Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így maradhatunk fittek ősszel is – a legjobb tippek

Van, aki ősszel megújult lendülettel vág bele az életmódváltásba, azonban az is elképzelhető, hogy a nyár végével kevésbé érezzük magunkat motiváltnak: néha egyszerűbb az egyre hűvösebb estéken edzés helyett otthon maradni, bebújni a takaró alá és megnézni egy jó filmet egy tál kényeztető finomság kíséretében. Ha azonban huzamosabb ideig ezt választjuk, hamar kényelmetlenül érezzük majd magunkat a bőrünkben, ezt pedig jobb elkerülni.

Ha a következő tippeket megfogadjuk, garantált, hogy az idei ősz azért lesz emlékezetes, mert sikeresen elértük az életmódunkkal kapcsolatos céljainkat!

1. Mindennek a kulcsa: az előre tervezés


Talán banálisan hangzik, de rögtönözni is csak akkor lehet igazán jól, ha volt egy tervünk, amiből ki tudunk indulni. Éppen ezért érdemes a táplálkozás és az edzés terén is előre gondolkodni: ha minden héten szánunk arra egy-két órát, hogy megtervezzük a következő heti menüt, bevásárlólistát írjunk és beszerezzük a szükséges alapanyagokat, esetleg elő is készítsünk néhány ételt, rengeteg fejtörést spórolhatunk meg – ráadásul azt is elkerülhetjük, hogy a rohanásban farkaséhesen egy gyorsétteremben kössünk ki. Ha nem csak erre figyelünk oda, de az edzéseinket is megtervezzük, még gördülékenyebben mennek majd a hétköznapok: írjuk be a naptárunkba azt a heti 3-4 alkalmat, amikor mozogni szeretnénk, így kiküszöbölhetjük azt, hogy az időhiány legyen a kifogásunk! Ha konditeremben edzünk, akár még a konkrét edzések kapcsán is készíthetünk vázlatos vagy éppen részletesebb tervet - ezzel azt is elkerüljük, hogy a gépek között tébláboljunk tanácstalanul, mi is legyen a napi menü.

2. Táplálkozzunk szezonálisan

Nyáron ösztönösen a salátákat és a könnyedebb ételeket kívánjuk, de ősszel és télen könnyű abba a hibába esni, hogy a laktató, tápláló, egyúttal magasabb kalóriatartalmú fogásokra szavazunk szinte minden nap. Semmi baj nincs a gazdagabb ételekkel, sőt, érdemes hallgatnunk a testünkre, azonban néhány trükkel megelőzhetjük, hogy a nemkívánatos plusz kilók alattomosan megjelenjenek! Ősszel is rengeteg zöldségnek és gyümölcsnek van szezonja, ha ezeket rendszeresen beiktatjuk az étrendünkbe és odafigyelünk az egyensúlyra, sokkal könnyebb lesz tartani a súlyunkat, vagy akár kalóriadeficitbe kerülni. A brokkoli, a kínai kel vagy a padlizsán remek alapjai lehetnek egy-egy különleges salátának, de az almát, körtét, szilvát vagy éppen szőlőt is kipróbálhatjuk húsok mellé a változatosság jegyében!

3. Támogassuk a szervezetünk egyensúlyát

A nyaralás, fesztiválok és spontán programok időszakában könnyű kiesni a megszokott kerékvágásból, ősszel azonban érdemes újra nagyobb figyelmet szentelnünk a rendszerességnek. Hogy megelőzzük az enerváltság és kimerülés érzését, töltsük fel a szervezetünk vitaminraktárait - ez mindig jó ötlet, de a tél közeledtével különösen hasznos lehet! Ne féljünk a különböző táplálékkiegészítőktől: egy jó multivitamin-készítmény, esetleg egy kis extra C-vitamin biztosan jó hatással lesz az immunrendszerünkre. Érdemes más termékeket is kipróbálni, nem véletlenül olyan népszerű például a kollagén por: ez a fehérje fontos a szervezetünk szempontjából, azonban a testünk az idő előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle. Pont ezért, a kollagén pótlásával nem lőhetünk mellé!

4. Tűzzünk ki célokat magunk elé


Sokkal könnyebb megőrizni a lendületünket, ha pontosan látjuk, mit szeretnénk elérni: ez a cél lehet akár a mozgással, akár a táplálkozással kapcsolatos. Ne irreális dolgokban gondolkodjunk, inkább teljesíthető, ugyanakkor motiváló célokat válasszunk: nem valószínű, hogy jó ötlet a heti 6 edzés vagy az a terv, hogy egy évig nem tesszük a be a lábunkat egy gyorsétterembe sem. Azonban a heti 3 edzés és a havi maximum egy hamburger vagy pizza már teljesen teljesíthető és reális lehet – így elkerülhetjük a csalódást, a sikerélmények pedig arra ösztönöznek majd, hogy folytassuk, amit elkezdtünk!

Hasznos trükk lehet egy protein por beszerzése, ami segíthet, hogy a táplálkozással kapcsolatos céljainkat sokkal könnyebben kipipálhassuk. A fehérje korántsem csak a sportolók számára nélkülözhetetlen kiegészítő: ha küszködünk a megfelelő mennyiségű protein bevitelével, egy fehérjeturmix mindig nagy segítség, de akkor is életmentő lehet, ha ránk tör az édes íz utáni vágy. Ha a konyhában szeretnénk kísérletezni egészséges és kedvező tápanyagtartalommal bíró desszertek készítésével, akkor pedig igazán elengedhetetlen alapanyag lesz egy proteinpor - szerencsére ma már rengeteg különböző íz közül választhatunk, amik akár vegán verzióban is elérhetőek! 

+1: Myprotein - a legjobb társ, hogy formába jöjjünk és fittek is maradjunk

Egyedül minden sokkal nehezebb, épp ezért jól jöhet, ha van egy edzőtársunk, akivel megvitathatjuk az életmóddal és mozgással kapcsolatos kérdéseinket és aggodalmainkat. A szakavatott segítség azonban így is nélkülözhetetlen: hadd mutassuk be napjaink egyik vezető sporttáplálkozási márkáját! A Myprotein minőségi termékek óriási kínálatát biztosítja, köztük fehérjeporokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, magas fehérjetartalmú ételeket, snackeket és technikai ruházatot – mindent, amire csak szükségünk lehet a táplálkozáshoz és sporthoz kapcsolódóan. 

És hogy miért különleges a Myprotein? Törekvésük, hogy világszerte lendületet adjanak az embereknek célkitűzéseikhez, a mindenki számára elérhető legjobb sporttáplálkozási termékek által. Széleskörű kínálatukból nem hiányozhatnak a vegetáriánus, vegán, tejmentes vagy éppen gluténmentes termékek sem, így gondoskodnak arról, hogy valóban bármely vásárlójuk élvezhesse a magas minőségű táplálkozás előnyeit! 

Ráadásul az új, Androidra és iOS-re is letölthető Myprotein mobilapplikáció segítségével még egyszerűbben rendelhetjük meg a kedvenc táplálékkiegészítőink mellett a profi technológiával készült, kényelmes és különleges ruhadarabokat is az edzéshez, esetleg az otthoni pihenéshez. Ha hasznos információkra és némi segítségre van szükségünk az életmódváltás terén, akkor is érdemes felfedezni a mobilalkalmazás előnyeit, hiszen számtalan cikk között böngészhetünk, amelyekben biztosan megtaláljuk a választ a kérdéseinkre!

(X)

Ezek is érdekelhetnek

Friss