Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szerb rakott lecsó (gyuvecs)

MME MME
4/5
60 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, hámozatlanul 1/2 cm vastagon felkarikázzuk, és fél órára besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja.
  2. A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és 2 ek felforrósított olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk húst, és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Ízlés szerint megsózzuk, megszórjuk a pirospaprikával, és saját levében, fedő alatt puhára főzzük (azaz pörköltet készítünk). 
  3. Amíg a hús készül, zöldpaprikát megtisztítjuk, kicsumázzuk, vastagabb karikákra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, és felkarikázzuk. 
  4. A padlizsánt leöblítjük, szárazra törölgetjük, és a zöldpaprikával együtt a maradék 2 evőkanál olajban 5 percig sütjük.
  5. A rizst leöblítjük, és enyhén sós, bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára terítjük a rizs felét, megrakjuk a zöldpaprika-padlizsán keverékével és a paradicsom felével. A tetejére simítjuk levével együtt a pörköltet és a tejföl felét, majd betakarjuk a maradék rizzsel és paradicsommal. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére morzsoljuk a maradék vajat.
  7. A forró sütőben 20-25 percig sütjük. Petrezselyemmel megszórva, azonnal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek