Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hűtsük le a házi kedvenceket a kutya melegben!

default user icon
MME
A kánikulában az állatainknak is legalább annyira melegük van, mint nekünk. Megmutatjuk, hogyan hűthetjük le őket, hogy ne kapjanak hőgutát és a közérzetük is jobb legyen!

Felelős gaziként gondolunk kell arra, hogy a hőségben a kis kedvenceinket is jobban kell óvni. Csakúgy, mint a babák, a kutyák sem tudnak szólni, ha nem érzik magukat jól. A Fanny magazin  összegyűjtötte, hogyan előzhetjük meg a hőgutatát négylábú barátainknál.  

A legfontosabb: víz!

Bárhová megyünk, akár csak egy rövid sétára, mindig vigyünk magunkkal legalább 0,5–1 liter vizet. Kutyáink lihegéssel hűtik magukat, így sokkal több folyadékot párologtatnak, ezért fontos az állandó utánpótlás. A táskába könnyedén befér és nekünk, illetve kedvencüknek is hasznos. A jéghideg víz a szervezetre pont fordítva hat, mint gondolnánk: a hidegre szervezetünk hőt fog termelni, hogy testünkhöz melegítse az italt. Ez az állatoknál is így van, így egy idő után csak még jobban melegük lesz. Ezért mindig szoba-hőmérsékletű vizet adjunk nekik.

Cseréljük jégre a rágókát

Az ebek általában imádnak mindent megrágni, ezért sok gazdi arra kényszerül, hogy rágókát vásároljon. Nyáron ezeket nyugodtan cseréljük le jégkockára. Miközben hűsítenek, jó játéknak is bizonyulnak, de ami ennél is hasznosabb, hogy szórakozás közben még folyadékhoz is jutnak.

Készítsünk kutyafagyit

A kutyák többsége imádja az édességet, de persze nem igazán ehetnek. Viszont mi magunk is készíthetünk nekik finomságokat, a nyári melegben például kutyafagyit. Szükségünk lesz egy jégkrémformára és gyümölcsökre. Banánt és epret nyugodtan fogyaszthatnak, így ezeket turmixoljuk össze, majd öntsük a formába. Ha van otthon tiszta mogyoróvaj, akkor abból is tehetünk bele. Végül rakjuk a fagyasztóba, és várjuk meg, amíg lehűl.

A hűtőmatrac nélkülözhetetlen 

Az állatboltokban és az interneten is lehet olyan matracot vásárolni a fekhelyekbe, ami alulról folyamatosan hűti az állatot. Ehhez nem kell semmi külső áramforrás vagy akkumulátor. Úgy működik, mint egy hűtőakku: az anyag belsejében van egy jégzselé, amit a fagyasztóba kell betenni.

Medence kutyáknak

Bár nem minden állat rajong a vízért, de a felforrósodott testnek jól esik egy kis lehűlés. A déli nagy melegben mindenképpen nedvesítsük be fejbúbjukat, hogy ne kapjanak napszúrást. Azoknak a kutyusoknak, akik imádják a vizet, állítsunk fel egy gyerekmedencét, amiben kedvükre hempereghetnek. A teraszt és a betont is érdemes fellocsolni, hogy ne forrósodjanak fel.

Séta csak megfontoltan!

Válasszuk a kora reggeli vagy inkább az esti időszakokat a sétára, amikor már nincs olyan meleg. Lehetőleg vigyünk magunkkal vizet, hogy megitassuk és bevizezhessük az állat testét, ha szükséges.

Speciális ruha

Ha sokat járunk túrázni, vagy egyszerűen csak nehezen bírja a kutya a meleget, és nincs légkondink, akkor érdemes beszerezni egy hűsítő mellényt. A speciális anyagból készült kiegészítő nem engedi át a meleget, így védi az állat bőrét is az égéstől, valamint melege sem lesz.

 

(Nyitókép: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss