A körömpörkölt mellé krumpli és házi savanyúság dukál. Olyan fogás ez, ami után szinte rögtön ledől az ember a kanapéra és jólesik kicsit sziesztázni. A körömpörkölt igazán retró étel, nem véletlenül idézi sokak számára az édes gyerekkor ízeit, hiszen a legjobban a szüleink és nagymamáink készítették ezt a magyaros fogást.
Így készül a legfinomabb körömpörkölt csülökkel
A körömpörkölt már önmagában is brutál tartalmas és laktató fogás, de még különlegesebb lehet, ha egy kis csülköt is teszel bele. A sertésköröm ma már nem olyan népszerű alapanyag, mint volt egykoron, de henteseknél, sőt egyes élelmiszerboltok húspultjainál a mai napig beszerezhető. Nem is kell belőle sok, csak pár darab és máris mennyei étel kerülhet a család asztalára. Mutatjuk a csülkös körömpörkölt remek receptjét a Vidék íze magazin tollából.
Hozzávalók:
- 1 db kisebb csülök
- 2-3 db sertésköröm
- 3 db nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1-2 db babérlevél
- őrölt kömény
- őrölt pirospaprika
- só
- bors
- zsiradék
Elkészítés:
- Pár evőkanálnyi zsiradékon, fedő alatt üvegesre pároljuk a felaprított, sózott vöröshagymát. Ha szükséges, kis vizet is adhatunk hozzá, hogy teljesen megpuhuljon. Amikor visszasült a zsírjára, rászórjuk a zúzott fokhagymát, fél percig pirítjuk kevergetve. Levesszük a tűzről, meghintjük az őrölt pirospaprikával, jól elkeverjük, és adunk hozzá kevés vizet.
- Beletesszük a feldarabolt körmöt. Fűszerezzük őrölt köménnyel, pici sóval, borssal, rádobjuk a babérlevelet, és fedő alatt, kis lángon főzzük, közben mindig pótoljuk az elfőtt folyadékot.
- Körülbelül háromnegyed óra múlva hozzátesszük a felkockázott csülköt is, belekockázzuk a paradicsomot és a paprikát, adunk hozzá még egy kis vizet, és együtt készre főzzük.
- Ha már annyira puha, hogy ki lehet húzni a csontot a körömből, akkor levehetjük a lángról. A babérlevelet kidobjuk. Főtt krumpli vagy friss kenyér és savanyúság illik mellé.
Borítókép: Vidék íze magazin