Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyors fogyás? Ezért nem működnek a villámdiéták

default user icon
MME
Ki ne szeretne könnyedén és a lehető leggyorsabban megszabadulni a fölösleges kilóktól? Főként, így nyáron, a nyaralás kellős közepén. Ám a villámdiéták, ígérjenek bármilyen eredményt is, nem igazán működnek. Vajon miért? És akkor mi lehet a megoldás? Mutatjuk!

Mindig történhet olyan esemény, ami arra késztet, hogy gyorsan leadjunk néhány kilót. Meghívást kaphatunk esküvőre vagy bármilyen más társasági eseményre, felhívhat egy rég nem látott ismerős, állásinterjúra készülünk, és persze ott a nyaralás is, amikor szeretnénk a lehető legjobb formába kerülni – lehetőleg minél gyorsabban és egyszerűen. Ilyenkor vágunk bele valamilyen villámdiétába.

Diéta, de hogyan?

Ha szerencsénk van, pillanatok alatt rábukkanunk a kifejezetten nekünk szóló diétatippre, melynek betartása a napi ritmusunkból következően akár hosszú távon is csodálatosan működhet.

Ha meg nincs szerencsénk, végig szenvedünk egy sor csodadiétát, amelyek eredményét legfeljebb egy-egy hónapig élvezzük, majd borul minden. Visszajutunk ugyanoda, ahonnan indultunk, vagy éppen még elkeserítőbb szám villan fel a mérlegen.

Miért nem működnek a villámdiéták?

A divat- és villámdiéták jelentős fogyást (kevés erőfeszítéssel) ígérnek, viszonylag rövid idő alatt. Ezek a diéták általában radikálisan változtatják meg az étkezési szokásainkat. Korlátozzák bizonyos élelmiszercsoportok fogyasztását, de olyanok is akadnak, amelyek a 7-10 napos kúra alatt csak egy-egy adott ételt vagy italt engednek meg.

Vajon ezek a gyors fogyást ígérő diéták működnek, és mennyire biztonságosak? Szakértők ajánlása szerint, a fogyás valójában olyan, mint az adósságtörlesztés. Részletekben, lépésről-lépésre térhetünk át az új életmódra.

Önmagukban, mozgás nélkül sem a divatdiéták, sem a méregtelenítő kúrák nem segítenek a zsír hosszú távú elégetésében. Az általános egészségi állapotunk, vagyis a testzsír-százalékunk nem feltétlenül lesz jobb a diétákat követően. Sőt, mozgás nélkül az izomtömegből veszítünk, és nem a zsírból, amiből pedig szeretnénk.

A gyors diéták csapdája lehet, hogy gyorsan láthatjuk a súlycsökkenést a mérlegen, s ezért megengedőbbé válhatunk magunkkal szemben. Ezzel pedig valójában ugyanolyan rövid időn belül visszahízhatjuk a kilókat, mint ahogyan megszabadultunk tőlük.

Szuper diéta mozgás nélkül?

A legtöbb diéta a lényeget teljesen kihagyja: nem ösztönöz testmozgásra. Mindenki ismeri ezeknek a diétáknak az ígéretét: csak kövesd és közben még edzened sem kell! Ez a mottó ugyanakkor azonnali figyelmeztető jel legyen, hogy ez az, amibe egészen biztosan nem érdemes belefogni.

A testmozgás ugyanis nemcsak a fogyást segíti, hanem hatékonyan megelőzhető vele a jo-jo effektus. A fizikai aktivitással, edzéssel, a rendszeres tornával zsírt égetünk, amellyel nemcsak az alakot formáljuk hatékonyan, de a leadott súlyt sem hízzuk vissza.

És, ami működik

Fontos, hogy elkötelezettek legyünk az életmódváltás iránt. Akarjuk a változást és tegyünk is érte. Semmi sem tántoríthat el, hogy a vágyott célt elérhessük. S bizony ez lassan és hosszabb idő alatt érhető el, mint a villámdiéták ígérete. De ha jól belegondolunk, a nem kívánatos kilók sem egy-két nap alatt jöttek fel ránk.

Az életmódváltással (és nem diétával) a legfontosabb célunk az lehet, hogy a mozgásszegény életmód, az elhízás okozta betegségek nélkül, egészségesen élhessük az életünket a lehető legaktívabban. Egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással olyan szokást iktathatunk az életünkbe, amelyek révén csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, védjük a vesét, a májat, a bélrendszert, vagyis a teljes szervezetet regeneráljuk.

Igazából semmilyen ételről nem kell lemondani, ha mértékletesek és következetesek tudunk lenni. Egy-egy falatka édesség is beleférhet olykor, ha nagyon vágyunk rá. Nem kell sanyargatni magunkat, de mindig tudatosan figyelni kell, hogy a valóban szükséges és tápanyagban gazdag ételeket fogyasszuk el. Figyeljünk a fehérje, zsír és a szénhidrát megfelelő arányára. A gyomor néhány nap alatt rááll a kisebb mennyiségekre, és innentől nem gyötör az éhség sem.

Minden étkezés előtt érdemes egy jó nagy pohár vizet inni, és az étkezések között is figyelni a folyadék pótlására. Soha ne várjuk meg, hogy nagyon éhesek legyünk, inkább többször és kevesebb mennyiséget együnk. A gyomrunkat is kíméljük ezzel a módszerrel.

Ami könnyen jött, könnyen megy


A kulcs a sikerhez tehát nem a gyors és különösebb erőfeszítés nélküli fogyókúra. Mert, ami könnyen jött, könnyen is megy. A tartós eredménybe valódi energiát kell fektetni, és ez mindig becsesebb is lesz. Ha elérjük a kitűzött célt, könnyebben meg tudjuk őrizni, mert teszünk érte minden egyes nap.

Mindenképpen olyan diétát tanácsos tehát követni, melyet hosszú távon be tudunk tartani. Kérhetjük orvos, dietetikus segítségét, javaslatát, aki összeállítja számunkra a leginkább ideális étrendet, mozgástípust és mennyiséget.

Ezek is érdekelhetnek