Klasszikus hamburger

A finom hamburger titka a minőségi alapanyagokban rejlik, kiváltképp a hús és a zsömle határozza meg az összhatást. Megrögzött hamburgerrajongóként bárhol járok, eszem hamburgert, és rendkívül kritikus vagyok, ha olyan összetevő kerül bele, ami nem a hamburgerbe való: például a majonéz. Persze otthon lehet kísérletezni: a hagymát sokszor dinsztelem és karamelizálom a hamburgerhez, máskor nyersen teszem hozzá. Ettől is olyan izgalmas otthon készíteni hamburgert!

Hozzávalók

  • A húspogácsához:
  • 45 dkg darált marhahús
  • 8 dkg darált zsírszalonna
  • 2 tk só
  • 1 tk bors
  • A töltelékhez:
  • 2 db lilahagyma
  • 1 ek nádcukor
  • 1 tk citromlé
  • 1 marék szeletelt jalapenos, vagy más csípős paprika,
  • 4 szelet bacon,
  • 1 csipetnyi só
  • 1 csipetnyi bors
  • 4 szelet cheddarsajt
  • Barbecue szószhoz:
  • 8 ek ketchup
  • 8 ek dr pepper
  • 2 ek friss citromlé
  • 2 ek friss narancslé
  • 1 ek worcestershire szósz
  • 1 tk nádcukor
  • 1 ek bourbon whiskey
  • 1/2 tk gyömbér,
  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 db vöröshagyma lereszelve

Elkészítés

    1.

    Összekeverjük a barbecue szósz hozzávalóit, majd a hűtőben tároljuk a felhasználásig.

    2.

    Meghámozzuk a hagymát, vastagon felszeljük és kevés vajon megsütjük. Mielőtt végleg megpirulna hozzáadjuk a nádcukrot és a citromlevet, majd kivesszük a serpenyőből. A baconcsíkokat félbevágjuk, majd kisütjük. A paprikát lecsepegtetjük.

    3.

    Összedolgozzuk a húst a zsírral, sózzuk, borsozzuk, majd másfél centiméter vastag húspogácsákat formálunk belőle. Közepesen erős lángon, előmelegített serpenyőben megsütjük oldalanként körülbelül 4 percig. A húspogácsákat nem szabad többször megforgatni sütés közben, mert veszítenek szaftosságukból. Mielőtt kivennénk a húspogácsát a serpenyőből rátesszük a pogácsákra a cheddarszeleteket, hogy ráolvadjon a húsra.

    4.

    A puffancsot, vagy hamburgerzsömlét félbe vágjuk, belső oldalát megpirítjuk - így nem ázik el a zsemle a ráhelyezett hústól, zöldségektől. A zsömle alsó felére helyezzük a húspogácsát, majd rátesszük a bacont, néhány szelet paprikát és három-négy karika hagymát. Néhány kanál barbecue szósszal megkoronázzuk, majd a tetejét rátéve tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin