Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Augusztusi gasztrofesztiválok

Az utolsó szabadságokkal teli hónapunk. Használjuk ki, menjünk fesztiválozni! Kóstoljunk dinnyét, sajtot, süssünk kenyeret, főzzünk lekvárt, vagy csak nézzük, élvezzük a fesztiválok hangulatát.

2010. augusztus 01. Sajtfesztivál és –vásár, Sajtoskál
Több korabeli forrás is megerősíti, hogy a faluk a "sajtos" előnevét a XV. században megrendezett sajtvásárairól kapta. Ezt a tényt szerették volna a rendezők megerősíteni azzal, hogy felelevenítik a sajtvásárok hangulatát és megpróbálják ismét hagyománnyá tenni azt. A sajtvásár mellett, a bemutatkoznak a sajtlovagok és a sajtbíráló bizottság kiválasztja a fesztivál legjobb sajtját is.
www.sajtoskal.hu


2010. augusztus 04-08. Ábrahámhegyi bornapok, Badacsonytomaj
A rendezvényen helyi gazdák kínálják boraikat, amelynek célja Ábrahámhegy község szőlő kultúrájának erősítése, a szőlő és bor szeretetére való figyelemfelkeltés és fiatalok erre történő nevelése, hagyományok további ápolása. A rendezvény jelentős kulturális színfolt a település életében, mivel néptánc együttesek, hagyományőrző dalkörök, környező településekről érkező tánccsoportok lépnek fel, illetve borverseny kerül megrendezésre.
www.badacsony.hu


2010. augusztus 05-08. Zalakarosi bornapok és középkori vigasság, Zalakaros
Zalakaros hagyományos nagy rendezvénye augusztus elején a Bornapok, immár 13. alkalommal kerül megrendezésre. Ez alkalomból a helyi boros gazdák mellett számos más borvidékről is hívunk pincészeteket, s a helyi specialitás, a tónai mellett más zalai és balatoni borok is kóstolhatók. A bornapok megnyitója a Zalai Da Bibere borlovagrend lovagjainak látványos felvonulásával kezdődik, és ezen az ünnepségen adják át minden évben a „Város bora” kitüntetést a zsűri által legjobbnak ítélt bornak, illetve boros gazdának. A rendezvény ebben az évben középkori nappal bővül, ahol látványos szórakoztató és kulturális programokkal várják a szervezők a látogatókat.
www.zalakaros.hu


2010. augusztus 06-07. Forrói szederfesztivál, Forró
A kétnapos gasztronómiai programsorozat apropóját az adta, hogy napjainkban a falu határában található Közép-Európa legnagyobb összefüggő szederültetvénye.
A fesztivál hagyományosan szederszürettel kezdődik, majd a termés szétválogatása után a legérettebb szemek kerülnek másnap az üstökbe, majd az ínyenc ünneplő sokaság tányérjára. A szabadtéri szederlekvár-főző verseny hangulatát kulturális műsorok, koncertek és vetélkedők fűszerezik, de természetesen nem hiányozhatnak a fesztiválról a portékáikat áruló kézműves sátrak sem. A Forrói Szederfesztivál mára már a határon túlról is csábítják a lekvár szerelmeseit, az utóbbi években Szlovákiából érkező csapatok is részt vesznek a főzőversenyen.
www.forro.hu


2010. augusztus 06-08. Debreceni Borkarnevál, Debrecen
A meghívott borgazdaságok, termelők kóstolói mellett színvonalas zenei műsorok szórakoztatják majd az érdeklődőket. Illeszkedve a rendezvény gasztronómiai jellegéhez, a szervezők helyt adnak a nem borász kiállítókat is, így az eseményen lesznek még: tejtermékek, sajt specialitások, pogácsa, rétes, perec, biotermékek, borhűtők, kádármunkák, borászati üvegtermékek... A családok tartalmas kiszolgálása érdekében gondolnak a gyerekekre is: kézműves foglalkoztató és játszóház várja majd a legkisebbeket.
www.fonixinfo.hu


2010. augusztus 06-08. Dinnyefesztivál, Medgyesegyháza
A vendégek megküzdhetnek a dinnyelovagi címért, amihez -pakolásban, -evésben, -saccolásban, -zsonglőrködésben és -dobozolásban kell helytállniuk. Aki inkább a finomabb munkákat szereti, annak ott van dinnyefigura-készítő verseny. A „legtökösebb dinnye” cím elnyeréséért a gazdák indulhatnak, de csak annak érdemes, aki igazán nagyot tud... 20-25 kiló alatti gyümölccsel ki sem érdemes állni. S persze ott van még az Ínyenc Verseny, amire kicsik és nagyok, asszonyok és férfiak egyaránt eséllyel nevezhetnek. Itt a zsűri egyszerűen arra kíváncsi, ki készíti dinnyéből a legfinomabb és legkülönlegesebb ételt, italt?
www.medgyesegyhaza.hu


2010. augusztus 07. Nemzetközi diófesztivál, Milota
A fesztiválon többek között megrendezésre kerül a rendezvény fő terményének, a diónak a népszerűsítését szolgáló gasztronómiai verseny, ahol a diós ételek, sütemények széles skálájával ismerkedhetnek meg az ínyencek. A rendezvény napján a dió termesztésével, növényvédelmével kapcsolatos szakmai programra is sor kerül. A fesztivál bővelkedik kulturális programokban is. Hagyományőrző együttesek, tánccsoportok, népdalkörök gondoskodnak a látogatók szórakoztatásáról.
www.milota.hu


2010. augusztus 07. Fokhagyma fesztivál, Bátya
Idén második alkalommal kerül megrendezésre az országban egyedülálló fokhagymafesztivál, fokhagymakötő szépségversen, házi sütemények versenye, valamint fokhagymát tartalmazó tárcsás, vagy bográcsos ételek országos főző-sütőversenye a Bács-kiskun megyében.
www.fokhagymafesztival.hu


2010. augusztus 13-15. Kakasfesztivál, Csanádapáca
A fesztivál programjának keretében, kakasból készült ételek készítése mellett a szervezők keresik a legízletesebb pogácsa készítőjét, a legfinomabb pálinka tulajdonosát, a legtetszetősebb és ízben egyedi házi savanyúság birtokosát is. A gyerekeknek számos szórakoztató vetélkedővel, kézműves foglalkozásokkal, rajzversennyel várják.
www.kakasfesztival.hu


2010. augusztus 18-22. Csopaki borhét, Csopak
Nagy múltra tekint vissza a Csopak Napok, hiszen 1977 óta rendezik meg Csopakon a bor ünnepét, a borhetet. A többnapos rendezvényen az oda látogató vendégeket csopaki zamatos borok, zenés és szórakoztató programok várják. A borversenyen is díjazott borosgazdák hatalmas borkínálattal kedveskednek a bor kedvelőinek, hogy mindenki megtalálja a kedvenc fajtáját és évjáratát. A Csopak Napok alatt rendezik meg a szőlőből készült pálinkák versenyét, a társadalmi zsűriben akár a vendégek is értékelhetik a különböző pálinkákat.
www.csopak.hu


2010. augusztus 19-20. Európai kenyérünnep, Orosháza
A rendezvény célja a század elején világhírűvé vált, a párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazott orosházi kenyér rangjának, hírének visszaállítása, a helyi hagyományok újjáélesztése, hiszen a Magyar Pékszövetség Orosházát tekinti a magyar kenyér fővárosának. A rendezvény a Békés Megyei Gasztronómiai Fesztiválok rendezvénysorozat része. A rendezvény visszatérő eseménye 20-án a "Pékek utcája", ahol kóstolóval egybekötött termékbemutatót tartanak, valamint sütőipari különlegességekkel és díszmunkákkal versenyeznek a pékmesterek. A városi rendezvény közönségprogramjának immáron hagyományosan az Orosháza-Gyopárosi Gyógy-, Park- és Élményfürdő ad otthont, ahol a pékek szakmai bemutatói mellett egész napos szórakoztató-szabadidős programok várják a látogatókat.
www.gyoparosfurdo.hu


2010. augusztus 20-21. Nemzetközi szilvalekvárfőző verseny, Szatmárcseke
A hagyományokhoz híven, augusztus végén immár tizenkettedik alkalommal várják a vendégeket és a részt vevő csapatokat közös lekvárfőzésre, ahol a "végtermék" mellett legalább olyan fontos a jó hangulat, a közös mulatozás. A rendezvény helyszíne a sportpálya szomszédságában lévő Kölcsey Fogadó, ahol százéves fák árnyékában állítják fel a lekvárfőzős sátrakat, ahol vályogból rakott katlanokban "fő" a lekvár két napon át. A fogadóban szállás és étkezési lehetőség várja a vendégeket. A kertben szabadtéri színpad, a sportpálya vidámpark és játékos vetélkedők helyszíne. A szomszédos területen kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatója. Évek óta 20-26 főzőcsapat garantálja a látnivalót és a jó hangulatot.
www.szatmarcseke.hu


2010. augusztus 20-22. Hortobágyi Hídivásár, Hortobágy
A hortobágyi hídi vásár a Debreceni vásárok egyikeként a 19. Század elejétől indult be, de turisztikai jelentőségre csak a 1960-as években tett szert, és mint ilyen az 1970-es, 80-as években élte fénykorát. A rendezők szándéka szerint - a világörökségi címre tekintettel - továbbra is a tájra jellemző népművészeti hagyományok, kézműves termékek és bemutatók, népzenei programok, néptáncbemutatók, vásári komédiások kapnak főszerepet.
Időpontja évszázados hagyomány szerint augusztus 20-ához, az államalapítás és Szent István ünnepéhez, illetve a Debreceni Virágkarneválhoz kötődik.
www.hortobagy.eu


2010. augusztus 21. Országos lecsófesztivál, Balatonkenese
Lecsót főzni mindenki tud, s mindenki másképp. S hogy ki mit tesz hozzá? Mitől lesz házias, különleges, de leginkább finom a lecsó? A titokra fény derül majd Balatonkenesén, immáron hatodszor. Elő hát a bográcsokkal, kondérokkal, kötényekkel, egyen pólókkal, fakanalakkal! Csapatok, csoportok, családok, baráti társaságok, civil szervezetek, fiatalok, idősebbek jelentkezését várják!
www.balatonkenese.hu


2010. augusztus 21. Rigójancsi fesztivál, Pákozd
Pákozd szülötte a világhírű cigányprímás: Rigó Jancsi. A kis prímásról már gyermekként is csodákat zengtek, amit felnőttként túlszárnyalt. A neve szorosan összefügg a rigójancsi süteménnyel is - a legendája bejárta az akkori világsajtót. Erről és szerelme, Clara Ward-Shimay hercegnő készítette kedvenc reggelijükről nemcsak hallhatnak, hanem meg is kóstolhatják, vásárolhatják a helyszínen. A rendezvényen természetesen jelen van a cigányzene és a roma kultúra is.
www.edesvizifesztival.hu/vi-rigo-jancsi-fesztival


2010. augusztus 26-28. Balatonalmádi pálinka fesztivál, Balatonalmádi
A Balaton partján esténként a harapnivaló mellé neves pálinkaházak illatos főzeteit kóstolhatjuk, népi iparművészek termékei közül válogathatunk és színpadi produkciókat, koncerteket élvezhetünk. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak a rendezők.
www.balatonalmadi.hu


2010. augusztus 26-29. Győri Borhét, Borlovag és gasztronómiai fesztivál
Fesztivál elsősorban a borok világába és a gasztronómiai élvezetekbe vezeti be a rendezvényre látogatókat. A belváros utcái hangulatos kisvendéglőkké, borozókká alakulnak át, megteremtve a fesztivál kellemes alaphangulatát. Az esemény azonban nem csak az ízek világába kalauzolja el a látogatókat, hiszen a négy nap bővelkedik
kulturális programokban is.
www.gyor.hu


2010. augusztus 28. Szilvanap, Noszvaj
Noszvajon kora ősszel még szinte minden háznál előkészítik az üstöket, faggatják a szilvát, s hagyományos vagy gépi kavarással főzik keményre a lekvárt. Az augusztus utolsó szombatján megrendezett Noszvaji szilvanap alkalmával a gyümölcs feldolgozási módjainak bemutatása mellett folklór programok is szórakoztatják a látogatókat. A Gazdaház udvarán 6-8 csapat részvételével kerül bemutatásra a lekvár főzésének folyamata, amely 10-12 órán át is eltarthat. A vendégek bekapcsolódhatnak a lekvár kavargatásába, és természetesen kóstolhatnak is közben belőle.
A Gazdaház kemencéiben szilvalekvárral töltött buktát készítenek a helyi falusi vendéglátók, az udvaron helyi és környékbeli kézművesek kínálják áruikat, egyesek bemutatót is tartanak mesterségük fogásaiból.
www.noszvaj.hu


2010. augusztus 28. Szüreti csirkepaprikás fesztivál, Siklós
Siklóson, a Tenkes kapitányának városában lassan 10 éve, hogy egy meleg augusztusi napon a várkertet ellepik a vállalkozó szellemű főzőcskézők. Az elkészítendő menü a csirkepaprikás, minden változatban. A könnyet a szembe csaló hagymaaprítás és egyéb hozzávalók előkészítése után az ágyúszó jelzi a tűzgyújtás idejét. Tavaly több mint 800 bográcsban rotyogott az étel. A szomjoltásról a helyi borászok gondoskodnak. Délutántól a főzőcskézést színes szórakoztató program kíséri.
www.siklos.hu


2010. augusztus 28-29. Vegetáriánus fesztivál, Budapest
A 14. alkalommal megrendezett fesztiválon vegetáriánusoknak és az életmód iránt érdeklődőknek kínálják táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jóga, relaxációs és tánc foglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, öko és bio szemléletű termékek bemutatóit. A programokat bio és öko termékek vására, ingyenes ételkóstolók, a "Hogyan készül?" standon a természetes és tudatos fogyasztói szokásokat támogató termékek bemutatója, masszázs és reiki szoba teszi teljessé.
www.egeszsegvar.hu

Ezek is érdekelhetnek