Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Van, aki édesen szereti

A cukrozott italok nem csak tele vannak feles kalóriákkal – a legújabb kutatások szerint egészségünket is veszélyeztetik.

Legjobb barátnőm, Eszter odavan a cukros löttyökért. Ahogy beér munkahelyére, első dolga meginni egy pohár kólát. Ebédje mellé „természetesen” szintén kólát iszik, aztán néhány órával később otthon is legurít egy pohárral vacsorafőzés közben. „Tudom, hogy kóla helyett ásványvizet kéne innom, mégsem tudok lemondani róla. Megpróbáltam átszokni a diétásra, de nem ízlett. Egyszerűen kívánom” – vallja be.

Eszter nem az egyedüli kólafüggő kis hazánkban. A szénsavas üdítőitalok fogyasztása ijesztően megnövekedett az utóbbi években, és nem csak a gyerekek körében. Meglett felnőttek is a kóla rabjai. Eddig főként a fogorvosok ellenezték fogyasztásukat, mert a bennük lévő cukor tönkreteszi a fogakat. A Harvard Egyetem legújabb tanulmánya szerint azonban más problémák okozói is lehetnek. 91 ezer nő üdítőital-fogyasztását vizsgáló kutatásuk kimutatta, hogy napi egy vagy több pohár cukrozott ital fogyasztása kétszeresére növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásnak kockázatát. Mint tudjuk, ez a betegség magas vércukor szinttel jár, szív- és keringési problémákhoz, valamint veseelégtelenséghez vezethet.

Így tesz kárt a cukor

Percekkel azután, hogy megiszol egy pohár kólát, vagy más ízesített üdítőitalt, cukormolekulák ezrei kezdenek randalírozni szervezetedben. Mivel ezek a frissítők szinte teljes egészében cukorból állnak, nagyon gyorsan felszívódnak a vérkeringésbe, megnövelve ezzel a vércukorszintet. Ez a hasnyálmirigyet több inzulin termelésére készteti (ez a hormon szabályozza a vércukorszintet). Minél több szénsavas üdítőitalt iszol, hasnyálmirigyed annál több inzulint termel. Viszont genetikai adottságaidtól, életmódodtól, testsúlyodtól függően szervezeted képtelenné válhat a szükséges mennyiségű inzulin előállítására – ez pedig cukorbetegséghez vezet.

Mennyi cukrot tartalmaznak ezek az italok? Egy fél literes kóla 17 teáskanál cukrot; ugyanennyi gyümölcslé 18-at. Mi ebben az ijesztő? Egy átlag nőnek nem szabadna 7-14 teáskanál hozzáadott cukornál többet fogyasztania egy nap, és ebbe beletartozik a főzésből, édességekből származó cukor is. Tehát ha csak egy nagy pohár ízesített italt iszol, már akkor is túllépted a napi cukoradagodat! Ha ennél is többet iszol, nemcsak súlyproblémákkal kell számolnod a jövőben, de jelentősen megnő a cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Ha ez nem elég meggyőző érv, képzeld el, hogy ezt a mérhetetlenül sok cukrot beleteszed egy pohár vízbe, és megiszod! Brrr.

A cukorral édesített üdítőitalok tehát veszélyeztetik egészségünket, de mi a helyzet a vitaminokkal dúsított italokkal? A táplálkozási szakemberek egyöntetű véleménye szerint ezeknek is megvan a maguk hátulütője: túl sok kalóriát tartalmaznak. Egy doboz gyömbér például 9 teáskanál, egy nagy karamellás kapucsínó tejszínhabbal 13 púpozott teáskanálnyi cukrot tartalmaz. A sportitalok is tele vannak cukorral (8 teáskanál), sőt a narancslében is van, igaz csak 5. Egy teáskanálnyi cukor 15 kalória, nem csoda hát, ha értetlenül nézzük a mérleg mutatóját! Ha ennyi felesleges cukrot, vagyis felesleges kalóriát veszünk magunkhoz csak a frissítő italokból, hiába a fogyókúra.

Sajnos azoknak a nőknek, akik megőrülnek az ilyen üdítőitalokért, rendszerint más egészségtelen szokásaik is vannak: például szeretik az édes, alacsony fehérje-tartalmú ételeket. A már említett kutatás pedig összefüggést mutatott ki a magas üdítőital-fogyasztás és a dohányzás, illetve a súlyproblémák között. Hisz nagyon jól tudjuk, milyen könnyű egy ültő helyünkben meginni egy félliteres kólát! És még csak el sem tudjuk oltani vele szomjunkat! Naná, hogy nem: a sok-sok cukortól csak még szomjasabbak leszünk.

Az üdítők rabságában

A cukor szokásformáló hatására már bizonyíték is van. Ha a kutatók megvonták a patkányoktól szokásos cukoradagjukat, az állatok próbálták pótolni azt, hogy elkerüljék az elvonási tüneteket. Ez ugyan még nem bizonyítja, hogy a cukor függőséget okoz, de azt igen, hogy felborítja a normális egyensúlyt a szervezetben. Kutatók más csoportja azt tapasztalta, hogy ha a patkányok dúskáltak az édességben, agyukban hasonló változások jöttek létre, mint a morfiumfüggő kontrollcsoportnál – ez jelzi, hogy az édességek valóban a droghoz hasonló, emelkedett hangulatot okoznak.

A tudósok egyetértenek abban, hogy a cukorfogyasztás mennyisége nagyban függ a mentális állapottól. Andi (31), aki egy ruházati cég ügyvezető igazgatója, így vall kólafüggőségéről: „A kóla a lelki támaszom. Ha úgy érzem, átcsapnak a fejem fölött a hullámok, már nyúlok is a kóláért, hogy megnyugtassam magam.” Andi reggelire, ebédre, vacsorára, és az étkezések között is kólát iszik, így naponta több mint egy litert önt le a torkán. Persze ez az ő dolga, de ha egy mód van rá, mi ne essünk bele ebbe a csapdába. Próbáljunk meg leszokni a cukros löttyök ivásáról, még akkor is, ha úgy érezzük, megőrülünk a szokásos kólaadagunk nélkül.

Szokjunk le!

Bármilyen üdítőitalt is iszol, egy biztos: nem teszel vele jót az egészségednek. Hiszen a legtöbb nem más, mint folyékony cukor. Ha nem tudsz lemondani az ebéd mellé elfogyasztott kóláról, üdítőről, számolj csak utána, mennyi plusz kalóriát viszel be így a szervezetedbe! Egyből elmegy majd a kedved ettől az élvezettől. Ha mégsem bírod ki enélkül, igyál egy – de tényleg csak egy! – pohárral, hogy kielégítsd az üdítőitalok iránti vágyad. A nap többi részében pedig jöhet az ásványvíz, a sovány tej. Ha pedig édességre vágysz, egyél inkább egy alacsony zsírtartalmú vaníliás joghurtot gyümölcsszeletekkel.

Ha nem vagy ilyen állhatatos, vedd meg mindig a legkisebb kiszerelésű üdítőt. És ne idd magadban! Egyél hozzá egy teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset pulykasonkával – a benne lévő fehérjék és rostok csökkentik a vércukor szintet. Vagy vegyél példát Mártiról, aki 15 kilót fogyott, miután lemondott napi kólaadagjáról.

Korty-teszt

Szomjas vagy? Rangsoroltuk a különböző italokat a legjobbtól a legrosszabbig. Válassz legjobb belátásod szerint.

Szuperegészséges

Tiszta víz Hat-nyolc pohár felfrissíti szervezeted és csillapítja a szomjad. Így könnyen ellenállsz majd a szénsavas üdítőitalok csábításának.
Sovány tej Egy pohár tartalmazza napi kalciumszükségleted harmadát. És nem csak csontjaidnak tesz jót! A legújabb kutatások szerint az alacsony zsírtartalmú diéta elősegítheti a zsírégetést.

Igen egészséges

100%-os gyümölcslé Egy pohár frissen facsart narancslé 4-6 narancsnak felel meg – vagyis a cukor és a kalóriák összeadódnak. A narancslé egészségesebb, mint a szénsavas üdítőitalok, mert fehérjében gazdag, néhány pohár pedig elegendő a napi C-vitamin-szükséglet fedezésére, és még kalciumot és folátot is tartalmaz. De a gyümölcs sokkal jobb választás: sok vitamin van benne, és még rostok is. Ez jót tesz az emésztésnek és az alakjának is.

Kevésbé egészséges

Diétás italok Sokan a szénsavas üdítők diétás változatát választják – érthető, a diétás jelző megnyugtatja lelkiismeretüket. Bár a kutatások szerint a „light” italokban található édesítőszerek nem károsak, hosszú távú hatásukat még nem ismerjük. Így hát jobb, ha mértékkel fogyasztja őket. Ez a kismamákra duplán érvényes: naponta egy pohár diétás üdítő ugyan nem veszélyes, de biztos, hogy erre van szüksége?

Egészségtelen

Sportital Bár a cukron és a kalóriákon kívül fontos tápanyagokat is tartalmaznak, ám a gyümölcsökkel és a zöldségekkel ellentétben nincsenek benne azok a növényi eredetű anyagok, amelyek csökkentik a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázatát. Nincs időd, hogy a szükséges tápanyagokat ízletes salátákkal vidd be a szervezetedbe? Vegyél be inkább egy multivitamin tablettát egy pohár ásványvízzel.

Édes kávékülönlegességek A kapucsínóban, a frappéban és a hasonló kávékülönlegességekben ugyan van némi kalcium, ha tejjel készültek, de a bennük lévő karamell és a tejszínhab miatt fogyasztásuk nem javasolt. Egészségesebb, ha egy kis édesre iszol: rendelj sovány tejet egy kanál ízesített, cukormentes sziruppal.

Gyümölcslé Márkától függően vagy tartalmaznak némi gyümölcsöt – vagy nem. De igazából ez édesmindegy, az eredmény ugyanaz: minimális tápanyag-, maximális cukor- és kalóriatartalom.

Szénsavas üdítőital Csak alkalomadtán élvezd a zamatát. De soha ne idd szomjoltóként.

Igyál levest!

Az italokon kívül vannak olyan ételcsoportok is, amelyek folyadéktartalma jelentős. Igen, kitaláltad, a levesekre gondoltunk. Finom és egészséges választás a nyári hőségben egy tányér hideg gyümölcsleves meggyből, cseresznyéből, málnából, eperből, őszibarackból. Ezek a levesek nem csak segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, de a nagy melegben frissítőleg is hatnak.

Ezek is érdekelhetnek