Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eláruljuk, mi a titka a legfinomabb paradicsomszószoknak!

default user icon
MME
A gasztronómiában az instant kávéporok használata a kávéfőzésen túl is ismert, de alkalmazásuk általában a desszertekre (például fagylalt, tiramisu) korlátozódik. Nem árt azonban megjegyezni, hogy ezek a granulátumok meglepően ízletes kiegészítői kedvenc tésztáravalónknak, a paradicsomszósznak.

Az interneten, szakácskönyvekben, gasztroújságokban fellelhető paradicsomszósz-recepteknek se szeri, se száma, és bár az adagok, a főzési idő eltérőek lehetnek, a felhasználandó alapanyagok általában ugyanazok. Érett, lédús paradicsom képezi az alapot, ehhez adunk ízletes fűszernövényeket – bazsalikomot, oregánót, petrezselymet –, na meg hagymát, fokhagymát. A paradicsom savasságának kiegyenlítése céljából egy kanálka cukor is gyakran szerepel a hozzávalólistán. Vannak, akik a cukrot sárgarépára cserélik – ami kevésbé elterjedt megoldás a szósz édesítésére –, de a végeredmény így is tökéletes.

 

Mi történik, ha instant kávét adunk a paradicsomszószhoz?

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a kávé természetesen keserű, az igazság azonban az, hogy a kávébab 5-9%-a szacharóz. Tehát a paradicsomszószhoz adva édesíti azt, ugyanakkor a kávé ízfokozóként is működik: egyedülállóan földes aromája révén a paradicsomszósz szokásos fűszernövényeivel kombinálva zamatosabb, összetettebb ízvilágot eredményez. Ugyanezen elv alapján adnak gyakran csokoládét a chili con carnéhoz, és ezért tartalmaznak a barbecue-fűszerek kávézaccot. Tehát nem is annyira az íze miatt alkalmazzák a kávét sütés-főzés során, sokkal inkább azon képessége miatt, ahogy egy-egy étel többi összetevőjének ízét fokozza.

Mennyit tegyünk belőle a paradicsomszószba?

Mint minden ízesítésre használt alapanyagra, erre is igaz: ha túl sokat használunk belőle, eluralkodik az íze az ételen. Szóval csak csínján bánjunk vele! Egy kilónyi paradicsomszószhoz 1 teáskanál instant kávé hozzáadása ajánlott. A legjobb ízhatás elérése érdekében, mielőtt a szószhoz kevernénk a granulátumot, oldjuk fel egy csésze marhahúslevesben.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss