Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Töpörtyűs lilahagymás pogácsa

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vöröshagymás tepertőkrém
  • 2 fej lilahagyma
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 0,5 l tej
  • 2 tk só (a tésztába)
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1 tk só
  • 1 tk bors
  • 1 db tojás (a sütés előtti kenéshez)
  • 3 ek tej (a sütés utáni kenéshez)

Elkészítés

    1. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta szép hólyagos és elválik az edény falától, nem ragad. Meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
    2. Ezalatt a kockára vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd félre tesszük, és hűlni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. Egy kanállal szépen elsimítjuk rajta a tepertőkrémet, és a hagyma negyedét. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot középre, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az igy kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
    3. Ismét vékonyra nyújtjuk és megkenjük a maradék hagymával, megszórjuk sóval és a borssal, majd ugyanúgy hajtogatjuk. Letakarva 20 percet állni hagyjuk. Ezután még egyszer kell kinyújtani, újra hajtani és pihentetni.
    4. Kinyújtjuk, kb. másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákat a két tenyerünk között, hosszában megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
    5. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, egymástól kicsit távolabb, a tetejüket lekenjük az egész, felvert tojással, és még 20 percet kelesztjük. Figyeljünk, hogy az oldalára ne kerüljön tojás, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa.
    6. Előmelegített sütőben, 25 perc alatt, 160-180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük. (Sütője válogatja, de az én sütőm 180 fokon már éget, ezért én az első 15 percben 160 fokon, majd az utolsó tiz percben 180 fokon sütöttem.)
    7. Ha kivettük a sütőből, azonnal lekenjük tejjel, es konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük. 

     

Megjegyzés

Én a legkisebb szaggatóval készítettem, egy tepsibe 30 darab fért, és a végeredmény 150 pogácsa lett.
A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad és kemény lesz.

Meszykate
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin