Keress receptre vagy hozzávalóra

Gyuvecs (Rác rakott lecsó)

default user icon
5 4.2/5

Elkészítés

    Vajjal kikent lábasba rétegenként helyezzük el a hozzá valókat, úgy, hogy a következő réteg lehetőleg fedje az előzőt. Nagyjából ceruza vastagságúra szeletelt, lehetőleg nagy paradicsommal kezdjük. A nem karika szerű szeleteket belső felükkel lefelé rakjuk le, mert ez biztosítja, hogy ne égjen le az étel. Ezután következik a vékonyra szeletelt fehérrépa, sárgarépa, majd a levelekre tépkedett petrezselyem és zeller zöldje. Ezt rizzsel fedjük, ami lehet gyorsrizs, vagy akár előfőzött, gurulós szemű is. A hús rétege lehet vékonyra szeletelt kolbász, virsli, de akár előző napi pörköltmaradék, amit esetleg villával összetörünk. A húst a paradicsomnak megfelelő szeletvastagságú krumplival fedjük. Itt következik ízlés szerint a sózás. A tetejére csumától és ereitől megtisztított zöldpaprikát borítunk belső felével lefelé. A paprikaszelet hegyével az edény közepe felé mutat, így lehet szépen körben elhelyezni, hogy jól fedje az előző réteget. Ha van még hely az edényben és alapanyag, a rétegezést kezdhetjük elölről. Minél vékonyabban és minél több rétegben helyezzük el a hozzá valókat, annál jobban keverednek az ízek, harmonikusan kiegyenlített ízegyüttest kapunk. Végül két réteghez másfél-két dl vizet locsolunk az egészre. A lábas tetejét szorosan lezárjuk, pl. alufóliával, a lábas peremén szorosan alágyűrve, és közepes hővel vagy egy órát főzzük. Az utolsó 10 percben esetleg reszelt sajttal is megszórhatjuk az egészet.
    A harmonikus ízegyüttes titka, hogy ezt az ételt nem szabad főzés köz-ben keverni.
    Jó étvágyat!

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

ildico 8 évvel ezelőtt
Ez amolyan kőleves rác módra? :D ...a hozzávalókat másokmak kell hozniuk... :D
obelicza 8 évvel ezelőtt
Nem rossz, de elég sokáig kell főzni. Tegnap este megcsináltuk. Én beledobtam a maradék fél adag fetát is, ez egy kicsit fel is dobta. A recept leírásánál valóban elég idegesítő, hogy nincs kiszedve a hozzávalók listája, és úgy kell kibogarászni.
nagysas 8 évvel ezelőtt
Húúúúú megnyugodtam azt hittem míg nem láttam ezt a receptet hogy a megmaradt természetesen csontok nélküli pörkölt felhasználása csak az én bogaram. Igazad van a lecsó olyan étel amit mindenki ízlése szerint variálhat olyan ez mint a francia saláta BMV ( bele minden vackot persze figyelve az ízharmóniára, így már nem szó szerinti a BMV) Jó étvágyat jó egészséget mindenkinek.
rpallaghy 8 évvel ezelőtt
Bocsánat, hol vannak a hozzácalók????
cesariel 9 évvel ezelőtt
haat,,,,,,,a paprika hegye ha nem befele mutat akkor nem is sikerul??:-))))biztosan mernok vagy:-)) de biztosan finom nem ketlem csak mosolyogtam egy kicsit rajta nem bantani akartalak.

Hasonló Receptek

Magazin