Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiömlött a vörösbor? Ezekkel a praktikákkal könnyen eltüntetheted

default user icon
MME
Hiába vagyunk óvatosak, történnek olykor balesetek. És ha egy baráti összejövetelen kinyitunk egy üveg vörösbort, akkor előbb-utóbb meglehet, hogy ennek a ruhánk, a kanapénk vagy a padló esik áldozatul. Nem kell az ecetes ollóért szaladni, máris eláruljuk, hogyan szabadulj meg a folttól gyorsan és egyszerűen.

A vörösbor, kifejezetten magas pigment- és csersavtartalma miatt, makacs és nehezen eltávolítható foltot hagy. Azonban, ha ismerjük a különböző felületek megfelelő kezelési módját, akkor nagyon hatékonyan eltüntethetjük a boros szennyeződést.

A legfontosabb, hogy mindegy, milyen anyagról van szó, azonnal cselekedj. Először itasd fel a bort egy tiszta ruhával, mielőtt az anyag az egészet magába szívná. Ezután pedig alkalmazd a következő módszerek valamelyikét, a tisztítandó felület anyagának megfelelően.

Ha a ruha lett az áldozat…

Minthogy a kezünkben lévő borospohár a ruhánkhoz van legközelebb, gyakran előfordul, hogy egy óvatlan mozdulat következményeképpen ránk löttyen. Ebben az esetben kezdjük a címke elolvasásával, ha nem tudjuk fejből, hogy milyen anyagból készült az öltözékünk.

  • Pamut, vászon és kordbársony: Az egyik lehetőség, hogy meleg, mosószeres vízzel felitatjuk a foltot, majd a felületet áttöröljük egy tiszta, száraz ruhával. Ezután ecet és víz 1:1 arányú keverékével bedörzsöljük a foltot, végül ismét meleg vízzel töröljük át. A másik módszer, hogy szódabikarbónás hideg vízbe áztatjuk a ruhát, majd folteltávolítóval kezeljük. Végezetül hagyjuk megszáradni.
  • Poliészter, akrilszövet és lycra: A lehető leggyorsabban kell az érintett területet hideg vízzel leöblíteni, ezután a ruhadarabot a megengedett legmagasabb hőfokon kimosni. Ha a címke útmutatása nem tiltja, fehérítőt (a ruha színének megfelelő típusút) is használhatunk. Amennyiben szárítás után még látszódik a folt, ismételjük meg a mosást.
  • Velúr: Egy üvegbe langyos vizet töltünk, és egy csepp mosogatószert adunk hozzá. Jól összerázzuk, hogy minél habosabb legyen, és csak a habot használjunk a folton. Ezzel dörzsöljük be a felületet egy szivacs segítségével, azután szárazra töröljük. A mosási útmutatásnak megfelelően kimossuk.
  • Gyapjú: A lehető legtöbb bort felitatjuk, majd 1 liter meleg vízből 1 tk. mosószer és 1 tk. fehér ecet (5-10%-os ecet) hozzáadásával oldatot készítünk, ezzel dörzsöljük be a foltot. Végül tiszta vízzel átöblítjük.
  • Selyem: Ha hideg és meleg vizes váltott áztatás után a folt megmarad, egy kevés hidrogén-peroxidos oldattal próbálkozhatunk. A végén a selyem ruhadarabot is tiszta vízzel öblítjük át, és hagyjuk megszáradni.

 

Ha a szőnyegre, padlóra folyt ki a bor…

Első lépésként ilyenkor is fel kell itatnunk a lehető legtöbb bort. Ezután a szőnyegen is bevethetjük a mindenkinél megtalálható, legtutibb tisztítószert, az ecetet. Ha a szőnyegünk természetes rostokból készült, akkor víz és ecet 1:1 arányú oldatával dörzsöljük át a foltot, majd tiszta vízzel átöblítjük, hagyjuk megszáradni.
Amennyiben a szőnyeg szintetikus anyagból készült, hígabb oldatot készítünk. Két rész vízhez egy rész ecetet adunk. A makacsabb foltoknál többször is ismételhetjük a folyamatot.
A laminált padló kicsit könnyebb a dolgunk, ha azonnal cselekszünk. A felitatást követően jó eséllyel nem marad borfolt, ha mégis, azt padlótisztítóval távolíthatjuk el.
A linóleum vagy más rugalmas padlók esetében az ott maradt foltot egy kevés alkohollal vagy vízből és szódabikarbónából készített paszta segítségével tüntethetjük el.

Ha a kanapé lett boros…

A bőrkanapéról langyos vízhez adott mosogatószer habjával távolíthatjuk el a foltot, mint a velúr anyag esetében. Utána használjuk a szokásos bőrápoló terméket.
Ha bársonyhuzat van az ülőgarnitúránkon, akkor a szappanos víz, valamint az 1:1 arányú ecetes oldat váltott használata válik majd be.

Ha az ágyneműn keletkezett a folt…

Ha hedonistán a szabadságunk alatt egy pohár bort fogyasztottunk a reggeli mellé, és még ki is öntöttük… Egyik sem a világ vége. Az ágynemű anyagától függően választhatunk a habos tisztítás, az ecetes vizes dörzsölés, sőt a szódabikarbónás hideg vizes áztatás közül. Olvassuk el a címkén szereplő útmutatást, és annak megfelelően döntsünk.

Ha a falra fröccsent a bor…

Bevallom, egy nem szakszerű nyitás eredményeképpen velem már előfordult, hogy a falra is jutott a borból. A nem mosható fal felületét nagyon egyszerűen megtisztíthatjuk az úgynevezett mágikus szivaccsal, amiről már írtunk korábban. Ha mosható a falfesték, amit felvittünk, akkor pedig szerencsénk van, egyszerűen mosogatószeres nedves szivaccsal eltávolíthatjuk a folto(ka)t.

(Borítókép: Shutterstock)

 

Olvasd el ezeket is! 

Ezek is érdekelhetnek