Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Garam masala

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Garam masala

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Garam masala

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Egy igazi indiai szakács mindig maga készíti a friss garam masalát és a receptet nem szívesen árulja el. Erre az indiai fűszerkeverékre is igaz – akár a mi lecsónkra -, hogy ahány ház, annyi szokás.
Mi a garam masala?

Egy barnás színű indiai fűszerkeverék. A „garam” jelentése csípős, a „masala” pedig keveréket jelent. Gyakorlatilag minden egyes indiai családnak saját receptje van, és a hozzávalók régiónként is különböznek. A garam masalát megvehetjük készen, de ha kontrollálni szeretnék az hozzávalók arányát és frissességét, készíthetjük házilag is.

Garam masala, indiai csodafűszerkeverék Garam masala, indiai csodafűszerkeverék

Milyen fűszerekből áll?

A garam masala összetevői - általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Általában húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használjak.

Az alap garam masala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, currylevéllel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával is.

Ahány család, annyi recept Ahány család, annyi recept

Hogyan készítsük?

Mivel a receptek száma körülbelül annyi, ahány család él Indiában, mi csak egy lehetséges variációt ajánlunk:
4 evőkanál egész koriander
1 evőkanál római kömény
1 evőkanál szemes fekete bors
1 evőkanál szárított gyömbér
3-4 szem fekete kardamom
¾ evőkanál szegfűszeg
¾ evőkanál fahéj
¾ evőkanál babérlevél

A szárított gyömbér kivételével vastag falú edényben gyakran kevergetve óvatosan megpirítjuk az alapanyagokat (kb. 4 perc). Kihűtjük őket. Miután kihűlt, szedjük ki a kardamomból az apró magokat, és keverjük a többi fűszerhez.
Kávédarálóval, kézi mozsárral őrőljük meg a garam masalánkat. Üvegben, sötét, száraz helyen akár hónapokig is tárolhatjuk.

A garam masala készítésének másik módja, amikor a megpirított fűszereket vízzel, ecettel, kókusztejjel vagy más folyadékkal hígítjuk, így egy garam masala krémet kapunk.

Mit ízesítsünk vele?

Az indiai curryk alapvető fűszere, de ezzel készül a vindaloo, melyet csak a nagyon csípőset elviselni képesek próbáljanak ki. A garam masalát szószok esetén érdemes a főzés végén az ételhez adni, de a tandoori csirke például garam masalával (is) ízesített pácban pihen.

Használhatjuk előtelekhez, levesekhez, joghurtos salátákhoz, de Indiában készítenek garam masalás édességeket is.

Itthon is kaphatóak a hozzá való fűszerek Itthon is kaphatóak a hozzá való fűszerek

Más masalák

Az indiai konyha más, száraz pirítással készülő fűszerkeveréket – masalát - is használ. Ilyenek például a masalam, a curry, a chaat masala, a tandoori masala.

Cikkünk az indiai konyháról >>>

Indiai receptek >>>

Receptek garam masalával >>>

SB

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hasznos csomag