Keress receptre vagy hozzávalóra

Zöldséges vaddisznókaraj (Pichner erdész módra)

default user icon

Hozzávalók

  • 1 kg vaddisznókaraj (kicsontozva)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg petrezselyemgyökér
  • 15 dkg sárga hüvelyű zöldbab
  • 15 dkg zöld hüvelyű bab
  • 15 dkg zöldborsó
  • (mirelit zöldségek is megfelelőek)
  • 20 dkg sampinyon gomba
  • 5 dkg vaj
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • 3 db babérlevél
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • borókabogyó
  • szerecsendió

Elkészítés

    1. A vaddisznó gerincét csontjáról lefejtjük és 1 cm vastag szeletekre felszeleteljük. Enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd lisztben megforgatjuk.
    2. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírját serpenyőben kisütjük. A szalonnát kiszedjük, és a visszamaradt zsírban a felszeletelt karaj mindkét oldalát hirtelen megkapatjuk 1 perc alatt. Az apróra vágott vöröshagymát kis lábasban üvegesre pároljuk.
    3. Az előző este beáztatott cserépedényt (kacsasütő, római tál) szárazra töröljük, és beletesszük az üvegesre párolt hagymát, zsírjával együtt. Hozzátesszük a korábban lepirított füstöltszalonna-darabkákat is. 
    4. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a gombát felkockázzuk, hozzáadjuk az apróra vágott sárga hüvelyű zöldbabot, zöld hüvelyű babot, zöldborsót és a babérlevelet. Kevés sóval, kakukkfűvel, rozmaringgal, borókabogyóval ízesítjük.
    5. Az egészet összekeverjük és rétegesen a lepirított húsokkal együtt a cserépedénybe fektetjük (más edény is jó, amit sütőbe lehet tenni és le lehet fedni).
    6. A marhahúsleves kockát forró vízben feloldjuk, hozzáadjuk a vajat, majd az egészet ráöntjük a húsra és a zöldségekre, úgy, hogy a zöldségek teteje látszódjék, de a folyadék majdnem ellepje. A sütőbe helyezés előtt gondolatnyi szerecsendiót reszelünk rá.
    7. 200 fokos sütőben 70 percet pároljuk (alsó-felső sütés), az utolsó 15 percben fedő nélkül. Köretnek párolt rizst adunk hozzá, italként Egri Bikavért szolgálunk fel.

Megjegyzés

Pichner János erdész (1928-2016) receptje.

roziladanyi
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin