Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha eddig így főzted meg a sárgabarackot lekvárnak, feleslegesen dolgoztál!

default user icon
MME
Itt a szezon, indulhat a baracklekvár főzés – feltéve, ha maradt a fán néhány szem, vagy tudtál viszonylag olcsón beszerezni annyit, hogy érdemes legyen nekiállni a munkának. A nagy kérdés már csak az: te hogyan főzöl lekvárt ebből a fantasztikus gyümölcsből?

Sárgabarackból a legtöbb családban főznek lekvárt, hiszen tökéletes süteményekbe, palacsintába. Hogy hogyan készül, arra mindenkinek megvan a tuti módszere, de van egy olyan lépés, amit sokan elvégeznek, holott teljesen felesleges: ez pedig nem más, mint a héj eltávolítása. A ripost.hu cikkéből megtudhatod, hogy miért nem érdemes megszabadulni a barack héjától.

Megosztó lépés

Lehet, hogy a nagymamád és az anyukád is úgy készítette a baracklekvárt, hogy lehúzta a barack héját befőzés előtt. Sőt, ezt a nem túl kellemes feladatot biztosan ők is tökélyre fejlesztették: a gyümölcsöt forró vízbe dobták pár percre, utána ugyanennyi időre ment a jéghideg vízbe, míg végül egy mozdulattal eltávolították a héját. Az biztos, hogy így a lekvár finomabb, krémesebb állagú lesz, sőt sokan azt vallják, hogy ezért nem barnul be néhány hét után.

Akkor mi a baj?

Nem baj, de a barack héjának eltávolítása plusz idő, amiben nem nagyon bővelkedik manapság senki, ráadásul a héjban van a legnagyobb mennyiségben pektin, ami segíti a sűrűsödést. Vagyis ha leveszed a héját, sokkal tovább kell főzni a gyümölcsöt, míg összeáll, azaz így plusz energiát használsz a befőzéshez.

A barack héját tehát nyugodtan hagyd a gyümölcsön, csak arra figyelj, hogy alaposan mosd meg, mielőtt megfőzöd!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

TÉNYLEG MÉRGEZŐ A SÁRGABARACK MAGJA? MOST KIDERÜL!>>> 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss