Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nyár talán legkönnyebb pitéje ribizlivel, liszt nélkül

A június-július a bogyós gyümölcsök igazi szezonja, egymás után érnek a zamatosabbnál zamatosabb málnák, áfonyák, szedrek és persze a szerényen megbújó ribizli.

Európában a középkor óta termesztik a ribizlit vagy ribiszkét. A mára közel 160 fajjal büszkélkedő gyümölcs legismertebb tagjai a piros (Ribes rubrum) és a fekete ribizli (Ribes nigrum), amelyek viszonylag korán szüretelhetők. Csodás zselék, lekvárok, szörpök alapjai, de fagylalt, sorbet, sőt pohárkrém éppúgy készül belőle, mint ahogy a különféle krémekkel töltött apró kosárkák dísze és persze remek kiegészítője lehet.

Rendkívüli C-vitamin-tartalma mellett (csak a csipkebogyó előzi meg a bogyósok sorában), B- és E-vitamin, valamint flavonoidok is találhatók benne. Talán kevésbé közismert, hogy magas pektintartalmának köszönhetően, amely az almáéval vetekszik, mennyire jótékony hatást gyakorol az emésztésre, mindemellett kiváló természetes vasforrás is – érdemes minél többet fogyasztani belőle!

Olyan könnyű és olyan apró, mint egy kis ékszer, rendkívül látványossá teszi azokat a finomságokat, amelyekben csak szerepet kap – különösen, ha fehér vagy halványsárga komponensekből emelkedik ki.

Ezúttal olyan desszertbe komponáltam, amely nem csupán könnyű, de benne a fehércsokoládé és a krémes ricotta, a vanília ízei tökéletes egyensúlyt képeznek a pikáns csümölccsel. Ezt a pitét vagy kis túlzással: pitetortát lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, a szilárd állag elérését némi kukoricakeményítő biztosítja benne.

A nagy melegben hétvégén, de akár szabadság idején egy hétköznap délutánján is kifejezetten jólesik a már-már légiesen könnyű desszert, amelynek elkészítése sem bonyolult, látványa pedig alapos munkát sejtet – a benne található fehércsokoládé ad némi súlyt a szeleteknek, de a legkevésbé sem teszi nehézzé, sőt!

Ribizli-fehércsokoládé pite – liszt nélkül

Hozzávalók (24 cm átmérőjű, levehető aljú piteformához):
3 egész tojás szétválasztva
25 dkg krémes ricotta (sovány, krémes tehéntúróval is helyettesíthető)
10 dkg porcukor
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
5 dkg fehércsokoládé (csokolédécsepp formájában vagy nagyon apróra vágva)
10 dkg piros ribizli
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A ribizlit alapos mosást és szárítást követően leszemezgetem. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek, a sárgáját a porcukorral fehéredésig keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a vanília-kivonatot, a csipet sót, a ricottát és a keményítőt. Könnyű krémes állagú lesz a végeredmény. A sütőt 170 fokra előmelegítem, a piteforma aljára sütőpapírt helyezek. A fehérjehabot óvatosan a ricottás krémhez keverem, majd egy szűk maréknyi ribizli és csokoládécsepp kivételével az összeset beleforgatom a krémbe. Az egészet az előkészített piteformába halmozom, elsimítom. 25-30 perc alatt világosra sütöm – érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megszilárdult-e a közepe, ugyanakkor túlsütni sem szabad, mert könnyen kiszárad.
A még meleg pite tetejére ültetem a félretett csokoládécseppeket, amelyek a hő hatására szépen rátapadnak a tésztára, valamint a ribizliszemeket. Vaníliával kevert porcukorral meghintve, langyosan tálalom.

Ez a pite nem tartalmaz sütőport, a keményre vert tojásfehérje növeli meg a térfogatát, amely a hőmérséklet csökkenésével némiképp csökken, ezért érdemes a sütési időt úgy kalkulálni, hogy a már majdnem kész pitének legyen még néhány perce a fokozatosan hűlő sütőben, így szép egyenletes lesz a felszíne.

Igazi nyári desszert, amihez akár egy-egy gombóc fagylalt vagy sorbet is társulhat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss