Keress receptre vagy hozzávalóra

Jérce tárkonyos fehérmártással

Hozzávalók

  • 8 db fiatal (kb. 35 dkg-os) konyhakész jérce
  • 25 dkg vaj
  • 1 db kezeletlen narancs reszelt héja
  • 3 ek frissen facsart narancslé
  • 4 ág friss kakukkfű
  • bors
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 db narancs
  • A mártáshoz:
  • 3 ek liszt
  • 2,5 dl meleg csirkealaplé
  • 1 dl fehérbor
  • 3 ág friss tárkony
  • 4 ek főzőkrém vagy tejföl

Elkészítés

    1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A jércék mellén óvatosan meglazítjuk a bőrt. A vajat összekeverjük a narancshéjjal és -lével, valamint a lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel, majd a bőrt megemelve bedörzsöljük vele a jércemelleket. A maradék narancsos fűszervajat egyenletesen az egész jércékre kenjük, és sóval, borssal meghintjük.
    2. A jércéket a mellükkel felfelé egy rácsos tepsibe helyezzük a félbevágott fokhagymafejekkel és a negyedelt narancsokkal együtt. Így sütjük 10 percig, megfordítva további 10 percig, majd a hátukra visszafordítva újabb 10-20 percig, amíg szép aranyszínűre pirulnak. Sütés közben időről időre a keletkező szafttal locsolgatjuk. Végül a tepsiből kivett jércéket a mellükre fordítva pihentetjük.
    3. Közben a mártáshoz a visszamaradt szaftból kimérünk 2,5 dl-t és leszedjük a zsírját. A lisztet állandó keverés mellett az alaplébe szórjuk, és lassú tűzön 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a leszűrt szaftot, a bort és az aprított tárkonyleveleket, enyhén megsózzuk, majd a megfelelő sűrűségűre főzzük. Végül a főzőkrémmel dúsítjuk.
    A fehérmártás (velouté) a négy alapmártás egyike. Részletek itt >>>  


Nem kaptál fiatal jércét? Vegyél gyorsfagyasztott tavaszi bébicsirkét.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin