Kakaós csiga, az örök kedvenc

A kelt tészta népszerűsége töretlen. Omlós, könnyű, lágy – és persze ezer és egy dologra felhasználható, de talán a legnagyobb klasszikus mégis a kakaós csiga.

A kelt tésztától sokan tartanak: nem kel meg, megfázik, szalonnás lesz. Nem kell félni! Ha van egy jó receptünk, kellő türelmünk (a kelesztéshez), és ügyelünk arra, hogy az alapanyagok mind szobahőmérsékletűek legyenek, csak sikerélményünk lehet!

A kelt tészta számtalan finomság alapja: készülhet belőle kalács, briós, kuglóf, bukta, isteni aranygaluska.

A jó kelt tészta lágy, puha, ezt pedig a benne lévő vajnak köszönheti. A következő receptbe extra vaj is került, kicsit már a leveles tésztára hajazva. Azt kell mondjam, hogy bőven megéri azt a plusz 40 percet, amivel a hajtogatás és pihentetés megnyújtja az elkészítési időt.

Kakaós csiga kelt tésztából

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt (BL55)
20 dkg cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
10 dkg vaj
3 dl tej

Valamint:
10 dkg vaj
A töltelékhez:
Porcukros kakaó

Elkészítés: A tésztához valókat összedolgozunk, kézzel vagy géppel 6-8 percig dagasztjuk. Fél órát hagyjuk kelni, átgyúrjuk, majd újabb fél órát pihentetjük.

Kinyújtjuk 2  cm vastagra. A 10 dkg puha, de nem folyékony vajjal megkenjük, összehajtogatjuk, és fél órát újra pihentetjük.

Kinyújtjuk, megszórjuk a porcukros kakaóval, és két oldalról felcsavarjuk a feléig. Felvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 20 percig kelesztjük langyos helyen.

200 fokon 8-10 percig sütjük.

Természetesen tölthetjük mással is: diós, pisztáciás, fahéjas, csokoládés, vaníliakrémes vagy lekváros töltelékkel is isteni finom. Reggelire, tízóraira, uzsonnára tökéletes egy nagy bögre kakaóval vagy tejeskávéval.

A dupla tekerés szerintem szokatlanabb, mutatósabb, mint a hagyományos, és talán a kakaós rész is több így benne, mintha egy nagy csigát csavarintanánk. De lehet, hogy ez csak nekem fontos, én ugyanis a legjobban a csiga csokis belsejét szeretem. Önök hogy vannak ezzel?

Csigák, bukták, briósok és más kelt tészták >>>

Kakaós csiga Habliliom blogjában >>>

Kakaós csiga receptek még >>>

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

anabella1987 4 évvel ezelőtt
Most sütöttem meg,nagyon finom lett.
Fenyone 4 évvel ezelőtt
Szuper jó lett köszönjük a receptet a család nevében !! :)
Monikarecept 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Kérdezni szeretnék. A tésztába is kell 10 dkg vaj és a kenéshez is további 10 dkg, mert nekem így nagyon lágy lett a tésztám. Köszönöm.
b.laci85 5 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett -) !Köszönjük a receptet!
kotlarne 5 évvel ezelőtt
Remek recept, ízletes, puha lett a kakaós csiga. Én csak 15 dkg cukrot tettem a tésztába és a töltelék kakaós fahéjas lett. Köszönöm a receptet.
durumbúza 5 évvel ezelőtt
Nem ez volt az első kakaós csiga, amit sütöttem, de szerintem a legfinomabb, amit valaha csináltam! Azt hiszem, ezután mindig így készítem! Köszi a receptet!

Magazin