Részletes receptkereső »

Kakaós csiga, az örök kedvenc

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Kakaós csiga, az örök kedvenc

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Kakaós csiga, az örök kedvenc

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A kelt tészta népszerűsége töretlen. Omlós, könnyű, lágy – és persze ezer és egy dologra felhasználható, de talán a legnagyobb klasszikus mégis a kakaós csiga.

A kelt tésztától sokan tartanak: nem kel meg, megfázik, szalonnás lesz. Nem kell félni! Ha van egy jó receptünk, kellő türelmünk (a kelesztéshez), és ügyelünk arra, hogy az alapanyagok mind szobahőmérsékletűek legyenek, csak sikerélményünk lehet!

Kakaós ikercsigák készültek! :) Kakaós ikercsigák készültek! :)

A kelt tészta számtalan finomság alapja: készülhet belőle kalács, briós, kuglóf, bukta, isteni aranygaluska.

A jó kelt tészta lágy, puha, ezt pedig a benne lévő vajnak köszönheti. A következő receptbe extra vaj is került, kicsit már a leveles tésztára hajazva. Azt kell mondjam, hogy bőven megéri azt a plusz 40 percet, amivel a hajtogatás és pihentetés megnyújtja az elkészítési időt.

Kakaós csiga kelt tésztából

Klasszikusok klasszikusa! Klasszikusok klasszikusa!
Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt (BL55)
20 dkg cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
10 dkg vaj
3 dl tej

Valamint:
10 dkg vaj
A töltelékhez:
Porcukros kakaó

Elkészítés: A tésztához valókat összedolgozunk, kézzel vagy géppel 6-8 percig dagasztjuk. Fél órát hagyjuk kelni, átgyúrjuk, majd újabb fél órát pihentetjük.

Kinyújtjuk 2  cm vastagra. A 10 dkg puha, de nem folyékony vajjal megkenjük, összehajtogatjuk, és fél órát újra pihentetjük.

Kezdjük a trükközést: kinyújtjuk a tésztát... Kezdjük a trükközést: kinyújtjuk a tésztát...

Megkenjük a vajjal Megkenjük a vajjal

Félbehajtjuk Félbehajtjuk

Majd jobbról-balról is hajtunk rajta Majd jobbról-balról is hajtunk rajta

Ismét pihentetjük! Ismét pihentetjük!

Kinyújtjuk, megszórjuk a porcukros kakaóval, és két oldalról felcsavarjuk a feléig. Felvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 20 percig kelesztjük langyos helyen.

A nyújtás után kakaóval és porcukorral megszórjuk, először az egyik oldalról félig feltekerjük A nyújtás után kakaóval és porcukorral megszórjuk, először az egyik oldalról félig feltekerjük

A másik oldalról is feltekerjük A másik oldalról is feltekerjük

Éles késsel szeleteljük! Éles késsel szeleteljük!

A tepsibe téve még érdemes keleszteni kicsit! A tepsibe téve még érdemes keleszteni kicsit!

200 fokon 8-10 percig sütjük.

Csokit is reszelhetünk a tésztára a kakaó helyett! Csokit is reszelhetünk a tésztára a kakaó helyett!

Őszi Balázs Őszi Balázs

Természetesen tölthetjük mással is: diós, pisztáciás, fahéjas, csokoládés, vaníliakrémes vagy lekváros töltelékkel is isteni finom. Reggelire, tízóraira, uzsonnára tökéletes egy nagy bögre kakaóval vagy tejeskávéval.

A dupla tekerés szerintem szokatlanabb, mutatósabb, mint a hagyományos, és talán a kakaós rész is több így benne, mintha egy nagy csigát csavarintanánk. De lehet, hogy ez csak nekem fontos, én ugyanis a legjobban a csiga csokis belsejét szeretem. Önök hogy vannak ezzel?

Csigák, bukták, briósok és más kelt tészták >>>

Kakaós csiga Habliliom blogjában >>>

Kakaós csiga receptek még >>>

Őszi Balázs, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 6 db
  • 2013. április 27. 20:09
    Most sütöttem meg,nagyon finom lett.
  • 2013. április 21. 21:09
    Szuper jó lett köszönjük a receptet a család nevében !! :)
  • 2012. február 10. 11:02
    Sziasztok!

    Kérdezni szeretnék. A tésztába is kell 10 dkg vaj és a kenéshez is további 10 dkg, mert nekem így nagyon lágy lett a tésztám.
    Köszönöm.
  • 2012. február 9. 17:01
    Nagyon finom lett -) !Köszönjük a receptet!
  • 2012. február 9. 15:04
    Remek recept, ízletes, puha lett a kakaós csiga. Én csak 15 dkg cukrot tettem a tésztába és a töltelék kakaós fahéjas lett. Köszönöm a receptet.
  • 2012. február 8. 11:45
    Nem ez volt az első kakaós csiga, amit sütöttem, de szerintem a legfinomabb, amit valaha csináltam! Azt hiszem, ezután mindig így készítem! Köszi a receptet!
Hasznos csomag