Részletes receptkereső »
  •  

Garam masala

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Garam masala

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Garam masala

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Egy igazi indiai szakács mindig maga készíti a friss garam masalát és a receptet nem szívesen árulja el. Erre az indiai fűszerkeverékre is igaz – akár a mi lecsónkra -, hogy ahány ház, annyi szokás.
Mi a garam masala?

Egy barnás színű indiai fűszerkeverék. A „garam” jelentése csípős, a „masala” pedig keveréket jelent. Gyakorlatilag minden egyes indiai családnak saját receptje van, és a hozzávalók régiónként is különböznek. A garam masalát megvehetjük készen, de ha kontrollálni szeretnék az hozzávalók arányát és frissességét, készíthetjük házilag is.

Garam masala, indiai csodafűszerkeverék Garam masala, indiai csodafűszerkeverék

Milyen fűszerekből áll?

A garam masala összetevői - általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Általában húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használjak.

Az alap garam masala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, currylevéllel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával is.

Ahány család, annyi recept Ahány család, annyi recept

Hogyan készítsük?

Mivel a receptek száma körülbelül annyi, ahány család él Indiában, mi csak egy lehetséges variációt ajánlunk:
4 evőkanál egész koriander
1 evőkanál római kömény
1 evőkanál szemes fekete bors
1 evőkanál szárított gyömbér
3-4 szem fekete kardamom
¾ evőkanál szegfűszeg
¾ evőkanál fahéj
¾ evőkanál babérlevél

A szárított gyömbér kivételével vastag falú edényben gyakran kevergetve óvatosan megpirítjuk az alapanyagokat (kb. 4 perc). Kihűtjük őket. Miután kihűlt, szedjük ki a kardamomból az apró magokat, és keverjük a többi fűszerhez.
Kávédarálóval, kézi mozsárral őrőljük meg a garam masalánkat. Üvegben, sötét, száraz helyen akár hónapokig is tárolhatjuk.

A garam masala készítésének másik módja, amikor a megpirított fűszereket vízzel, ecettel, kókusztejjel vagy más folyadékkal hígítjuk, így egy garam masala krémet kapunk.

Mit ízesítsünk vele?

Az indiai curryk alapvető fűszere, de ezzel készül a vindaloo, melyet csak a nagyon csípőset elviselni képesek próbáljanak ki. A garam masalát szószok esetén érdemes a főzés végén az ételhez adni, de a tandoori csirke például garam masalával (is) ízesített pácban pihen.

Használhatjuk előtelekhez, levesekhez, joghurtos salátákhoz, de Indiában készítenek garam masalás édességeket is.

Itthon is kaphatóak a hozzá való fűszerek Itthon is kaphatóak a hozzá való fűszerek

Más masalák

Az indiai konyha más, száraz pirítással készülő fűszerkeveréket – masalát - is használ. Ilyenek például a masalam, a curry, a chaat masala, a tandoori masala.

Cikkünk az indiai konyháról >>>

Indiai receptek >>>

Receptek garam masalával >>>

SB

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hasznos csomag