.

Dobjuk fel a főztünket!

Az eredeti provence-i fűszerkeverékben megtaláljuk a levendulát is, ami tökéletes ízesítője lehet leginkább a húsos ételeknek. Tartsunk konyhánkban szárított és őrölt levendulát, amellyel színesíthetjük receptjeinket.

Frappáns illatosítás

A levendulát számtalan módon használhatjuk illatosításra. A kiszárított virágokat tegyük kisebb vászontasakokba, majd helyezzük el őket a lakás különböző pontjain. De úgy is csinálhatjuk, hogy egy szórófejes üveget megtöltünk vízzel, majd beletesszük a frissen szedett levendulaszárakat. Kész is a frissítő illatosító.

 

Nyugtató kádfürdő

A levendula nyugtató hatását tökéletesen kihasználhatjuk az esti fürdéskor. Így készíthetünk belőle fürdőgolyót: szükségünk lesz szódabikarbónára, porállagú citromsavra, kukoricakeményítőre és olajra. Először a száraz alapanyagokat tegyük egy tálba és keverjük össze őket, majd apránként öntsük hozzá az olajat, amíg formázhatóvá nem válik a massza. Végül csepegtessünk bele levendulás illóolajat is, és tegyük a formába pár napra. 

(Forrás: Fanny magazin )

Ezek is érdekelhetnek

Friss