Elkészítés: A kacsamelleket a bőrös oldalukon beirdaljuk, de igyekszünk a bőrt nem átvágni teljesen. A beirdalt felületetbe belenyomkodjuk a nagyon apróra vágott gyömbért. Egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olívaolajat, és ezen kezdjük el sütni a kacsamelleket, először bőrös oldalukkal lefelé. A kevés plusz zsiradék segít, hogy kisüljön a kacsa természetes zsírja. Bőrös oldalán 4 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalán is tovább 3 percig sütjük.
Amíg sül a serpenyőben a kacsa, a szójaszószt és a nádcukrot összekeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Ezzel a keverékkel megkenjük alaposan a kacsamelleket, majd 170 fokra előmelegített sütőben, alufóliába csomagolva sütjük további 10-12 percig, az utolsó 2 percre levesszük-kinyitjuk a fóliát, hogy a máz kellemesen rákaramellizálódjon a húsra.
Amíg sül a hús, gyorsan elkészítjük a salsát, ehhez nem kell más, mint óvatosan meghámozni a kaktuszfügét (vigyázat, a kis tüskék alattomosan szúrnak), apró kockákra vágni a húsát, a lilahagymát és a koriandert felaprítani, majd összeforgatni őket a lime reszelt héjával és facsart levével, valamint kevés olívaolajjal és ízlés szerint némi sóval, borssal.
A megsült szójás-mázas kacsamellet vékony szeletelve vágva tálaljuk, frissen főtt basmati rizzsel és az izgalmas gyümölcsös salsával.