Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Ünnepi birsalmás pavlova

Hozzávalók

  • A habcsókhoz:
  • 4 db tojásfehérje (nagy)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1/2 tk ecet (10%-os)
  • csipet só
  • A fűszeres birsalmakompóthoz:
  • 1 kg birsalma
  • 3-4 ek kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 db citrom leve
  • víz
  • A mascarponés birsalmakrémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl cukrászhab
  • birsalmapép
  • 5 dkg csokoládé

Elkészítés

    1. A tojásfehérjét beletesszük egy keverőtálba, majd megszórjuk egy csipet sóval, és robotgéppel habbá verjük. Amikor elkezd kifehéredni, állandó keverés mellett hozzákanalazzuk a porcukrot, és addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Állandó keverés mellett először belecsorgatjuk az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül még 1-2 percig leverjük, hogy jó kemény habot kapjunk.
    2. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, és a kemény habból egy nagyobb, és egy valamivel kisebb kört kanalazunk (a közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen). 100 fokra előmelegített sütőbe helyezzük a habcsókokat, majd 60 percig szárítjuk. Lekapcsoljuk a sütőt, és csukott ajtónál hagyjuk még 30 percig száradni, mielőtt kivennénk a sütőből. Kivesszük a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
    3. A birsalmát meghámozzuk, félbe vágjuk, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint feldaraboljuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk  a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, citrom levet facsaruk rá, és puhára főzzük.
    4. Amikor a birsalma puhára főtt, hűtsük ki egészen, majd tegyük át egy szűrőbe, és alaposan lecsepegtetjük. Ezután 3-4 evőkanálnyit botmixerrel pépesítünk, a maradékot félretesszük. A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, alaposanösszekeverjük, majd hozzáadjuk a birsalmapépet is.
    5. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd apránként szintén hozzákeverjük a krémhez (csakis annyi habot keverjünk a krémhez, hogy megtartsa az állagát, és ne legyen folyós). Egy tálcára helyezzük a nagyobb habcsóklapot, majd rákanalazzuk a mascarponés birsalmakrém felét, majd rárakjuk az előzőleg lecsepegtetett, és félretett birsalma a felét, ráhelyezzük a kisebb habcsóklapot, majd rákanalazzuk a maradék krémet, és rakjuk rá a maradék birsalmát.
    6. A csokoládét felolvasztjuk, majd rácsorgatjuk az elkészült pavlovára, és rögtön tálaljuk.

      ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES PAVLOVA-TORTÁT >>> 

      EZERFÉLE TORTA >>> 

Megjegyzés

A habcsóklapokat csakis közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a krémmel, mert különben eláznak a lapok a nedvességtől, és nem lesznek finom ropogósak.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin