Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kovászos uborka IV.

7 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 5 literes üveghez:
  • 4 kg uborka
  • 4 evőkanál só
  • jócskán kapor
  • 1 nagy fej fokhagyma megpucolva, gerezdek bevágva
  • kenyérszelet

Elkészítés

    Elkészítés: A egtisztított uborkákat, a fokhagymagerezdeket és a kaprot szorosan az üvegbe rakjuk, majd a tetejére kenyérszeleteket helyezünk. Vizet melegítünk a sóval, ezután az üveget feltöltjük langyossan. Mehet a napra érni. Időjárástól (hőmérséklettől) függően néhány nap alatt elkészül.

Megjegyzés

Télire is elrakható. Ha karácsonykor is akarunk koviubit enni, akkor az érést követően a levet leszűrjük, majd az elrakandó, üvegben levő uborkára öntjük úgy, hogy ellepje, csipet nátrium-benzoátot teszünk rá, az üveget zárjuk lehetőleg langyos állapotban, hogy a kihűlés vákuumot hozzon létre.

Papusmaci
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Papusmaci
Kedves korte11! Nem ide gondoltam ha nem az email címemre!!!!!!!!!!!!! adam132@freemail.hu
Papusmaci
Kedves korte11! Sajnálom de gyárilag nem vagyunk földik mert 20 éve vándoroltam Lőrincibe, mikor a főváros már úgy mond LAKHATATLANNÁ VÁLT. Eredetileg "nyoc" keres vagyok, ott születtem nevelkedtem stb. A világból minden érdekel. Ha van nálad haver felvétel szívesen levelezek veled, írj egy pársort aztán meglátjuk. Címem: adam132@freemail.hu
korte11
Kedves Papusmaci! Nagy örömmel olvastam kedves válasz leveled, mert a mai világban már megszoktam ,hogy az emberek az "élcelődést" összekeverik a sértegetéssel, pedig ez távol áll tőlem. Amit leírtál válaszleveledben teljesen világossá tette miért írtál ilyen mennyiséget. A megadott web oldalt azonnal felkerestem és örömmel vettem tudomásul, hogy egy földimmel hozott össze a gasztronómia. Én hatvani születésű vagyok és a Bajzában érettségiztem 1965-ben. Sok jó cimborám volt lőrinciről. A főzés szeretete nálam is a gyermekkorban kezdődött , muszályból, de nagyon megszerettem. Kívánok Neked és kedves családodnak még nagyon sok finom falatokat ne hagy abba a kísérletezést mert a jó étel készítésnek ez az alfája és ómegája szerintem. Üdv: kote11
valiko51
Én is rakom el télire már évek óta kovászos ubit, annyi különbséggel. hogy a télire szánt kovászos ubira nem kenyeret teszek, hanem megpucolt krumplit szeletekre vágva az aljára is és a tetejére is. Az a tapasztalatom, hogy a krumplival elrakott sokkal tovább áll el, az idén pl. húsvétra bontottam fel az utolsóüveget.
Papusmaci
Kedves korte11 Mi úgy csináljuk, hogy ezt a mennyiséget, pucolás közben, átválogatjuk. Ami nagyobb az kimarad az üvegből, így egyenletes lesz az uborka nagyság (pláne ha télire is elrakjuk). Ebből kifolyólag a tényleges kovászolás 2-3 kg közé esik, a kieső mennyiségből uborka saláta, vagy nyári csalamádé lesz. Mivel ez az oldal általában, kezdők oldala ezért fogalmazom a recepteket, illetve a mennyiségeket úgy, hogy meglepetés nélkül befejezhető legyen az akció. (pl: túlméretezem a töltött káposzta tölteléket a haraszthoz képest, kimaradt tölteléket gombócozom, fagyasztom. Jó lesz télen hamis töltött paprikának, vagy húsgombóc levesnek) Ha érdekel a facén fenn vagyok a "Olcsó de kiadós magyar konyha oldalon" kb 180 recepttel amelyek sóherságot igyekeznek kivédeni. Ami a tegezést illeti, semmi gond 63 éves vagyok.
korte11
Kedves Papusmaci! Rendszeres olvasója vagyok már hosszú évek óta a mindmegettének, magam is különféle módon - igényeknek megfelelően - készítem. Csak a saját készítésű kovászos uborkát eszünk.. Még soha nem sikerült megközelítően sem ilyen mennyiségű uborkát egy 5l-es üvegbe bepréselnem mint amit Te leírtál. (elnézést a tegezésért de gyanítom több tavaszt láttam már mint az átlag., ha idősebb vagy 68 évnél megkövetlek). Ha lehet írd meg , hogy ez hogy sikerült. Köszönettel: Döncipapa
Ernocske
Annyit szólnék hozzá, mivel magam is minden nyáron készítek és fogyasztok koviubit, hogy ehhez ne a hipermarketes olcsó kenyeret használjuk, mert azzal csak elronthatjuk az egészet, legjobb az eredeti házi- vagy barnakenyér, és annak is inkább a púpja.

Magazin