Elkészítés: A leveshez 2 padlizsánt egészben megsütünk – ezt tehetjük gázégőn, egészen addig amíg a héja hólyagos és teljesen fekete lesz kb. 15 perc – nem kell félni, húsa nem ég meg, vagy akár sütőben is 220 fokon – ez utóbbi kicsit időigényesebb. Ezután a padlizsánt héjastól jeges vízbe tesszük, így könnyen le tudjuk majd húzni a héját.
A másik padlizsánt 2 cm-es kockákra vágjuk, és egy serpenyőben olajon megfuttatjuk (a teljes mennyiséget érdemes 2 adagban megsütni, hogy valóban piruljon, és ne szívjon magába sok olajat a zöldség!), amíg picit megpirulnak a kockák. Papírkéztörlőre kiszedjük a megsült padlizsánkockákat, és hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a felesleges zsiradék.
A kekszhez egy tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport, hozzászórjuk a fűszereket (paprika, cayenne bors, só, bors). A puha vajat egy másik tálban összekeverjük a reszelt parmezán sajttal, majd az előzőleg összekevert száraz hozzávalókkal összedolgozzuk, könnyű állagú tésztát kell kapnunk. Alaposan lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, majd 2 egyforma részre osztjuk, és rúddá formázzuk. Ezeket fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
A mákot egy nagyobb lapos edényben (tálca, tepsi) eloszlatjuk . A hűtőből kivett tésztarudakat alaposan beleforgatjuk a mákba, hogy vastagon bevonja azokat.
Ezalatt a sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral bélelünk egy tepsit. A mákos tésztarudakat kb. 6 mm vastag szeletekre vágjuk, és 3 cm-es távolságban lefektetjük őket egymás mellé. Kb. 12 perc alatt arany barnára sütjük.
A kihűlt egészben sült padlizsánokról lehámozzuk a héjukat, majd egy késsel kissé összeaprítjuk, és egy fazékban feltesszük főzni az alaplével és a citromlével, sózzuk, borsozzuk. Miután felforrt, alacsony lángra tesszük, és további kb. 20 perc alatt készre főzzük. A megsült padlizsánkockákat az utolsó 5 percben adjuk hozzá. Megkóstoljuk, ha szükséges utánízesítjük.
Tálaláskor hozzákeverjük a tejszínt és a tetejét megszórjuk friss bazsalikomlevéllel, a mákos-parmezános kekszet kínáljuk mellé.