Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. júli. 25. Dorka 3. születésnapja

Az elmúlt napok a kis Dorka születésnapjának fényében teltek, ugyanis majd minden napra jutott valaki, aki felköszöntötte a kis ünnepeltet.

Először természetesen a nagyszülei jöttek hozzánk, és mindenféle meglepetést hoztak neki: gyurmát, mesekönyvet, és egy szőke hajasbabát. A gyurmázás egy ideje nagy népszerűségnek örvend nálunk, így a Kicsi nagyon örült az új vödröcskéknek, és azonnal neki látott tortákat és süteményeket sütni az új készletével. (A gyurmasütikkel egyébként a hintalovát eteti, aki nagyon szereti az efféle különleges desszerteket. :-)))

A baba még ennél is nagyobb sikert aratott, miután kiderült, hogy a sötétben világít a haja, és a neve: Aranyhaj. A Barbie-baba formájú királylány haja a sarkáig ér, és valóban, a napon, vagy lámpafényben szépen teleszívja magát fénnyel, és a sötétben fluoreszkál a hatalmas, szőke hajzuhataga, épp úgy, mint a mesében. A történet szerint ugyanis, ha Aranyhaj énekelni kezdte a "Virág nyílj ki már..." - kezdetű énekét, a haja világítani kezdett, és gyógyító erővel telt meg.

A menüt illetően annyiban bajban voltam, hogy nem tudtam, milyen tortát válasszak, mert a kis szülinaposom csoki tortára vágyott, ám tudni kell róla, hogy soha, semmilyen süteményt nem eszik meg, a csokitortát sem, csak dumál róla. Sütöttem már mennyei Sachert, habos túrótortát, és meseszép oroszkrémtortát, de többnyire a megkóstolásig sem jutottunk el. A fagyit viszont szereti, így aztán arra jutottam, hogy nem az a lényeg, hogy szép tortát süssek, hanem, hogy a gyerekem olyan süteményt kapjon, amit szeret. Így aztán a helyi cukrászdából rendeltünk egy mennyei parfétortát, amin három gyertyaszáll és egy cicamica állt. Dorka el volt ragadtatva az egésztől, és boldogan kanalazta a fagylaltot, miközben többször is megjegyezte.
- Látod, anya, mondtam, hogy szeretem a csokis süteményeket!

Főétkezés gyanánt a kerti sütőben sütöttünk mindenféle ínyencséget, és olyan illata volt az égő fahasáboknak, és a felette piruló szalonnás hagymáknak, és töltött grillkolbászoknak, hogy akik azokban a környező utcákban sétáltak, biztos sűrűn nyeldekelték a nyálukat. :-)))

Szalonnás hagyma

Hozzávalók: 1 kg hagyma, 30 dkg szalonna, ezüstpapír
Elkészítés: A hagymákat bevagdossuk 4-be, de az alját ne vágjuk szét, mert akkor cikkelyekre hullik, és a résekbe szalonna csíkokat teszünk, majd becsomagoljuk ezüst papírba, és a parázsba dobjuk, amíg megsül.
Grillrácson is megsüthetjük, úgy is nagyon finom lesz!

Sajttal és hagymával töltött grillkolbászok

Hozzávalók: 2 csomag grillkolbász, 3 lila hagyma, nagyobb darab sajt
Elkészítés: A kolbászokat hosszan bevagdaljuk, és a résekbe sajtot és hagymát teszünk, majd az egészet grilltálcára rendezzük, és a forró tűzön megsütjük. Rácsról könnyen leesnek a kolbászok, és könnyen kifolyik a sajt, ezért praktikusabb grilltálcákra beruházni. :-)

... és bár sosem vettem bolti pitát, most mégis hajtott a kíváncsiság, hogy kipróbáljuk, és azt kell, hogy mondjam, szuper finom volt. Kb. 3 percre tettük fel a grillrácsra, és a forró parázs felett csíkosra pirult, és a belseje ropoogósra sült. A húsokhoz kínáltuk, de salátával is kitűnő volt.

Új sajtlevest is készítettem a hétvégén, amely annyiban különbözött a korábbiaktól, hogy hagymával dúsítottam, amitől rendkívül pikáns lett.

Hagymás sajtkrémleves

Hozzávalók: 4 vöröshagyma, olíva olaj, 1,5 doboz (háromszöges) Boci sajt, 1 csomag lap sajt (Edami), 2 dl főző tejszín, só, víz, 1 nagy csipet kurkuma, 3 evőkanál liszt
A tálaláshoz: pirítós kockák
Elkészítés:
1. A vöröshagymákat megtisztítuk, felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel, beledobjuk a sajtokat, és az egészet lassú tűzön forrásig kevergetjük.
2.) Hozzáadjuk a lisztet, és megsózzuk, kurkumával ízesítjük, mad botturmix segítségével krémesre mixeljük. Ha sűrű, pici vizet adunk hozzá, ha híg, egy kis liszttel sűrítjük. Visszatesszük, hogy rottyanjon egyet, és máris tálaljuk. Pirítós kenyérrel nagyon finom.



A göngyölt húsokat nagyon szeretem, mert finomak, nagyon gyorsan elkészülnek, és rém mutatósak. Ráadásul ezerféleképpen megtölthetjük őket, érdemes sokféle variációt kipróbálni!

Spenótos-juhtúrós göngyölt csirkemell

Hozzávalók: 2 csirkemell filé felszeletelve és kiklopfolva, só, zöld fűszer, 2 csomag sajt, 1 doboz bébi spenót, kacsazsír vagy olívaolaj, szárnyas fűszer, pici víz, 1 kis doboz juhtúró
Köretnek: rizibizi
Elkészítés:
1. A hússzeleteket besózzuk, és szárnyas fűszerrel megszórjuk, majd deszkára fektetjük.
2. Minden szeletre 1 lap sajtot és egy nagy csipet spenótlevelet helyezünk, és felgöngyöljük. A göngyölegeket kacsazsírral vagy olíva olajjal megkent jénaira rakjuk, szorosan, egymás mellé.
3. Ha minden göngyöleg a jénaiban van, 3 ujjnyi vizet öntünk alá, a tetejére pedig juhtúrót morzsolunk, és kis darabokban kacsazsírt teszünk. A jénait a sütőbe toljuk, és 50 percen át, 200 fokon, lefedve sütjük, majd levesszük az ezüst papírt, és 15 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.  





Hasonló receptjeim:

Rukkolával töltött göngyölt csirkemell >>>

Fetás-paprikás göngyölt csirkemell >>>

Göngyölt pulykamell Ká anyukájától >>>

Minden kedves Olvasónknak nagyon szépen köszönjük a születésnapi jó kívánságokat, az e-maileket és a hozzászólásokat!!! :-))))

Ezek is érdekelhetnek

Friss