Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Szárazabb, mint bármelyik húsos szalámi" - Vegán termékeket teszteltünk

Szépen lassan mindenki ismeretségi körében lesz valaki, aki vegán. Akárhogy pörgetjük, sokan „divatból” választják ezt az életmódot és nem feltétlen a tudományos oldalát figyelembe véve. Ezt a mozgalmat a piac is remekül támogatja, mert egyre több vegán termékkel találkozunk.

Legizgalmasabb fajtájuk azok a termékek, melyek egy alapból húsos terméket óhajtanak pótolni. Azt a kérdést most ne feszegessük, hogy miért akarja a vegán állandóan a húshoz hasonló utánzatokat nyomatni. Ilyen például a szalámi vagy éppen a virsli, de még a hamburger „hús”pogácsa is. Ilyen termékeket kerestünk a heti teszthez, hogy kiderítsük melyik mennyire koppintja jól a húsos verziót.

WellWell

Meglepő látvány, talán kinézetében csak az a furcsa, hogy túlzottan vöröses árnyalatot kapott. Szójafehérjéből készül és egy vagon fűszerrel tankolják tele. Állagra az eltérés azonnal észrevehető, sokkal jobban törik és szárazabb, mint bármely eredeti húsos szalámi. Utóízében némi búzás íz felüti a fejét, de a fűszeresség azért az egészen uralkodik. Ezt vakon azért nem tévesztenénk össze a szalámival.

Adatok: 100 gramm, 1090 Ft

Violife

Sajtból egészen sok vegán verzió létezik már. Jelen esetben egy szeletelt példányt vittünk a laborba, ami egy paradicsomos-bazsalikomos és nagyon olyan színre, mint a tej alapú rokonai. Állagra egyáltalán nem érzünk eltérést, pontosan ugyanúgy hajlik és törik. Ízre a paradicsomosság inkább csak beköszön, a domináns íz egyértelműen a bazsalikom benne. Állagra picit gumisabb, mikor rágjuk, de vakon ezt a terméket simán össze lehet téveszteni nem vegán versenytásaival.

Adatok: 200 gramm, 899 Ft

WellWell szójavirsli

A virsligyártás nem a legszívmelengetőbb dolog a földön. Szerencsére erre nem kell gondolnunk, ha szójavirslit teszünk az asztalra. Ami azonnal feltűnik, hogy iszonyatosan füstös aroma árad belőle. Az első falatnál azért érezzük, hogy valami trükk van a dologban, mert a virslinek nincsen héja. Csúszós felülete van, de rosszabb, hogy nagyon gumiszerű az állaga. Ízre marad a füstösség, mást nem igazán érezni rajta.

Adatok: 200gramm, 699 Ft

Natur Bio Jackfruit

Az első burgerpogácsa, ami azon kívül, hogy láthatóan tele van gabonafélékkel, meglepően hasonlít egy rendes húspogácsára. Felületén van egy kicsit nyálkás réteg, ami sütés során szépen el is tűnik. Sajnos elkészítés során kiszárad így a „szaftosság” csak kósza remény esetében. Ízre nagyon fűszeres, de a csicseriborsó ízét az sem képes elnyomni. Ezen azért rendesen érezni az eltérést.

Adatok: 180 gramm, 1190 Ft

Next level darált”hús”

 Illata alapján lehetne akármi, mert bizony semmit nem érzünk rajta. Elkészítés során picit bebarnul, marhahúsosabb árnyalatot vesz fel. Szárazabb és jobban töredezik, de amúgy egy zs kategóriás hússal össze lehet gond nélkül téveszteni. Ízében csöpp fűszeresség van csak, de nagyon kell rá koncentrálni, hogy észre vegyük.

Adatok: 275 gramm, 1149 FT

Vivera

Ránézésre lehetne akár csirke is, de a leírása szerint ez történetesen tépett húsokat óhajt koppintani ízre. Illatában elsőre inkább almát sikerült felfedezni, ami átcsap egy karakteres fűszerességbe. Állagra picit gumisabb, mint a hús, ízre meglepően közel jut az álmaihoz, ha rendesen meglökjük valami bbq szósszal akár összetéveszthető is lehet.

Adatok 175 gramm, 1290 Ft

Just Veg

Kinézettre tökéletes csirke nuggets, aminek nagyon jó fűszeres panír illata van. Elkészítés után meglepő a hasonlóság, a belseje nem olyan homogén, mint a csirke nuggets daráléka. Minőségre valószínűleg jobb dolgok is vannak benne szóval ezt simán be lehet ütemezni a csirkés verzió helyett. Állagra egy igen picivel lazább, de ha jobban átsütjük talán ezt is lehet orvosolni.



Adatok: 200 gramm, 899 Ft

Just Veg burger pogácsa

Ránézésre egy jól átsütött pogácsát látunk, már „nyers” állapotában is. Hőkezelés után ez még inkább erősödik. Ízre és állagra annyira nem estünk tőle hasra, a borsó íze minden egyes falatot átjár, ami egyáltalán nem húsközeli élmény. Tömör, masszív és rugalmas állaga van, a szárazság pedig, mint kötelező tulajdonság ennél is jelen van.

Adatok: 140 gramm, 999 Ft

Ítélet

Az biztosan látszik, hogy iszonyat drága kategória ez egyelőre még. Gond nélkül két vagy akár háromszor drágábban tudjuk ugyanazt az étkezést megoldani. Persze ezek nincsenek teletolva hulladékkal.

Legmeggyőzőbb a sajt volt, azaz a kamu sajt. Ennél szinte lehetetlen megtalálni a különbséget. Szintén jól szerepel a Vivera, ami elsőre inkább csirkehúsra hajaz, de amúgy állagra és ízre is egész jó dolgokat lehet kihozni belőle. A burger pogácsák annyira nem voltak zseniálisak, de ebben a témában majd egy extrább dolgot egyszer még letesztelünk.

Darált”hús” kinézetre nagyon durván megtévesztő, de ízre ez még van hova fejlődjön. Állagra szinte kezelhető ugyanúgy és legalább nem kell nagyobb tömböket apróra zúzni vagy ledarálni. 

"EZ MÁR INKÁBB VEGYI FEGYVER" - BOLTI AVOKÁDÓKRÉMEKET TESZTELTÜNK>>> 

"ISZONYATOSAN PUHA ÉS ROSSZ ÍZŰ" - ÜVEGES ZÖLDBORSÓKAT TESZTELTÜNK>>> 

ELŐRECSOMAGOLT KUKORICASALÁTÁKAT TESZTELTÜNK - EZT VEDD MEG A RÁNTOTT HÚS MELLÉ!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss