Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szedres vaníliafagylalt (glutén- és laktózmentes)

Hozzávalók

  • 2 db friss tojássárgája
  • 2,5 dl laktózmentes habtejszín (30%-os)
  • 2,5 dl laktózmentes tej
  • 6 dkg porcukor
  • 1 vaníliarúd vagy 1 tk vaníliakivonat
  • A szederszószhoz:
  • 30 dkg friss szeder (pár szemet tegyünk félre díszítéshez)
  • 2 ek cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 mokkáskanál pektin vagy dzsemfix

Elkészítés

    1. A tojások sárgáját fehéredésig habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliát. Az egészet lassú tűzön, folyamatosan keverve addig főzzük, míg besűrűsödik, majd kevergetve lehűtjük (vigyázunk, hogy ne főzzük túl sokáig, mert a tojássárgája kicsapódik).
    2. Miután a krém kihűlt, óvatosan hozzákeverjük a habbá vert tejszínt. Ha van fagyigépünk, beletöltjük az üstjébe, és hagyjuk, hogy selymes, krémes fagylalttá keverje. Ha nincs gépünk, akkor a keveréket egy műanyag dobozban a fagyasztba tesszük, és félóránként átkeverjük egy habverővel, hogy egyenletesen tudjon lehűlni.
    3. Amíg a fagylalt hűl, elkészítjük a szederszószt. A megmosott és lecsepegtetett szedret átpasszírozzuk egy szűrőn. Nyeles lábasba téve hozzáadjuk egy fél citrom levét, egy kevés cukrot, és a pektint vagy dzsemfixet. Az egészet két-három perc alatt összeforraljuk, majd lehűtjük. Jeges vízbe állítva, folyamatos kevergetés mellett hamar lehűl. és már dolgozhatunk is tovább vele. 
    4. Miután a fagylalt elkészült, és kellőképpen megszilárdult, kanállal locsolunk egy kevés szederszószt egy doboz aljába, rászedünk egy réteg fagylaltot, majd ezt a réteget is meglocsoljuk a szósszal, és így rétegezzük tovább, míg a fagylalt és a szósz is elfogy. A tetejét pár szem szederrel díszítjük, majd lefedve a fagyasztóba tesszük tálalásig.

      15 HÁZI FAGYI, JÉGKRÉM ÉS PARFÉ, AMIVEL ELVISELHETŐBB A KÁNIKULA! >>> 

      ÍGY FŐZZ MAGADNAK FAGYLALTOT! >>> 

      HÁZI FAGYLALT RECEPTEK >>> 

Megjegyzés

Az otthoni fagylaltkészítés könnyebb mint gondolnánk, és nagy előnye, hogy laktózmentes változatban is készíthetjük.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin