Fordított szilvás süti, csokis alappal, rumos tejszínhabbal

Hozzávalók

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 13 dkg barna nádcukor
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg étcsokoládé (min 50% kakaóvaj tartalmú)
  • 4 db tojás
  • 2 db tojásfehérje
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 ek rum
  • A tetejére:
  • 10-12 db szilva
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 kiskanál fahéj (őrölt)
  • A tálaláshoz:
  • 3 dl habtejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál rum

Elkészítés

    1. A szilvákat megmossuk, félbevesszük, kimagozzuk és felszeleteljük.
    2. A serpenyőserpenyőbe (27 cm átmérőjű, 5 cm magas, sütőbe is tehető, tapadásmentes) teszünk 10 dkg cukrot és 8 dkg vajat, hozzáadjuk a fél citrom levét és az egészet addig sütjük, néhányszor megkeverve, míg a cukor szépen megpirul, ekkor lekapcsoljuk alatta a tüzet.
    3. Az így elkészült karamellben elhelyezzük a szilvaszeleteket, a tetejüket meghintjük őrölt fahéjjal és így hagyjuk hűlni, amíg a tésztát elkészítjük.
    4. A tésztához a csokoládét és a vajat gőz fölött felolvasztjuk és kihűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, rumot és az egészet habosra keverjük egy gépi habverő segítségével, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a langyos, vajas csokoládét.
    5. Ezek után, lazán hozzákeverjük a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét.
    6. A tésztamasszát rásimítjuk a karamellás, fahéjas szilva rétegre. Előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon 35-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Miután megsült, hagyjuk hűlni egy-két percig, majd kifordítjuk egy tálra, amit előzőleg megszórunk egy kevés porcukorral, majd szeletelve tálaljuk.
    7. Tálaláshoz a tejszínt verjük kemény habbá a cukorral és a rummal, ezzel kínáljuk a szilvatortát.

Megjegyzés

Ennek a sütinek a jó minőségű csokoládé adja az alapját, amit a tésztájába tettem és a hozzá kínált rumos tejszínhab. Így együtt, elképesztően ütős hármast alkotnak a szilvával együtt.

Szabó Veronika
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin