Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vitaminbombák

A tél közepén már kezdjük felélni utolsó vitamintartalékainkat. Fáradtak vagyunk, talán betegeskedünk is, pedig a természet ellát bennünket ízletes, színes zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyekből remek italokat készíthetünk. Jöhet egy vitaminbomba?

Jól tudjuk, hogy a nyersen préselt zöldség- és gyümölcslevek nagyon üdítőek, pótolják a folyadékot, segítik az emésztést, feltöltik ásványi anyag készleteinket, ráadásul tele vannak vitaminokkal. Mégis sokan fújnak visszavonulót a sárgarépalé vagy az uborkalé láttán, pedig aki megkóstolja, rájön, hogy ezek az italok nemcsak egészségesek, hanem finomak is.

 

Hogyan készítsd el?

A kiválasztott zöldséget vagy gyümölcsöt alaposan tisztítsd meg, majd vágd nagyobb darabokra, és ha van elektromos présed, préseld ki. Ha nem rendelkezel ilyen eszközzel, reszeld le a zöldséget, gyümölcsöt, és a levét csavard ki. Az így kapott léhez keverj néhány csepp citromot (így finomabb is, és nem is barnul meg). A kapott italt kóstold meg, és ha szükséges, egy kevés mézzel ízesítsd.

Néhány alapital

 

Klasszikus sárgarépalé

Szükséged lesz néhány szép szál sárgarépára, amit a fenti módon kipréselsz, majd kevés citromlével, csipetnyi sóval és ízlés szerint mézzel ízesítheted.

Pikáns vitaminbomba

Készíts elő 2 deci kefírt, reszelj le 15 deka uborkát, majd alaposan keverd össze ezeket 1 deci sárgarépalével és 1,5 deci savanyúkáposzta-lével. A végén fűszerezd ízlés szerint, szerintünk remekül illik hozzá egy csipetnyi kapor.

Üdítő paradicsomos paprikalé

Válogass össze néhány egészséges zöldpaprikát, paradicsompaprikát  és paradicsomot, préseld ki a levüket, és ízesítsd egy kevés sóval.

Paradicsomos narancsital

5 dl paradicsomlét keverj el 2 narancs és 1 citrom kicsavart levével, és fűszerezd meg kevés cayenne borssal. Újhagyma darabbal díszítve tálald.

További vitaminbomba recepteket találsz válogatásunkban >>>

Ezek is érdekelhetnek