Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Júliusi gasztrofesztiválok

Dübörög a nyár, mindenkinek a nyaraláson jár az esze. Ha nem is egész hetekre, de egy-egy hétvégére jó kis miniszünidőket lehet szervezni az itt szereplő fesztiválok köré.

2010. július 02-04. Balatonlellei Júliális, Balatonlelle
Halászléfőző-verseny, főző-piknik, Biotermék bemutató és vásár, gyermekműsorok, folklór-est, zenés programok, koncertek sztárvendégekkel, operett-műsor és utcabál várja az érdeklődőket a XII. Juliális fesztiválon. A színpadi programok mellett egész hétvégén lellei borok, étkezési lehetőségek, biotermékek és kirakodóvásár várják az érdeklődőket a helyszínen. A rendezvény időtartama alatt zajlik a III. Balatoni Biokultúra Konferencia.
Balatonlellei Júliális


2010. július 02-04. Nemzetközi gasztroBlues fesztivál, Paks
A blues, a jazz, a rock és a gasztronómia híveit várják minden évben Paksra június végén, július elején. Közép-Európa legjelentősebb gasztroblues találkozója egy olyan hagyományosan megrendezett egyhetes esemény, melyen minden korosztály megtalálja a kedvére valót. A zene és a gasztronómia sajátos ötvözete sokakat vonzó igazi különlegesség a Dél-Dunántúlon.
www.gasztroblues.hu


2010. július 02-10. Puszta ízei - Orosháza fesztivál, Orosháza
A „Puszta ízei” főzőverseny alkalmával elsősorban a hagyományos ízekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Emellett kiemelkedő szerepet játszanak a kulturális programok is, hiszen mind a nagyszínházi előadások, mind az Árpád kertben zajló ingyenes programok nagy látogatottsággal zajlanak. Emellett játszóterek, játszóházak, kirakodóvásár, kellemes ízek és jó hangulat várja a nagyközönséget.
www.pmk.oroshaza.hu


2010. július 03. Agárdi cigánymeggy fesztivál, Agárd
Július első szombatján mindenkinek valódi pálinkás jó reggele, sőt egy teljes jó napja lehet, aki ellátogat Agárdra. Megérett a cigánymeggy, ezért elérkezett az idő, hogy minden italok egyik legnemesebbje, pálinka készüljön belőle. A jeles alkalmat az Agárdi Pálinkafőzde egész napos vígassággal ünnepli 2006. óta. A Főzde kiemelten fontosnak tartja, hogy bárki megízlelhesse italait, ezért hagyományt teremtve, 4 éve rendezi meg minden év júliusában a Cigánymeggy fesztivált. Aki ellátogat Agárdra ezen a napon, természetesen nem csak szomját olthatja, de nem marad éhen sem, hiszen a helyben sült, pálinkával készített finomságok mellett, kemencés házi rétesek készülnek, s a vendégek megkóstolhatják a sztárok részvételével zajló főzőverseny bográcsban készülő remekműveit is. A programot cigányzene, zsonglőrök és mazsorettek, táncosok színesítik. A stand-up-comedy-sek utánozhatatlan stílusú előadást tartanak, s a nap zárásaként meglepetés-sztárvendég koncertjén, majd utcabálon táncolhatnak-szórakozhatnak a vendégek.
www.agardi.hu


2010. július 03. Vinagora Borgála, Budapest
Az évről-évre egyre népszerűbb, egész napon át tartó exkluzív gála lehetőséget teremt a nagyközönségnek is, hogy megkóstolja a VinAgora Borversenyre nevezett több mint 500 féle bort. Miután a szakmai zsűri értékelte a nedűket, és kiosztotta a megérdemelt érmeket, díjakat, itt az alkalom, hogy Ön is elmélyítse szakmai ismereteit, megkeresse kedvenc hazai és külföldi borát. Minden bor mellett olvasható lesz a VinAgora Borversenyen kapott részletes értékelése is (pontszám, borprofil, aromalista), így saját véleményét összehasonlíthatja a szakemberekével.
A program itt még nem ér véget. Akinek tudásvágya többet kíván, az részt vehet olyan 50 perces, tematikus kóstolókon is, ahol a témában avatott szakemberek vezetésével 8-8, a borversenyen kiemelkedő eredményt elért bort lehet megkóstolni és közelebbről megismerni. Itt az esetleges borszakmai kérdésekre is választ kaphatnak.
www.vinagora.hu


2010. július 03-04. Országos pékfesztivál, Komárom
A fesztivál indulása óta évente más-más történelmi korszakot mutat be a kenyér- és gasztronómiatörténet tükrében.A Pékek utcájában folyamatosan sülnek a kenyerek, készülnek az ínycsiklandozó étkek az esti korhű lakomára. Ebben az évben először Ízek utcája néven egyéb élelmiszeripari termékek is megjelennek az eseményen. Az erőd rejtett zugaiban tarkaruhás mutatványosok, kézművesek és hangos szavú csepürágók szórakoztatják a nagyérdeműt, a boltozott termekben kiállítások nyílnak, az udvaron pedig históriás muzsika csendül fel.
www.komarom.hu


2010. július 08-11. Bajai Halfőző fesztivál, Baja
Baja tagadhatatlanul a halászlé fővárosa, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a több évszázados múlt, és a Bajai Halfőző Fesztivál, mely tízezreket csábít a bográcsok mellé. Idén, immáron 15. alkalommal is közel kétezren főznek majd július második szombatján a Szentháromság téren, a környező utcákban és a Petőfi-szigeten.
www.bajaihalfozofesztival.hu


2010. július 09-11. Palócnapok, Parád
A több évtizedes múltra visszatekintő program idén is megrendezésre kerül. Palóclakta falvak hagyományőrző csoportjainak látványos felvonulása, folklórgála, Megyei Vadásznap, vadételfőző-verseny, egyszerű palóc ételek elkészítésének bemutatása. Kistérségi Táncfesztivál, színházi est, utcabál, tűzijáték, népművészeti kirakodóvásár és szabadtűzön készült ételek vásárlása.
www.parad.hu


2010. július 09-11. XIV. Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát napján
Az Egri Borvidék legjelentősebb boros rendezvénye, helyszíne a Dobó tér. Több mint harminc borászat mutatja be kínálatát, társulva egy-egy étteremhez. Utóbbiak a borokhoz illő ínyencségekkel jelennek meg a dekoratív pavilonokban. A rendezvényen elismeréseket adnak át, a 2009-es év szőlészeti-, borászati-, borgasztronómusi díjait, illetve 2010. Egri Borvidéki Borversenyen elért díjakat. A borgasztronómiai ünnepet színvonalas kulturális programok, népzenei és jazz koncertek egészítik ki. A Hagyományok Kavalkádja rendezvénysorozatban kerül megrendezésre.
www.egrihegykozseg.hu


2010. július 09-11. Nemzetközi Bózsvai Gombafesztivál, Bózsva
A Sátoraljaújhelytől 20 km-re fekvő Bózsva község idén már ötödik alkalommal ad otthont a Nemzetközi Bózsvai Gombafesztiválnak. A gasztronómiai fesztiválon közös gombászások, előadások, gombafőző-verseny és változatos kísérőprogramok ígérnek remek kikapcsolódást minden amatőr és profi gombásznak.
www.satoraljaujhely.hu


2010. július 10-11. Őszibarackfesztivál, Szatymaz
Őszibarack Fesztivál az őszibarack hazájában. A mezőgazdasági kiállításon az őszibaracké a főszerep. Ezen kívül különböző gyümölcs és zöldségfélék, valamint biotermékek kerülnek bemutatásra. A kiállító teremben az őszibarack- és sok száz virág illata és a szemet gyönyörködtető virágkompozíciók mellett, szakmai előadást hallgathatnak meg az odalátogatók.
www.szatymaz.hu


2010. július 10-11. X. Pisztráng és bor fesztivál, Szilvásvárad
A Pisztráng és Borfesztiválon szilvásváradi éttermek pisztrángból készült ételeit kóstolhatják meg az odalátogatók, amelyek mellé az egri borvidék kiváló borait kínálják. A szervezők színes zenés és táncos műsorokkal szórakoztatják a vendégeket, valamint a kirakodóvásáron népi iparművészek termékeit vásárolhatják meg.
www.szilvasvarad.info.hu


2010. július 15-18. Alföld kincsei kulturális és gasztronómiai fesztivál, Kecskemét
A szakmai közönség mellett minden érdeklődő, látogató számára önfeledt kikapcsolódási lehetőséget kínál a pálinka és bor ünnepi kiállításokkal, egyéb gasztronómiai látnivalókkal és színes kulturális szórakoztató programokkal. Egy ideiglenesen kitelepített pálinkafőzde fog működni a Vám és Pénzügyőrség felügyelete segítségével. 2000 literes Óriás bográcsban készül Nemzetünk egyik Hungarikuma a gulyás. Folklór, néptánc, mazsorett, koncertek és színes programok minden korosztály számára. Kemencében sül a kenyérlepény. Könyvvásár, Kézművesek és sok más érdekes program. Autós cégek kiállítása.
www.alfoldkincsei.hu


2010. július 17. Siójuti bográcsfesztivál, Siójut
„Olyan, mint egy kerti bográcsparti, csak sokkal nagyobb” – mondta egy látogató, amikor meglátta a 120 bográcsot és az abban rotyogó 120 féle pörköltet, ragut, tokányt és levest.
www.bogracsfesztival.hu


2010. július 18. Kukoricás ételek fesztiválja, Gadány
E rendezvényen a kukoricáé a főszerep, amely modern változatai mellett - régi kedvelt népi ételként – puliszka formájában is megkóstolható lesz Gadányban.
www.gadany.hu


2010. július 24-25. Anna-napi búcsú, Noszvaj
Egy igazi „búcsú”-ra hívják a kicsiket és nagyokat Noszvajra: rétes és lepénysütés, kézművesfoglalkozás, körhintázás, pónilovaglás.
www.noszvaj.hu


2010. július 24-25. Rétesfesztivál, Mesztegnyő
A Különleges Asztali Örömök Somogyban elnevezésű gasztronómiai fesztivál keretében rendezik meg évről-évre Mesztegnyőn a rétesfesztivált, amelyre minden alkalommal több ezer látogató érkezik. Ezen az eseményen a szakácsok több tízezer rétest készítenek el, s a Fő utca erre a napra a finom csemege utcája is lesz egyben. A szakácsok és szakácsnők a lehető legváltozatosabb receptekkel érkeznek: tökös-mákos, túrós, káposztás, mákos, babos, szilvás-káposztás, bolognai, gyümölcsös - azaz hagyományos és különleges - réteseket is sütnek, s verseny keretében döntik el, ki süti a legfinomabbat. Az étel mellett a kultúrának is főszerepet szánnak a szervezők, a felállított színpadon együttesek és előadóművészek váltják egymást, míg a kemencében sül a finomság. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!
www.mesztegnyo.hu


2010. július 25-26. III. Mézeskalács fesztivál, Debrecen
A nagy múltú magyarországi mézeskalácsosságnak Debrecen az egyik jelentős központja. Kiváló minőségű és messze földön híres mézeskalácsot készítettek a városban évszázadokon keresztül és készítenek napjainkban is. A vásárok, heti piacok, búcsúk, kisebb-nagyobb kulturális rendezvények elmaradhatatlan kellékei mind a mai napig a mézeskalácsosok, akik szemet és gyomrot vidító, érzelmeket közvetítő készítményeiket árusítják. A fesztivál a híres debreceni mézeskalácsosság, vidékünk jelentős méhészeti hagyományai révén nemcsak magáról a mézeskalácsról szól, hanem a mézről, a méz kultúrtörténetéről, a méz sokrétű felhasználásáról, rendkívül fontos és előnyös élettani hatásáról, a szorgos méhekről, a méhészekről, a mézes csodák születéséről, a hozzákapcsolódó, vagy mozgósítható kultúráról. A fesztivál programjai a gyerekektől a fiatalokon keresztül az idősekig, a legkülönbözőbb rétegek, korosztályok érdeklődésére építenek.
www.derimuz.hu


2010. július 28-augusztus 1. Királyi szakácsok versenye, Nagyszakácsi
"Nagzakach" vagy mai nevén Nagyszakácsi középkori település, melynek kialakulásában szerepet játszott, hogy királyaink Mátyás és Zsigmond korábban itt adományoztak földterületet kiváló szakácsaiknak. A rendezvény ideje alatt megkóstolhatják az elmúlt évek Királyi Szakácsainak ételeit, Királyi Borászok borait, valamint népi udvarokon különféle tájételeket a helyszínen megvásárolható bónokkal.
www.kiralyiszakacsok.hu


2010. július 30-augusztus 1. 40 halász emléknap, Vonyarcvashegy
Az 1729 telén történt eseményből indul ki e szép hagyomány. Háromnapos rendezvénysorozat a balatoni halászság tiszteletére, a Szent Mihály-kápolnához kapcsolódó legenda halászainak emlékére, halászléfőzéssel, szórakoztató műsorokkal és komolyzenei koncertekkel.
Az első nap szakmai tanácskozással kezdődik, majd zenés parti esttel zárul.
www.vonyarcvashegy.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss