Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tisztítókúra ősszel: 10 egyszerű szabály a tökéletes méregtelenítéshez!

default user icon
MME
Szervezetünknek is szüksége van az alapos nagytakarításra, ezért érdemes időnként tartanunk egy tisztítókúrát. Ezután jóval könnyebben érezzük majd magunkat mind testileg, mind lelkileg, ráadásul több pozitív változást is tapasztalhatunk az egészségünkben. Nézzük, hogyan kezdjünk hozzá!

Ahhoz, hogy a tiszítókúra során a szervezetünket megszabadítsuk a méreganyagoktól, legalább egy időre kerüljük a cukros termékeket, a gyorséttermi fogásokat, a különböző tartósítószert és egyéb felesleges adalékanyagokat tartalmazó enni és innivalókat, mint ahogy az alkoholos italok rendszeres fogyasztását is.

2. Bármennyit!

Vannak olyan ételek, amelyek kimondottan elősegítik a méregtelenítést. Ilyenek lehetnek a zöldségek, az alga, a citrusfélék, a savanyított káposzta és a tengeri halak. A folyadék is hatékonyan kimossa a szervezetből a felgyülemlett salakanyagokat, ezért igyunk meg minden nap legalább 2,5 liter szénsavmentes ásványvizet, citromos vizet vagy gyógyteát. Természetesen cukor nélkül. 

3. Elő az edzőcipővel!

Az intenzív mozgás felgyorsítja az anyagcserét, így a méregtelenítési folyamatban is fontos szerepe van. Hetente legalább háromszor egy órát sportoljunk, ha lehet, akkor a szabadban.

4. Takarítsunk okosan!

Ha végignézünk a tisztítószereinken, észre vehetjük, hogy egy-egy alapos nagytakarításnál mennyi felesleges vegyszert használunk el, amelyek akár az egészségünket is károsíthatják. A legjobb, ha természetes anyagokat használunk otthonunk tisztántartásához, például citromot, ecetet, szódabikarbónát.

5. Legyen tervünk!

Ahhoz, hogy elkerüljük a „gyorsan bekapok valamit” történeteket, előre tervezzük meg az egész heti étrendünket. Vásároljunk be, és ha lehet, akkor mi magunk készítsük el az ebédünket, melyet elvihetünk magunkkal a munkahelyünkre, így elkerülhetjük, hogy egészségtelen ételekhez nyúljunk. Azt is határozzuk meg, hogy mely napokon sportolunk, hány órától és mit. Ehhez tartsuk is magunkat, hiszen csak így van értelme.

6. Elő a mérleggel!

Bár egy-két kiló súlyingadozás előfordulhat, attól függően, hogy mennyit ittunk, éppen milyen az anyagcserénk, a havi ciklus is befolyásolhatja a súlyunkat, de ha minden nap ugyanabban az időpontban – lehetőleg reggel – megmérjük magunkat, akkor ellenőrizhetjük, hogy csökkent-e a súlyunk, esetleg gyarapodott-e. Ha az utóbbit tapasztaljuk, akkor valamit nem jól csinálunk, gondoljuk végig, mi lehet a probléma.

7. Bűnözés

Ha hosszútávon szeretnénk egészségesen táplálni a testünket, akkor érdemes hetente egyszer beiktatnunk egy bűnös órát, amikor azt ihatunk és ehetünk, amit csak megkívánunk. Észre fogjuk venni, hogy egy idő után már nem sóvárgunk a zsíros, cukros, fehérlisztes fogások után, és nem is tölt majd el minket a jóleső elégedettség érzése, miután elfogyasztottuk.

 

8. Támogassuk a májunkat!

A máj a legfontosabb méregtelenítő szervünk, ezért fontos, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél hatékonyabban láthassa el a feladatát. Ebben nagy segítségünkre lehetnek az olyan természetes gyógynövények, mint a máriatövis vagy a hibiszkusz.

9. Izzadjuk ki!

A szauna kiváló méregtelenítő program, mivel az izzadsággal távoznak a méreganyagok a szervezetből, fokozza a vérkeringést és erősíti az immunrendszert.

10. Jó éjszakát!

A méreganyagok jelentős része az éjszakai alvás alatt távozik a szervezetünkből – izzadás formájában, – ezért fontos, hogy fordítsunk elegendő időt az alvásra, és teremtsünk hozzá megfelelő körülményeket. Lefekvés előtt szellőztessünk ki alaposan, kapcsoljunk ki minden zavaró kütyüt, csepegtessünk a párnánkra pár csepp levendula illóolajat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek