A megtisztított sárgarépát, hagymát és padlizsánt durvára kockázzuk, a kicsumázott csilipaprikákat finomra aprítjuk, a negyedelt kaliforniai paprikákat kicsumázás után hosszában vékony csíkokra metéljük, a megtisztított fokhagymagerezdeket kés pengéjével megroppantjuk.
Az előkészített répát, hagymát, padlizsánt és fokhagymát 4-5 ek felforrósított olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a balzsamecetet, valamint a zöldfűszereket, és lassú tűzön forraljuk 20 percig. Beletesszük a kaliforniai paprikát, és további 20 percig főzzük. A zöldfűszereket kiszedjük, végül a zöldségragut a cukorral és sóval, borssal ízesítjük.
A besamelhez a lisztet 2 ek felhevített olívaolajon zsemleszínűre pirítjuk, majd keverés közben apránként felöntjük az alaplével és a tejjel. Megsózzuk, megborsozzuk, pici szerecsendiót reszelünk bele, és mérsékelt tűzön főzzük kb. 15 percig. Közben időnként átkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 28 x 18 cm-es felfújtformát alaposan kikenünk olajjal. Az alján eloszlatunk egy kevés zöldséges ragut, beborítjuk tésztával, megkenjük besamellel, majd folytatjuk a rétegezést. Felülre besamellel megkent tészta kerüljön. A kétféle sajtot lereszeljük és összekeverjük. Végül a lasagnét egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal, és az előmelegített sütőben, alulról a 2. sínen aranybarnára sütjük kb. 40 perc alatt. Tetszés szerint friss zöldfűszerrel díszítve tálalhatod.