Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így teszteld le otthon a tojások frissességét

default user icon
MME
A tojás egy olyan élelmiszer, amit ha hűtőben tartunk, akár egy hónapig is simán eláll. Azonban léteznek olyan receptek, illetve ételek, melyek elkészítéséhez kifejezetten friss tojásra van szükség, így nem árt résen lenni.

Szerencsére amikor a bolt polcáról leemelsz egy dobozzal, már akkor megállapíthatod, hogy érdemes-e hazavinned. Ha a tojás héja érdes, illetve meszes, akkor nyugodt szívvel a kosaradba teheted, ám ha fényesebb, vagy simább darabok kerülnek a kezeid közé, akkor azokat inkább hagyd ott, mivel egy ideje már a bolt polcain várakozhatnak.

A feltörés után is akadnak olyan árulkodó jelek, melyek a rossz tojásra utalhatnak. Azt mindenki tudja, hogy ha kellemetlen a szaga, akkor fogyasztásra alkalmatlan, ám régiségre utalhat még az is, ha a sárgája és a fehérje összefolyik, ha a sárgája lapos, a fehérje pedig vizenyős, zavaros. Az ilyen tojásokat csak olyan ételekhez használd, ahol keményre kell főznöd, vagy rendesen megsütöd. Krémekhez és lágy tojáshoz hanyagold!

Létezik még egy szuper házi praktika, amivel még biztosabbra mehetsz a tojás frissességét illetően. Nincs szükséged másra, mint egy vízzel teli edényre, amihez hozzákeversz két-három teáskanál sót.

Most jön a varázslat

Ha a tojás elsüllyed ebben a vízben, akkor biztos, hogy friss, ha középen lebeg, akkor már kicsit régebbi, ha pedig feljön a víz tetejére, akkor bizony már matuzsálem.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek