Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Köles: lisztérzékenyeknek és gabonaimádóknak

default user icon
SB
Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.

A kölest a kőkorszak óta termeszti az emberiség. Eredetileg valószínűleg Indiából származik. Európában is gyakran fogyasztott gabonaféle volt a 18. századig, azonban a kenyérgabonák sajnos kiszorították a dobogós helyekről. Hazánkban 1190-es királyi oklevelek már említik. Néhány helyen még él a régi hagyomány, miszerint a menyasszony cipőjébe az esküvő napján kölest szórnak, hogy szorgos háziasszony lehessen.

Hogy néz ki a köles?

Maga a növény egy méter magasra nő és élénkzöld színű, fűhöz hasonlatos gabona. Hazánkban főleg az Alföldön termesztették, termesztik ma is, egyre nagyobb mennyiségben, bio minőségben. Termesztése egyszerű, hiszen jól tűri a szárazságot és a hideget is. A hántolt köleshez fényezett és fényezetlen változatban is hozzájuthatunk viszonylag olcsón.

Egy falat köles fél egészség

Könnyen emészthető, tápértéke mégis igen magas. Előnye, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a kukoricához, rizshez, szójához és hajdinához hasonlóan nem tartalmaz glutént.

Felépülnek tőle a betegek, megerősödnek a kisgyerekek, és várandós anyukáknak is gyakran ajánlják. Idegrendszeri problémák esetén ajánlott, állítólag lassítja az öregedést. Erősíti az immunrendszert, hiszen tele van ásványi anyagokkal. Megszépíti hajunkat és megerősíti a körmünket is. A fogak erősebbek lesznek tőle, a zománcra is jótékony hatással van.
Azok, aki lúgosítanának, mindenképpen egyenek sok kölest, mert kiemelt lúgosító hatása van!

Hogyan fogyasszuk?

A legtöbben a köleskását ismerjük, ehhez háromszoros mennyiségű vízben vagy tejben kell felfőzni a kölest, melynek a puhuláshoz 15-20 perc kell.

Ha előre megfőzzük, keverhetjük reggelire gyümölcsökkel, joghurttal, magvakkal, mézzel – így kitűnő napindító.

Ha búza- vagy rozsliszttel keverjük az őrölt kölest, finom kenyér készíthető belőle, Erdélyben sokat használják így. Készíthetünk kölesből rizottót, mindenféle köretet és zöldséges ételeket is. Jótékony hatása miatt bátran szórhatunk belőle levesekbe egy-egy marékkal, sűríti és gazdagabbá teszi őket.

Édesen is készíthető, a tejberozs mintájáta adja magát a tejbeköles, de felfújtként, kölespudingként, sőt tortaként is megállja a helyét, még országtorta is készült kölessel.

A kölesből alkohol is készül, sörök, boza, csak hogy néhányat említsünk, Taiwanon, Nepálban, Bulgáriában kóstolhatjuk meg őket.

Még több köles a konyhában

Jól megfér a kölessel a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény, a gyömbér, a bazsalikom és a fahéj, de az ázsiai ízvilág kedvelői megbolondíthatják kardamommal, korianderrel is. A hántolt kölest főzés előtt feltétlenül mossuk meg szűrőben. 15-20 perc főzés, párolás után már fogyaszthatjuk is.

Sok kisgyerek kedvence az extrudált kölesgolyó, mely remekül helyettesíti a kevésbé egészséges rágnivalókat, csipszeket. Egyetlen hátránya, hogy beleragad a fogacskákba, és meglehetősen nehéz kimosni onnan, figyeljünk az esti fogmosásnál!

Akik szeretik a csírát, kipróbálhatják kölesből is.

Diétás köleskása leves

Hozzávalók:
1 kis fej hagyma
pici olaj
édes-nemes pirospaprika
ételízesítő
1 db babérlevél
1 dl sárga hántolt köles (bioboltokban kapható)
2 evőkanál 10 %-os ecet
2 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadunk egy kevés pirospaprikát. Összekeverjük, és felengedjük 3 l hideg vízzel. Sóval, borssal, ételízesítővel és a babérlevéllel ízesítjük. Belekeverjük a kölest, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne fusson ki! Ha futna, kevés hideg vizet öntünk hozzá. Amikor elkészült, belekeverjük az ecetet. (Lehűlés után nagyon megdagad.) A tejfölt összekeverjük a liszttel, és a kásához keverjük. Összeforraljuk, és tálaljuk.

Sonkás kölesrizottó

Hozzávalók:
1 bögre hántolt köles
3 bögre víz
1 bögre borsó
fél bögre kockára vágott sárgarépa
fél bögre kockára vágott füstölt sonka
fél bögre hagyma
fél bögre tejföl

borsikafű
majoranna
petrezselyem

Elkészítés: A kölest sós vízben, lapos edényben, lassú tűzön feltesszük főni (kb. 15 perc). A répát és a borsót zsiradékon (vajon) megpirítjuk, majd fedő alatt kicsit pároljuk. Hozzáadjuk a hagymát, a sonkát és a fűszereket, jól összeforgatjuk, pirítjuk. Amikor a köles megpuhult, hozzákeverjük a sonkás keveréket. A köles akkor jó, ha nem ragad és nem kemény. Főzés közben nem szabad nagyon kevergetni, mert akkor ragacsos lesz. Tejföllel tálalhatjuk.

Vargányás kölesgombócok fokhagymamártással

Hozzávalók:
20 dkg köles
5 dkg kölesliszt
20 dkg vargánya
10 dkg póréhagyma
petrezselyem

fokhagyma
4 dl tejföl
4 dkg vaj

Elkészítés: A finomra vágott póréhagymát egy kevés vajon aranysárgára pirítunk, hozzáadjuk a szeletelt vargányát, sózzuk és meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Az elkészült gombához hozzákeverjük az előzőleg megfőzött kölest és annyi köleslisztet, hogy formázható legyen. A masszából gombócokat formázunk. és sós vízben kifőzzük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, kissé megpirítjuk, sóval ízesítjük, hozzáöntjük a tejfölt és felforraljuk. A megfőtt gombócokat azonnal, frissen tányérra tesszük, és a fokhagymamártással tálaljuk. Laktató, finom egytálétel. A köles nem hizlal, nagyon értékes gabonaféle.

Ezek is érdekelhetnek

Friss