Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit csinálj a bodzából? Finomságok a szörpön túl!

default user icon
MME
A késő tavasz jellegzetes tájképéhez hozzátartoznak hófehér, tenyérnyi, illatozó virágai. Nagyanyáink kedvencét szerencsére újra felfedeztük magunknak: a bodzából igazán frissítő és egészséges finomságokat készíthetünk, telis- tele vitaminokkal.

A bodzafa könnyen megmunkálható, de nem igazán használják, és régen is csak speciális tárgyakat készítettek belőle. Ennek legfőbb oka az, hogy az ágak belsejében puha, szivacsszerű bodzabél húzódik. Ezt eltávolítva üreges botot kapunk, ami viszont kiváló alap például a bodzasíp vagy -furulya elkészítéséhez.

A bodza virágjából főzött tea, a bodza héja és friss bimbója is elterjedt népi gyógyszer: a gyógyászatban felhasználható része a növény virágzata és a bogyója. Virágzatát májusban-júniusban, érett bogyóit az augusztusban-szeptemberben gyűjtik be.

A legnépszerűbb talán a virágból készülő bodzaszörp. Isteni aromája és illata van, a szörp limonádéként frissítőként fogyasztható, de desszerteket, például tiramisut vagy muffint is megbolondíthatunk vele. A bodzateát meghűléses megbetegedések esetén izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. Hurut ellen fogyassz a virágából készített teát: csészénként 2 teáskanálnyit önts le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrd le.


A Dunántúlon a gyalogbodza és a fekete bodza bogyós terméséből lekvárt, azaz csetét főznek. A savanyú lekvár kiváló hashajtó és vizelethajtó hatású. A bodza leveléből készült tea gyógyír a reumás bántalmakra, de lázcsillapításra is ajánlott.

A 19. században pedig még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág, a bodzafánk. Habár a növényt előszeretettel használják, az Őrségben mégis tartanak tőle: úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám - a bodza az ördög fája...

Érdekes…

- ha a virágot borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz

- Európa egyes országában a tésztába mártott és forró olajban kisütött bodzavirág különleges csemege 

- házilag pezsgőszerű ital készíthető belőle 

- bogyójából bort és pálinkát is készítenek

Bodzás üdítőital

Hozzávalók 10 liter vízhez:
3 tenyérnyi friss, vagy 6 szárított virág
1 kg cukor
1 citrom
1,5 evőkanál citromsav

Elkészítés: A hozzávalókat egy 12 literes fazékba tesszük, felengedjük 10 liter hideg vízzel. 3-4 napig állni hagyjuk, naponta egyszer keverjük. 4 nap után leszűrjük, 2 literes műanyag flakonokba öntjük, lezárjuk. 1 hónap után pezsgős lesz.

Bodzavirág bundában

Hozzávalók:
bodzavirág
tojás
tej
liszt
cukor
olaj

Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítünk. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.

Szép Ilonka bodzafánkja

Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
8 tenyérnyi bodzavirág
A sütéshez: olaj

Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű fánkszaggatóval kisszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

Korchus-felfújt

Hozzávalók:
14 dkg cukor
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
csipetnyi őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor
A forma kikenéséhez:
vaj és cukor

Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is. A sütőből kivéve még melegen tálra borítjuk és bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss