Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áfonyás tündértorták – avagy Törpillák varázssüteményei

Áfonyaszezon van – már ha lehet ilyet mondani, hisz barokkos túlzás lenne állítani, hogy áfonyatermelő népek volnánk, mégis egyre több helyen kínálja magát kóstolásra, megvételre a zamatos kékáfonya.

Elismerem, legjobb frissen nassolni, egy keveset azért mindig igyekszem lecsípni a konyhába érkező mennyiségből, hogy valami izgalmas, sőt szórakoztató desszert is kerekedjen belőle.

Ki tudja, miért, de az apró sötétkék és rengeteg csodás vitamint, flavonoidot és számos ásványi anyagot magában rejtő bogyókról mindig egy mesebeli erdőre asszociálok, sok szorgos kis kézzel, apró varázslatos áfonyás meglepetéssel, leginkább színes és mozgalmas sütikalandokkal.

Néha tagadhatatlanul előtérbe kerül a konyhában szorgoskodni szeretők gyermeki lénye, velem is előfordul – a kis, színes sütőeszközök, a nagyszerű ízek csábítása valószínűleg igazi konyhatündérré avanzsálja az embert.

Az illúzió persze csak addig tart, amíg nem kell gyorsan és pontosan dolgozni, ügyelni a megfelelő állagra, a sütő hőmérsékletére, a töltelék állagára, aztán meg a mosogatással bíbelődni. Mégis, ha a konyhában kalandozik az ember, legyen benne minél több élvezet!

Az áfonyaszemek ott díszelegtek a kosárban – soha nem tudok neki ellenállni, és soha nem volt még akkora mennyiséggel dolgom, hogy meguntam volna –, a kis színes formák pedig már hetek óta várták, hogy végre kipróbáljam őket. Már csak egy jó kis kombinációt kellett kieszelni, hogy a móka és az eredmény is sikeres legyen.

A nyári desszertek közül számoshoz a sütőt sem kell bekapcsolni, ha pedig igen, célszerű minél rövidebb ideig üzemeltetni ezt a konyhai hőforrást – odakintről érkezik ilyenkor bőségesen meleg. Hát a mini tündértorták alapjai valóban néhány perc alatt készre sülnek.

A krém pedig könnyű. és ami fontos: hideg – áfonya és krémes sovány tehéntúró szükségeltetik csupán hozzá, némi cukorral.

A többi pedig a heti feszültség levezetéseként is jóváírható játszadozás, méghozzá szíves játék a javából. Ráadásul kisebb és nagyobb kiszerelésben. Kalandra fel!

Áfonyás tündértorták

Hozzávalók 12 db mini és 2 db 6 cm átmérőjű formához:
A tésztához:

2 db közepes méretű tojás szétválasztva
6 dkg vaj
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
5 dkg porcukor
2,5  evőkanál rétesliszt
½ evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál tej
1 csipet só
A formák kenéséhez:
kb. 2 teáskanál kukoricaolaj
A töltelékhez és a díszítéshez:
10 dkg kékáfonya
5 dkg vaníliával kevert porcukor
25 dkg krémes, sovány túró
14 szem friss áfonya

Elkészítés: A tésztához a csokoládét a vajjal és a tejjel gőz felett felolvasztom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverem. Hozzáadom a már langyosra hűlt csokoládét, majd folyamatos keverés mellett belekanalazom a kakaóport és a lisztet. Végül könnyedén beleforgatom a tojáshabot. Krémes, könnyű tészta az eredmény.
A sütőt 175 fokra előmelegítem, a szilikonformákat ecset segítségével kikenem olajjal, hogy majd könnyen kicsússzon belőlük minden apró tészta.
A kis formákba 1,5 teáskanál tésztát adagolok, a maradékot pedig elosztom a két nagyobb formában.
A kis sütemények 8-10, a nagyobbak 10-12 perc alatt sülnek át. Könnyű, szaftos kevert tészta az eredmény. Rácson hűlni hagyom, majd kifordítom mindegyiket a formából.
Amíg teljesen kihűlnek, elkészítem a krémet.

Az áfonyát előbb a cukorral pürésítem botmixer segítségével, majd hozzákeverem a túrót is.
A kihűlt mini és kevésbé mini szíveket kettévágom. Nagyjából ½ teáskanálnyi krémmel összeillesztem a kicsiket, majd egy jó evőkanálnyival a nagyokat. Mindegyik tetejét vékonyan megkenem a krémmel. A maradék áfonyás túrókrémet habzsákba szedem, és ráhalmozom a sütemények tetejére, oldalára.
Nem kell szabályos mesterműnek lennie, hisz a tündérek is gyorsan dolgoznak, a lényeg, hogy legyen rajta elegendő krém.
Tálalásig hűtőszekrényben tartom.

Ha túlságosan magas a gyümölcs víztartalma, és a túrókrém nem lenne elég szilárd, a készen kapható, expressz zselatinporból (ezt nem kell előzetesen feloldani) egy teáskanálnyit lehet a krémhez adagolni.

Már csak a Törpillák és Törpök vagy a desszertre éhes közönség tagjai hiányoznak a konyhából, hogy amilyen aprók a sütemények, olyan gyorsan el is tűnjenek a tálról. A varázslat sem marad el, csak figyelni kell az arcokat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss